Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Όταν το Κυπριακό γίνεται Τσιπριακό

ΣΥΡΙΖΑ: Όταν το Κυπριακό γίνεται Τσιπριακό

Κλίμα αμηχανίας και έντονος εκνευρισμός καταγράφεται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες μετά τις δραματικές και επώδυνες αποφάσεις του Eurogrpoup για την Κύπρο, καθώς η ηγεσία του κόμματος και όχι μόνο προσγειώθηκε ανώμαλα στην σκληρή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Η Κουμουνδούρου μετρά κέρδη και ζημίες από την απόφαση της ηγεσίας να εμπλακεί στην Κυπριακή κρίση και να στοιχηθεί πολιτικά με το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής, ωστόσο οι αρνητικές εξελίξεις για την Μεγαλόνησο έχουν πυροδοτήσει στο εσωτερικό του κόμματος έντονες αναταράξεις με τους «μετριοπαθείς» να αναρωτιούνται «τώρα τι λέμε;» και τους «ριζοσπάστες-αριστερούς» να αναρωτιούνται από αντίθετη σκοπιά «γιατί δεν μιλάμε ανοιχτά και θαρρετά;»

Πρακτικά τι σημαίνουν όλα τούτα; Ότι στον ΣΥΡΙΖΑ το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί τη λύδια λίθο πάνω στη οποία θα κριθούν πάρα πολλά όσο αφορά την πολιτική στάση του κόμματος από δω και πέρα και καθώς όλες οι τάσεις διαπιστώνουν ότι τα περιθώρια εναλλακτικών αριστερρών προοδευτικών λύσεων εντός ευρωζώνης είναι μικρά αν όχι μηδαμινά υπό Γερμανικό status quo.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του για την ευρωζώνη» τιτλοφορείται στην κυριακάτικη «Αυγή» η συνέντευξη που παρεχώρησε ο Παναγιώτη Λαφαζάνης, επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» ενώ στην ιστοσελίδα ISKRA ανα-δημοσιεύονται σειρά άρθρων που θέτουν επί τάπητος το ζήτημα παραμονής στη ευρωζώνη.

«Η Κύπρος μπροστά στο απόσπασμα της ευρωζώνης! Αντίσταση στην τρόικα, χωρίς αμφισβήτηση της ευρωζώνης, καταλήγει σε ναυάγιο!» γράφει ο Χρήστος Κονιάρης, ενώ ο Χρήστος Κατσούλας τιτλοφορεί τα άρθρο του «Το θέμα τώρα είναι τι λες; Ας υπάρξει επιτέλους η έξοδος…» για να τονίσει «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΚΚΕ θα όφειλαν να βγουν θαρρετά και να προτρέψουν για το ΟΧΙ της Κύπρου και τη συνακόλουθη έξοδο από την ευρωζώνη»

«Ντούτσε Ντόϋτσε Μπάνκ» είναι ο τίτλος του άρθρου του γνωστού σκιτσογράφου Στάθη, ενώ Κώστας Συριώτης γράφει «Η φρικτή αναδίπλωση στην Κύπρο. Δεν λές ¨ΟΧΙ στη τρόικα αν δεν είσαι έτοιμος να το πας μέχρι τέλους!».

Από τη πλευρά του ο Διονύσης Ελευθεράτος σημειώνει «Αριστερά και ευρώ: Αν παραμείνει «ταμπού», θα γίνει χαρακίρι».

Οι αναφορές αυτές αποτυπώνουν μάλλον με ξεκάθαρο τρόπο τις ζυμώσεις που γίνονται στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά όλοι αναμένουν τη σύγκρουση ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος καθώς η πλευρά Τσίπρα θα επιδιώξει να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει εναλλακτική αριστερή λύση εντός ευρωζώνης και ταυτόχρονα για τα αμφιλεγόμενα ανοίγματα προς ΑΝΕΛ αφού η πρόσφατη συνάντησή του με τον Π. Καμμένο προκάλεσε σύγχυση στην κομματική και εκλογική βάση του κόμματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε