Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Συνταγή Μόντι” και μετά τις εκλογές

Οι Βρυξέλλες φαίνεται πως προωθούν ως πρότυπο διακυβέρνησης στην Ελλάδα το μοντέλο Μόντι, ακόμη και μετά τις εκλογές λόγω της επιτυχίας του τεράστιου «κουρέματος» του δημόσιου χρέους της χώρας μας.

Την επομένη κιόλας της λήξης της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, οι Βρυξέλλες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και εκφράζουν παρασκηνιακά την επιθυμία τους για αποφυγή των άμεσων εκλογών.

Όπως γράφει σήμερα το “Έθνος της Κυριακής” πηγές της Κομισιόν τόνισαν: «Kαλό θα ήταν να αποφύγετε τις εκλογές τώρα, αλλά αν επιμένετε θα ήταν ευκταίο ο κ. Παπαδήμος να συνεχίσει να είναι ο συνομιλητής μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Χωρίς να δηλώνουν επισήμως τις προτιμήσεις τους, καθώς μια παρόμοια τοποθέτηση θα μπορούσε να θεωρηθεί, δικαιολογημένα, ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ διαμηνύουν ότι ένα μεικτό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών είναι το καταλληλότερο προκειμένου να φέρει εις πέρας και χωρίς χρονοτριβή τις απαιτήσεις των Βρυξελλών κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα δυσλειτουργίας και της αδυναμίας παραγωγής έργου, λόγω της διακομματικής κακοφωνίας, η τρόικα θεωρεί ότι ένα ολιγομελές και ευέλικτο σχήμα μακριά από ενδοκομματικούς συσχετισμούς είναι αυτό που χρειάζεται τουλάχιστον στην παρούσα φάση για να «τρέξουν» οι αλλαγές με στόχο την προώθηση αναπτυξιακών έργων άμεσου αντικτύπου.

Το τρίπτυχο «ανάπτυξη, μειωμένη ανταγωνιστικότητα και ανεπάρκεια της κρατικής δομής» είναι οι άξονες στους οποίους η κυβέρνηση με τη στήριξη -στενή παρακολούθηση- της Ομάδας Δράσης θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα, στο μικροσκόπιο των κοινοτικών υπηρεσιών βρίσκονται οι διάφορες συντεχνίες και το άλυτο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων που παρεμποδίζουν το κυβερνητικό έργο και το άνοιγμα αγορών στον ανταγωνισμό.
Το περιστατικό με το νομοσχέδιο για τους φαρμακοποιούς στην Ελληνική Βουλή έχει προκαλέσει δυσφορία στην έδρα της Κομισιόν, η οποία χαιρετίζει μεν τη βούληση της κυβέρνησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά διαπιστώνει περιορισμένη ικανότητα για την υλοποίησή τους.

Παρά τις παθογένειες αυτές, οι Βρυξέλλες, που έχουν βρει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, τον αξιόπιστο συνομιλητή, θα ήθελαν παράταση του βίου της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι είναι εγγυητής για την τήρηση των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά την «αποφασιστική εκκίνηση» που απαιτείται στην τροχοδρόμηση του δεύτερου προγράμματος.

Πονοκέφαλος για τους κοινοτικούς ιθύνοντες είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτή προκύπτει από τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Για τον λόγο αυτό, απαίτησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς να δεσμευτούν στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών αν και είναι έκδηλη η ανησυχία για νέες δυσάρεστες εκπλήξεις εκ μέρους της Ελλάδας. Πάντως, ενδεικτικό της εκτίμησης που χαίρει ο πρωθυπουργός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι κοινοτικοί παράγοντες θα ήθελαν τον κ. Παπαδήμο παρόντα στις πολιτικές εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών.

Η δήλωση-γρίφος του κ. Παπαδήμου, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ότι επίκεινται και άλλες αποφάσεις μετά την ολοκλήρωση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, έτυχε θετικής ανταπόκρισης στη βελγική πρωτεύουσα με κοινοτικούς αξιωματούχους να προτρέπουν τον πρωθυπουργό να συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στην επόμενη μέρα.

Στο ισχυρό ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας μετεκλογικά, Βρυξέλλες, Παρίσι και Λονδίνο δεν κρύβουν την επιθυμία τους ο κ. Παπαδήμος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων.
Η έως τώρα «πετυχημένη συνταγή» υπό τον κ. Παπαδήμο θεωρείται από ανώτατους κοινοτικούς παράγοντες η ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, και η εξάλειψη δυσλειτουργιών στη δημόσια διοίκηση και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μεγάλο στοίχημα είναι και το πώς θα ξεπεραστούν τα μεγάλα διοικητικά εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν προκειμένου τα 12 από 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, που δεν έχουν απορροφηθεί, να φθάσουν στην πραγματική οικονομία.

Τα τρία βασικά τεστ για την τιθάσευση των δημοσίων δαπανών εντός του 2012 (και με ορίζοντα το 2016) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο! Η 1η Εκθεση Προόδου πρέπει να παραδοθεί στους δανειστές μας στις 30 Μαρτίου. Αφορά στην καταγραφή-κατηγοριοποίηση των δαπανών και στα πρώτα συμπεράσματα, που ως φαίνεται θα εμφανίσουν «ελλείμματα». Η 2η Εκθεση Προόδου με το σχέδιο προτάσεων για τη μείωση των δαπανών ανά υπουργείο πρέπει να κατατεθεί στις 15 Μαΐου! Η 3η Εκθεση θα δοθεί στις 30 Ιουνίου με πλήρη μελέτη και συμπεράσματα για τη μέχρι τότε πρόοδο ανά υπουργείο.

Πηγή: “Έθνος της Κυριακής”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε