Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Συνεχίζουν τα παιχνίδια τους οι Ευρωπαίοι – Άλλοι διαψεύδουν και άλλοι επιβεβαιώνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

Συνεχίζουν τα παιχνίδια τους οι Ευρωπαίοι – Άλλοι διαψεύδουν και άλλοι επιβεβαιώνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

– Αρθρογράφος της Süddeutsche αποκαλύπτει ότι το δημοψήφισμα είχε συζητηθεί και στο Eurogroup της Δευτέρας
– Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι έγινε τέτοια συζήτηση
– Το θέμα εξαντλήθηκε χθες, είπε ο πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος
– Για “σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας” κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ!
– Υπενθύμιση: Για το δημοψήφισμα όταν προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου η Μέρκελ μας απείλησε με έξοδο

Το ερώτημα απασχολεί αρθοργράφους και σχολιαστές. Άλλοι κάνουν λόγο για αίνιγμα, άλλοι για σύγχυση, άλλοι για αντιφάσεις. Κι άλλοι για μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει από καιρό “κεκλεισμένων των θυρών”.

H σύγχυση που προκλήθηκε χθες ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο για το εάν η  Άγκλελα Μέρκελ έκανε σκέψεις ή πρότεινε τηλεφωνικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ παράλληλα με τις βουλευτές εκλογές αποτυπώνεται και στα σημερινά δημοσιεύματα το τύπου.

Η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου αφιερώνει ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα στην Ελλάδα με τον τίτλο «Σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας». Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι ξαφνικά τέθηκε το ερώτημα περί δημοψηφίσματος κυρίως από εκείνους που θέλουν επιτέλους να μάθουν πώς φαντάζονται οι Έλληνες το μέλλον τους, φοβούμενοι το δικό τους. «Η κρίση έχει οδηγήσει στη διατύπωση βασικών ερωτημάτων, μέσα ή έξω από το ευρώ» σημειώνει η αρθρογράφος. “Αλλά επειδή ένα δημοψήφισμα είναι ευαίσθητη υπόθεση, η συζήτηση και ο προβληματισμός γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν του αρέσει να μιλάει ανοιχτά. Κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Η αρθρογράφος δίνει την πληροφορία ότι στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας οι 16 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έδωσαν εντολή στον κύριο Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Λίγο μετά το μεσημέρι όμως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όχι όμως ο κ.Σαχινίδης, διέψευσαν ότι έγινε μια τέτοια συζήτηση στο Eurogroup.

Στην ίδια εφημερίδα η Κριστιάνε Σλέτσερ, ανταποκρίτριά της στην Αθήνα εκφράζει την άποψη ότι οι Έλληνες φαίνεται να επέστρεψαν στα μετριοπαθή κόμματα και ότι κάθε παρέμβαση από έξω τους σπρώχνει πρακτικά προ τα ριζοσπαστικά. «Όπως και πριν λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις 6 Μαΐου η εκ του μακρόθεν παρέμβαση Σόιμπλε στους Έλληνες να ψηφίσουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του μνημονίου ενίσχυσε ουσιαστικά το Σύριζα, έτσι μπορεί να γίνει και τώρα. Ο Τσίπρας ίσως χαίρεται όταν ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν μαζί με τις εκλογές να γίνει και δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στο ευρώ» υποστηρίζει.

Πάντως σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος είπε ότι το θέμα εξανλτήθηκε χθες. «Το θέμα νομίζω ότι εξαντλήθηκε χθες. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό και στο οποίο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας είναι η Σύνοδος Κορυφής  το οποίο θα γίνει την Τετάρτη και θα πάμε με καλές προϋποθέσεις.»

Από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής  επικρατούσε ένα μυστήριο για το τί ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ του κ. Παπούλια και της κας Μέρκελ, αλλά αυτό διευκρινίστηκε αργά το απόγευμα με ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κα Μέρκελ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Ωστόσο, στην ανακοίνωση το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει πως ένα τέτοιο θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt την πρόταση για δημοψήφισμα την έκανε αρχικά ο κ. Σουλτς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί με τον Κάρολο Παπούλια. Αυτό προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με κάθετο τρόπο απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βγαίνοντας ο κ. Σουλτς από το Προεδρικό Μέγαρο ενημέρωσε τηλεφωνικά την κα Μέρκελ και τότε εκείνη με αφορμή την αντίδραση του κ. Παπούλια, του τηλεφώνησε και του το κατέθεσε και εκείνη ως αίτημα ή σαν σκέψη.

Κάτι τέτοιο προκαλεί τεράστια ερωτήματα για το τι σχεδιάζει η κα Μέρκελ και για ποιό λόγο ζήτησε κάτι τέτοιο. Ειδικά εάν θυμηθούν οι πολίτες ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην πιο άσχημη ημέρα της, όταν στις Κάννες τον Νοέμβριο ο κ. Παπανδρέου πρότεινε δημοψήφισμα και η ίδια η κα Μέρκελ με τον τότε γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον κατακεραύνωσαν.

Με αφορμή αυτή την πρόταση του κ. Παπανδρέου και τις άγριες αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ευρώπη, η Ελλάδα απειλήθηκε με έξοδο από το ευρώ και στην ουσία εξαναγκάστηκε να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση που έφερε και το δεύτερο μνημόνιο. Ενώ αυτή η πρόταση του κ. Παπανδρέου ήταν και η τελευταία του πολιτική σελίδα, μιας και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες τον ταπείνωσαν, όπως είχε αποκαλύψει αργότερα και ο κ. Βενιζέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΜΕΡΚΕΛ

Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Π. Καμμένο Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα οργιάζουν οι φωνές που ουσιαστικά μας έχουν βγάλει εκτός ευρώ, αν και η Κομισιόν με τον πλέον επίσημο τρόπο διέψευσε τον Επίτροπο Εμπορίου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι Κομισιόν και ΕΚΤ καταρτίζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του σεναρίου της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

«Η αξία της αλήθειας» επιγράφει το σχόλιό του ο Τίμοθυ Γκάρτον, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Όξφορντ, στο ολοσέλιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα στη Süddeutsche. Υποστηρίζει ότι η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο κακό, το χειρότερο και το χείριστο. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να το πουν καθαρά στην Ελλάδα» υποστηρίζει. «Για να αποφασίσουν τι είναι προτιμότερο. Έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να σκεφτούν τι είναι κακό, τι χειρότερο και τι χείριστο: η ανεξέλεγκτη έξοδός τους από το ευρώ ή η παραμονή τους μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, όπως τις διαπραγματεύεται ο Ολάντ εναντίον των γερμανικών εκβιασμών» σημειώνει. Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ έκανε από την εφημερίδα Rheinische Post ο Βόλφγκανγκλ Φραντς, επικεφαλής των 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας. «Η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα κατέρρεαν, η ανεργία θα ανέβαινε κατακόρυφα, πολλοί Έλληνες καταθέτες θα έχαναν μεγάλο τμήμα της περιουσίας τους. Όμως η πλειοψηφία τους θέλει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε σαφές ότι παραμονή γίνεται εφικτή μόνο με εφαρμογή των συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις. Άρα στις εκλογές του Ιουνίου οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν για την παραμονή του ή όχι στο ευρώ» υπογραμμίζει ο βρετανός καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θύελλα απο την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα – Διαψεύδει το Βερολίνο, επιμένει η Προεδρία

Επίτροπος ΕΕ: Ετοιμάζουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Καθυστερήσαμε υπερβολικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Μας έχουν ξεγράψει – Σχεδόν όλοι μας στέλνουν στη δραχμή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε