Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Σύσκεψη Σαμαρά – Στουρνάρα για το φορολογικό

Σύσκεψη Σαμαρά – Στουρνάρα για το φορολογικό

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται για να βρουν οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας την χρυσή τομή για την φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και φορολογούμενων με παιδιά.

Ο Αντώνης Σαμαράς αποκήρυξε χθες και επισήμως την πρόταση για φορολόγηση με συντελεστή 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ. «Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είμαι με την μεσαία τάξη» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το βάρος σε όσους πληρώνουν ήδη, να σταματήσει η φοροδιαφυγή και να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

«Με δύο λόγια: φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό» υποστήριξε επισημαίνοντας όμως πως αυτό το φορολογικό «δεν μπορούμε να το φέρουμε από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και υπογράμμισε πως στόχος είναι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές «και προς τα εκεί κινούμαστε», σημείωσε πως «θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα».

Η ΔΗΜΑΡ, πάντως, την ώρα που πραγματοποιείται η νέα σύσκεψη για το φορολογικό αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις και απορρίπτει την κλίμακα που διέρρευσε από το οικονομικό επιτελείο με την καθιέρωση τριών συντελεστών, αντί οκτώ, που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Τι προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών

– Στην κλίμακα που προτείνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο πρώτος συντελεστής 21% επιβάλλεται για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για τα επόμενα 23.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ) ο συντελεστής αυξάνεται σε 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%.
Για το τελικό ισοζύγιο ελαφρύνσεων – επιβαρύνσεων, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αλλά και το ύψος του επιδόματος που θα χορηγηθεί σε οικογένειες με παιδιά.

Eπίσης, μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η μείωση του επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, καθώς και η χορήγηση του επιδόματος παιδιών όχι μόνο με εισοδηματικά αλλά και με περιουσιακά κριτήρια.

Το βελτιωμένο σχέδιο θα τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων, κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπλόκο στο φορολογικό – Οι αρχηγοί θα αποφασίσουν για το 45% και τα επιδόματα παιδιών

Τα αλλάζει όλα ο Σαμαράς για το φορολογικό! Δεν υπάρχει φόρος 45% – Ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε