Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Η φετινή επέτειος μας βρίσκει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την ιστορία μας» σημειώνει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Γ. Παπανδρέου.

«Η διεθνής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με δικές μας χρόνιες αδυναμίες και παθογένειες καθώς και επιζήμιες πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών, έφεραν τη χώρα μας αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή που έζησε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, την απειλή της χρεοκοπίας».

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, «τους τελευταίους 21 μήνες, όλοι μαζί αγωνιζόμαστε σκληρά για να βγούμε από την κρίση αλλά και για να ανατρέψουμε τις παθογένειες και τις αδυναμίες που μας έφεραν εδώ: Για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία μας, την αξιοπρέπεια μας και πάνω από όλα τις προοπτικές για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Και ήδη ο αγώνας μας έχει αποφέρει τους πρώτους καρπούς. Βήμα-βήμα ανακτούμε και πάλι την αξιοπιστία μας, την ισχύ μας και την αυτονομία μας, για να απαλλαγούμε από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις».

Επισημαίνει, δε, ότι τώρα, είναι η ώρα να δημιουργήσουμε και μία ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική δημοκρατία στη χώρα μας, απελευθερώνοντας τους πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, εφαρμόζοντας παντού την αρχή της διαφάνειας, δημιουργώντας μια κοινωνία και ένα κράτος δικαίου, με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου παρατηρεί ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά προχωράμε: «Η ιστορία έχει δείξει πως όταν στεκόμαστε ενωμένοι, ξεπερνώντας διαφορές και διαφωνίες, και συστρατευόμαστε στον κοινό σκοπό, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο και καμία θυσία δεν πάει χαμένη».

Είμαι βέβαιος, καταλήγει, πως η συλλογική μας προσπάθεια, θα μας οδηγήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο ουσιαστικής δημοκρατίας που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

«Στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον» τονίζει στο μήνυμά του για την 37η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς. Τιμούμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης και τους αγωνιστές της επτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης ενώ «δεσμευόμαστε, ταυτόχρονα, για μια Νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στη σημερινή πολιτική αναξιοπιστία, την καταθλιπτική πραγματικότητα και την κοινωνική απόγνωση» προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Τονίζει, τέλος, ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι η πίστη στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του Τόπου, για την αναγέννηση της χαμένης Ελπίδας. Με Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη. Με Εθνική Αυτοπεποίθηση και Αξιοπρέπεια για όλους τους Έλληνες».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

«Δύο είναι τα μεγάλα διδάγματα που οφείλουμε να συγκρατήσουμε κατά την εφετινή 37η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας: Πρώτον, ότι, όπως η τυραννία καταρρέει επειδή αγνοεί τον λαό, έτσι και η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί τον λαϊκισμό και ενισχύει τον κρατισμό. Δεύτερον, ότι την (σωτήρια) εξωτερική αρωγή, που συνοδεύεται αναπόφευκτα όμως και από εξάρτηση, πάντοτε, από το Ναυαρίνο μέχρι το Μνημόνιο, την κατέστησαν αναγκαία τα δικά μας λάθη και οι εσωτερικές μας έριδες», αναφέρει αρχικά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη ευχήθηκε, «η πολύπλευρη αυτή κρίση που βιώνουμε να οδηγήσει στην αναγέννηση των θεσμών, της οικονομίας, του κράτους και ιδίως της κοινωνίας όπως, 37 χρόνια πριν, μια άλλη, εθνική κρίση οδήγησε -με μέγα αναμφιβόλως εθνικό τίμημα- στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι θυσίες που κάνει τώρα ο ελληνικός λαός δεν επιτρέπεται να πάνε χαμένες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37 χρόνια δημοκρατίας – Το χρονικό της 24ης Ιουλίου 1974

Δε θα πιει πορτοκαλάδα στο προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας

Με πορτοκαλάδες και άλλους χυμούς η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε