Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Συμφώνησαν σε όλα τα οδυνηρά μέτρα – Μόνο αγκάθι η διαφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για τις συντάξεις

– Ολονύχτια διαπραγμάτευση του Λ. Παπαδήμου με την τρόικα για το θέμα των συντάξεων
– Σαμαράς: Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο και να μην κοπούν οι συντάξεις
– Μπεγλίτης: “Εμμονή του κ. Σαμαρά να περικοπούν οι κύριες συντάξεις”
– Μυστήριο για το εάν παραμένει ο Γ. Καρατζαφέρης στην κυβέρνηση Παπαδήμου
– Πιθανή και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σε λίγες ώρες
– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση και αυτά επικεντρώνονται στις μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις.

Αυτό προέκυψε και από την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που σημειώνει υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα εκτός από ένα που όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν το θέμα των συντάξεων και ο λόγος που έφτασε και η τρόικα μετά τα μεσάνυχτα στο Μαξίμου, προκειμένου να διαπραγματευτούν το συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα εξεδόθη και νέα ανακοίνωση με την προσθήκη ότι ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Καρατζαφέρης επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησε τον διαχωρισμό της θέσης του, χωρίς κανείς να ξέρει προς το παρόν εάν θα παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το μεγάλο αγκάθι είναι οι μειώσεις στις συντάξεις, καθώς υπήρξε μεγάλη διαφωνία μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, καθώς ο πρώτος δεν επιθυμούσε να υπάρξει μείωση στις κύριες, ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός στη μείωση των επικουρικών.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ για τα υπόλοιπα 300 εκατ. διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με την Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμα ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.

Στον αντίποδα ο Αντώνης Σαμαράς από τη Λεωφόρο Συγγρού δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και έκανε γνωστό πως υπάρχει ένα θέμα με τις συντάξεις και στόχος του είναι “να πονέσει λιγότερο ο κόσμος”, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση αφορά στο να μην μειωθούν ούτε οι κύριες ούτε και οι επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Σαμαράς είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στα γραφεία του κόμματος ενώ ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος παρότι τα μέλη της τον περίμεναν από το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να πάει ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις συζητήσεις του κ. Παπαδήμου με την Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Για το λόγο αυτό λοιπόν ο κ. Παπαδήμος διαπραγματεύεται αυτή την ώρα με τους επικεφαλής της τρόικας το θέμα των συντάξεων έτσι ώστε να βρεθεί μία μέση λύση. Επίσης, έγινε σαφές ότι η συμφωνία θα τελειώσει απόψε τη νύχτα και ίσως να υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με στόχο το πρωί ο κ. Βενιζέλος να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη σύσκεψη του Eurogroup με μία συμφωνία στα χέρια του.

Όλα ξεκίνησαν μετά από μία επτάωρη και πλέον σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου πρώτος αποχώρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος με έναν στίχο του Καβάφη δήλωσε “ο αρνητής δεν μετανιώνει εάν ρωτιόταν πάλι όχι θα ξαναέλεγε κι όμως τον καταβάλει εκείνο το όχι το σωστό σε όλη του τη ζωή”. Ο κ. Καρατζαφέρης από τα γραφεία του κόμματός του ζητάει διαβεβαιώσεις έγγραφες μάλιστα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι θα οδηγήσουν σε διέξοδο και δεν θα χρειαστούν εκ νέου μέτρα.

Η δεύτερη δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη

Όπως τόνισε ότι από τις 18:00 το απόγευμα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και παρέμενε στη σύσκεψη ως συμπαράσταση στον Αντώνη Σαμαρά που όπως είπε, έδινε μάχη για τις επικουρικές. Από τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη δεν πρόκειται εάν παραμένει στην κυβέρνηση Παπαδήμου ή εάν αποχωρεί πλέον.

Τα βασικά της νέας συμφωνίας είναι μέχρι στιγμής:

– Μείωση 22% στον κατώτατο μισθό ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
– Άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– 15.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ μέσα στο 2012
– Μετενέργεια στο τρίμηνο απο εξάμηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: Πως θα ψηφισθεί το νέο Μνημόνιο

Απειλή απόλυσης για 68.000 υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες

Τον Ιούνιο θα έρθουν κι άλλα χειρότερα! Μέχρι και πλήρης κατάργηση αφορολόγητου!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε