Δευτέρα, 6 Μαΐ
21oC Αθήνα

Μαξίμου: Συμφωνία εδώ και τώρα για να ανοίξει η στρόφιγγα – Τα μηνύματα των Βρυξελλών – Σενάριο συνολικής αντί ενδιάμεσης συμφωνίας

Μαξίμου: Συμφωνία εδώ και τώρα για να ανοίξει η στρόφιγγα – Τα μηνύματα των Βρυξελλών – Σενάριο συνολικής αντί ενδιάμεσης συμφωνίας

– Η Ελλάδα στοχεύει σε συνολική συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Μαΐου και όχι ενδιάμεση!
– Τα κεφάλια μέσα στο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
– Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία ως τέλος Μαΐου για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση
– Θετικά είναι τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες που αφήνουν σαφείς αιχμές για την κακή επικοινωνία που είχαν με τους ανθρώπους του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τον ίδιο

Την αποκάλυψη για μια τελική συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση έκανε το Mega και αν επαληθευτεί το ρεπορτάζ και οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος, υπάρχουν πιθανότητες να χαλαρώσει, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να ανοίξει η στρόφιγγα προς την Ελλάδα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Παρόντες στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ήταν ο επικεφαλής της νέας ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης,ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας. Τα “αγκάθια”, οι “κόκκινες γραμμές”, καθώς και ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Διαπιστώθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν θετικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία, με τον δεύτερο γύρο να ξεκινά τη Δευτέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μίας άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της προόδου που έχει επιτευχθεί, προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση προς την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες μιλούν για θετικές “συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα” και “έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία”, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κακή επικοινωνία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, κυρίως με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να συνεχίσουν από αύριο τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη», επισήμαναν οι δύο αυτές πηγές.

«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές.

«Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.

«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.

Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων».

Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε η ίδια πηγή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε