weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Συνάντηση Παπούλια -Πλεβνέλιεφ για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας -Βουλγαρίας

Συνάντηση Παπούλια -Πλεβνέλιεφ για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας -Βουλγαρίας | Newsit.gr

Η περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη «εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδας- Βουλγαρίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών και των αντίστοιχων αντιπροσωπειών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Κάρολος Παπούλιας, στις δηλώσεις του, τόνισε ότι η Βουλγαρία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, παρά την οικονομική κρίση, με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνάει τα 2,4 δισ. ευρώ, το 2011 και, συνολικά, η επενδυτική δράση της Ελλάδας στη γειτονική χώρα υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα θεωρεί πολύ σημαντική την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών». Μίλησε για «πνεύμα κατανόησης των δύο χωρών», σε περίοδο κρίσης και για «δείγμα συνεργασίας φίλων κρατών εντός της Ευρώπης». Στο σημείο αυτό, ευχήθηκε «Καλή Επιτυχία» στην Κύπρο για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλεβνέλιεφ έκανε λόγο για «πολύ γόνιμες συνομιλίες, σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στους δυο λαούς και τις κυβερνήσεις» καθώς και για «τεράστιο δυναμικό που υπάρχει για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Ο Βούλγαρος ηγέτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και τόνισε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Παπούλια να συνέλθει, έως το τέλος του έτους, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, το οποίο θα ενισχύσει «τη φιλία και συνεργασία των δύο χωρών, η οποία έχει στρατηγική σημασία για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στην οδό Ηρώδου του Αττικού, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η επίσημη υποδοχή του Βούλγαρου Προέδρου ενώ, λίγο αργότερα, στις διευρυμένες συνομιλίες επικεφαλής ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και Ν. Μλαντένοφ.

Το βράδυ, ο Βούλγαρος Πρόεδρος θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα του παραθέσει ο Κάρολος Παπούλιας ενώ, αύριο το πρωί, οι δύο ηγέτες θα παραστούν σε πρόγευμα εργασίας με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ, στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου, αύριο το απόγευμα, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Την κοινή πεποίθηση ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορεί να διευρύνουν ακόμα περισσότερο και σε όλα τα επίπεδα την συνεργασία τους, εξέφρασαν στη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο άνδρες τόνισαν ακόμα την ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας τόσο απέναντι στην κρίση που πλήττει την Ευρώπη όσο και για την ενδυνάμωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Η κρίση που πλήττει την ΕΕ και τις δικές μας χώρες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονόπλευρη λιτότητα και χωρίς μέτρα ανάπτυξης, που οδηγεί στην ύφεση. Ελλάδα και Βουλγαρία πρέπει να έχουν κοινή κατεύθυνση στα νέα μέτρα που θα παρθούν ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την ύφεση προς όφελος των πολιτών μας».

«Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να στείλουν το μήνυμα της ειρήνης και της ανάπτυξης των λαών στην περιοχή των Βαλκανίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση.

«Στην Ευρώπη και στη Βουλγαρία παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ηθική συμπαράσταση τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις που θα παρθούν εδώ από την ελληνική κυβέρνηση θα καθορίσουν και το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεβνέλιεφ.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας χάριν της οποίας, όπως είπε, η χώρα του πέτυχε πολλά σε σχέση με την ΕΕ.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η συνεργασία τους πρέπει να διευρυνθεί σε όλα τα επίπεδα.

«Πιστεύω, θα κάνουμε πολύ καλή δουλειά, υπάρχει κοινό ενδιαφέρον και δυναμική, θα εργαστούμε σκληρά για να πραγματοποιηθούν» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπούλιας σε Ρομπάϊ: Μην αφήσετε να χωριστούμε σε Βόρειους και Νότιους

#TAGS MM