Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σύνθημα αισιοδοξίας από τον διοικητή της ΤτΕ: Εχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα

Αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία του ελλείμματος, των οικονομικών επιδόσεων αλλά και τη βελτίωση της εικόνας της

χώρας στο Εξωτερικό εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος κατά τη συνάντησή που είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Αφού αναφέρθηκε στα δύσκολα θέματα του καλοκαιριού (επίσκεψη τρόικας, τεστ αντοχή τραπεζών κλπ), ο κ. Προβόπουλος επιβεβαίωσε την παρατήρηση του κ. Παπούλια ότι υπάρχουν «θετικά ψήγματα» στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το κλίμα θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του κλίματος από Σεπτέμβριο. «Εχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Η συνομιλία των κ. κ. Παπούλια-Προβόπουλου:

Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα. Παρακολουθώ την κινητικότητα που υπάρχει.

Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ μεγάλη κινητικότητα, πράγματι. Αυτόν τον καιρό ιδιαίτερα έχουμε πολλά θέματα ανοιχτά. Εχουμε τα λεγόμενα τεστ αντοχής των Τραπεζών, που θα δημοσιεύσουμε το απόγευμα, έχουμε τη συνεργασία με την τρόϊκα που θα έρθει σε λίγες μέρες και πρέπει να συζητήσουμε μαζί όλα τα στατιστικά στοιχεία και την πρόοδο. Παρεμπιπτόντως λέμε ότι υπάρχει πρόοδος και αυτό είναι πολύ θετικό. Υπάρχουν θέματα ανοιχτά και έτσι το καλοκαίρι δεν θα μας αφήσουν να ξεκουραστούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία. Πάντως υπάρχουν «ψήγματα» θετικά.

Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αρκετά, όπως λέτε, ψήγματα θετικά. Το έλλειμμα δείχνει μια καλή πορεία και μάλιστα μήνα-μήνα έχουμε και μια βελτίωση των επιδόσεων.

Υπάρχουν μέτρα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και από την πλευρά των δαπανών και από την πλευρά των εσόδων που ακόμα δεν έχουν μπει και αυτό δείχνει ότι τους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανόν να δούμε και μία μεγαλύτερη βελτίωση. Εχουν περάσει νόμοι δύσκολοι αλλά απαραίτητοι, όπως ξέρετε, επομένως και αυτό δείχνει ότι στο διαρθρωτικό πεδίο κυλάνε τα πράγματα. Και μπορώ να σας πω ότι από το εξωτερικό πλέον η εικόνα, αυτή η πολύ αρνητική που είχαμε μέχρι πρόσφατα, αρχίζει και μετατρέπεται, λίγο-λίγο βέβαια, σε θετική. Και πιστεύω ότι από το φθινόπωρο και μετά θα έχουμε μία αισθητά καλύτερη εικόνα, καθώς θα εμπεδώνεται η εικόνα της χώρας, ότι και στο έλλειμμα η πρόοδος είναι συνεχιζόμενη και μάλιστα βελτιούμενη και η χώρα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο μνημόνιο.

Επομένως αυτό θα καλλιεργήσει μια θετική εικόνα, αλλά, έχοντας προηγουμένως δεχθεί τόσο αρνητική προβολή, αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Αλλά πάντως έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε