Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και σενάρια για κυβέρνηση με συμμετοχή τεχνοκρατών – Δραματικές εξελίξεις υπό τις απειλές της τρόικας

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Οι αποκρατικοποιήσεις το κύριο θέμα, αναζητείται μίνιμουμ συναίνεση
– “Άνοιγμα” θέλει να κάνει ο Γ. Παπανδρέου
– “Δεν εκβιάζομαι” λέει ο Α. Σαμαράς

Οι τροικανοί, Ε.Ε. και ΔΝΤ φρόντησαν να στείλουν το μήνυμα. Δεν θα πάρετε την 5η δόση αν δεν πάρετε τα μέτρα, λένε στην κυβέρνηση και αν δεν συναινέσετε στα μέτρα διαμηνύουν στην αντιπολίτευση.

Τα μέτρα ουσιαστικά μεταφράζονται ως τόσο στην ανάγκη εγγυήσεων ότι η χώρα θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος.

Κατά την τρόικα θα μπορεί μόνο αν πουλήσει και έτσι το αγκάθι στη σημερινή σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δεν είναι άλλο από τις πωλήσεις κρατικής περιουσίας

Οι πληροφορίες μιλούν για πρόθεση του Πρωθυπουργού να κάνει αυτοκριτική και άνοιγμα προς τη Ν.Δ., ενώ όλα δείχνουν ότι κρίσιμη θα είναι η στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Υπό το κλίμα των πιέσεων της τρόικας ο πρόεδρος της ΝΔ απαντάει πως “δεν εκβιάζεται” ωστόσο μετά το καλό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση Τρόικας-ΝΔ όλα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης.

Ωστόσο από πολλές πλευρές “παίζει” τις τελευταίες ώρες ένα σενάριο που μιλάει για υποχωρήσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα και συμμετοχή στην κυβέρνηση κοινώς αποδεκτών προσώπων που θα αναλάβουν να τρέξουν τα μέτρα στα οποία θα υπάρξει μίνιμουμ συμφωνία.

Το αγκάθι των αποκρατικοποιήσεων

Επισήμως δεν λέγεται ωστόσο η ουσία βρίσκεται στη φόρμουλα που θα βρεθεί για τις αποκρατικοποιήσεις, αυτές των ΔΕΚΟ και όχι της δημόσιας γης ή των ακινήτων τύπου “Ελληνικό” ή Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται ότι αναζητείται “συνευθύνη” στην απόφαση για πώληση των ΔΕΚΟ καθώς ουσιαστικά κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του, φοβούμενος τη σκανδαλολογία και τις ευθύνες που θα αναζητηθούν στο μέλλον καθώς οι τιμές έχουν πέσει στα… τάρταρα και η χώρα αυτή τη στιγμή είναι αναγκασμένη να εκποιήσει άρον, άρον αντί να διαπραγματευτεί πώληση σε υψηλές τιμές.

Ήδη οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο μνηστήρες έχουν φροντίσει να φέρουν την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο, ώστε να αναγκαστεί να πουλήσει και ταυτόχρονα μέσω μνημονίου έχουν επιβληθεί μια σειρά από μέτρα στον εργασιακό τομέα που ευνοούν το επόμενο αφεντικό των ΔΕΚΟ να απαλλαγεί από τα “συνδικαλιστικά” αγκάθια και τους υψηλούς μισθούς.

Έχει ανοίξει ο δρόμος δηλαδή και για τον εργασιακό τομέα για χιλιάδες ανθρώπους και επίσης κανείς δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του κάτω απ’ αυτό.

Έτσι θα επιχειρηθεί κυρίως η συναίνεση της Ν.Δ. ως προς αυτό. Ως προς την ανάγκη να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις λόγω αδιεξόδου.

Το σενάριο της κυβέρνησης με συμμετοχή τεχνοκρατών

Το σενάριο άρχισε να απεργάζεται στη βάση των απαιτήσεων, από παλιά, της τρόικας για διαχωρισμό των υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας και έτσι ξεκίνησε η … αναζήτηση του προσώπου που θα τοποθετηθεί στο “νέο” υπουργείο, αλλά και των προσώπων που θα καταλάβουν άλλες θέσεις. Πολλοί μάλιστα αναζητούν από το βράδυ πρόσωπα “κοινής αποδοχής”. Ίσως για να αναλάβει τεχνοκράτης και όχι πολιτικός την ευθύνη της υπογραφής των αποκρατικοποιήσεων

Διαβάστε επίσης:
Το παιγνίδι γίνεται για τις αποκρατικοποιήσεις
Το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας από Ε.Ε. – ΔΝΤ για την 5η δόση
Δραματικές οι εξελίξεις! Στις 12:30 το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την απειλή του ΔΝΤ για την 5η δόση
Eίναι το 7ο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών – ‘Ολη η ιστορία τους
Η Ελλάδα πληρώνει την… καμαριέρα του Στρος Καν!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε