Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Συναντήθηκε με Πέρες ο Γ. Παπανδρέου – Τιμήθηκε από τον Πατριάρχη

ΦΩΤΟ REUTERS

Από το Τελ Αβίβ ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο.

Σε εξαιρετικά θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ισραήλ, ο οποίος στάθηκε στην οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και στο γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους και μετά.

“Ήρθατε στα πολιτικά πράγματα την πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας. Γνωρίζω ακριβώς πώς αισθάνεστε. Και για να είμαι πιο σαφής, πριν από αρκετά χρόνια σε μια αντίστοιχη περίοδο, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για τη δική μου χώρα, είχα αναλάβει και εγώ τη διακυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ήταν εκτός ελέγχου και χρειάστηκε να πάρουμε μια σειρά από σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια κρίση αντίστοιχη αυτής που αντιμετωπίζετε εσείς και αυτή που αντιμετωπίσαμε εμείς, αρκετά χρόνια πριν, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα”, είπε ο Σ. Πέρες υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό.

“Είχαμε αντίστοιχες διαδηλώσεις για τα μέτρα που πήραμε, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά, η δημοτικότητα της κυβέρνησής μου είχε βουλιάξει. Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά και πραγματικά και είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία. Εύχομαι η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης αυτής και να μην επιστρέψετε ποτέ στο σημείο στο οποίο βρεθήκατε. Σας εύχομαι το τέλος της κρίσης να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πλέον κοντά από ποτέ άλλοτε, ιστορικά, πολιτικά, καθώς επίσης και σε δεκάδες άλλους τομείς και καθημερινά διαπιστώνουμε τη βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεών μας”, πρόσθεσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ισραήλ για τις ευχές και τόνισε ότι η ίδια η κρίση αποτελεί μια πρόκληση για να την ξεπεράσουμε και να κερδίσουμε. “Καταφέραμε να πάρουμε μια σειρά από δύσκολα και επίπονα μέτρα χάρη στη στήριξη που είχαμε από τον κόσμο. Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και έλεγχο του δημοσίου χρέους και έχοντας ξεπεράσει το δύσκολο κομμάτι, μπορούμε πλέον να ευελπιστούμε”.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη “φιλική, προσωπική και δοκιμασμένη στο χρόνο σχέση” που έχει αναπτύξει με τον Σιμόν Πέρες και στάθηκε στο γεγονός πως “για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται το Ισραήλ από την αναγνώρισή του και έπειτα. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία, την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν αρκετά ζητήματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για να δώσουμε ώθηση σε κάτι που και οι δύο έχουμε ταχθεί και αφορά την ειρήνευση στην περιοχή”.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Σιμόν Πέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ όπου και επισκέφθηκε το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Μετέβη πεζός από την πύλη της Τζάφα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο όπου έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ’.

“Σάς υποδεχόμαστε και σας ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους σας σ’ αυτή την ειρηνευτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή που οι ισορροπίες και τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή κλυδωνίζονται” είπε ο Πατριάρχης προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και αμέσως μετά τον παρασημοφόρησε, τιμώντας τον με το Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου.

“Θα φέρω αυτό το σταυρό ως σύμβολο ενότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων”, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Αντίστοιχα παρασημοφορήθηκαν με τα Μετάλλια του Παναγίου Τάφου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε