Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα “όχι” των υπουργών για τις περιφέρειες καθορίζουν τη νέα κυβέρνηση

– Ποιά είναι τα ζευγάρια που θα βρεθουν “απέναντι” στις περιφερειακές εκλογές
– Αιχμές Παπανδρέου για τους “απρόθυμους”
– ‘Ολο το παρασκήνιο μέχρι την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων

Τώρα που τελείωσε η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα τη Δευτέρα.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα παίξουν τα “όχι” που εισέπραξε ο πρωθυπουργός απο δύο υπουργούς (την κα Μπατζελή και τον κ. Μαγκριώτη), αλλά και η συμπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν απο τη μεταπήδηση τριών υφυπουργών στην αυτοδιοίκηση. Ενας άλλος παράγοντας που θα πάιξει σημαντικό ρόλο στον ανασχηματισμό είναι η ανάγκη ενίσχυσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και η
η κάλυψη υπουργικών θέσεων στις οποίες δεν ανταποκρίθηκαν οι νυν υπουργοί.

Είναι ενδεικτικό οτι παρότι ο πρωθυποτυργός όπως είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους οτι επιθυμούσε τη συμμετοχή πολλών γυναικών στις περιφέρειες, τελικά δεν κατάφερε να βρεί ούτε μία.

Τα ζευγάρια που θα βρεθούν “απέναντι” στις εκλογές

Για τους πέντε μεγάλους δήμους

Δήμος Αθήνας: Γιώργος Καμίνης (απέναντί του θα έχει τον Νικήτα Κακλαμάνη)
Δήμος Πειραιά: Γιάννης Μίχας
Δήμος Θεσσαλονίκης : Γιάννης Μπουτάρης (θα αναμετρηθεί με τον Κ. Γκιουλέκα)
Δήμος Ρόδου: Στάθης Κουσουρμάς
Δήμος Πάτρας: Δημήτρης Κατσικόπουλος

Για τις περιφέρειες

Μακεδονίας – Θράκης: Άρης Γιαννακίδης
Κεντρικής Μακεδονίας: Γιάννης Μπόλαρης
– απέναντι στον Π. Ψωμιάδη από ΝΔ
Δυτικής Μακεδονίας: Γιαννης Παπαϊορδανίδης
Ηπείρου: Βαγγέλης Αργύρης –
απέναντι στον Α. Καχριμάνη από τη ΝΔ
Θεσσαλίας: Απόστολος Παπατόλιας –
απέναντι από τον Κ. Αγοραστό από τη ΝΔ
Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας
Στερεάς Ελλάδας: Κλέαρχος Περγαντάς –
απέναντι στον Α. Χειμάρα για τη ΝΔ
Αττικής: Γιάννης Σγουρός –
θα αναμετρηθεί με τον Βασίλη Κικίλια από τη ΝΔ
Πελοποννήσου: Τον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη –
απέναντι στο Δ. Δράκο από τη ΝΔ
Βορείου Αιγαίου: Νάσος Γιακαλής
Νοτίου Αιγαίου: Γιάννης Μαχαιρίδης –
απέναντι στον Χ. Κόκκινο από τη ΝΔ
Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης –
απέναντι στον Γ. Πλακιωτάκη από τη ΝΔ

Για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπως είπε ο κ. Τσούρας οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Γνωστοποίησε μόνο ότι θα πρόκειται για πρόσωπο από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αιχμές Παπανδρέου

Με μήνυμα ελπίδας αλλά και αιχμές για τις διαδικασίες που προηγήθηκαν η ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων Περιφερειαρχών και Δημάρχων πέντε μεγάλων δήμων. “Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνοι που μπορούν και αξίζουν να σηκώσουν στους ώμους την πρόκληση της μεγάλης αλλαγής” δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

“Ή θα σχεδιάσουμε το σήμερα και το μέλλον μας ή θα το αφήσουμε στους αέρηδες της άγριας αγοράς και στους αεριτζήδες του παρασιτισμού” τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ειδική μνεία στο στοίχημα του Καλλικράτη που καλούνται να υπηρετήσουν οι υποψήφιοι. “Πάμε μαζί, πάμε για τη νίκη. Καλό αγώνα και καλή επιτυχία σε όλους” ευχήθηκε ο πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις

“Οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ γύρισαν τις πλάτες στον πρωθυπουργό, αρνούμενοι να μπουν στα ψηφοδέλτια”, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος. “Προφανώς, προβλέπουν ήδη ποιο αποτέλεσμα θα έρθει, ως απάντηση στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου και αποφεύγουν όπως – όπως να εκτεθούν στη λαϊκή ψήφο”, συμπλήρωσε.

“Αυτά που συμβαίνουν με τις υποψηφιότητες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ είναι για καλοκαιρινές επιθεωρήσεις και για τα πανηγύρια” δήλωσε ο από το ΚΚΕ ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. “Είναι ευτύχημα για το λαό που μπορεί να στηριχθεί στο ΚΚΕ” τόνισε.

“Tο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου δεν χάραξε νέους δρόμους, δεν άνοιξε τις πόρτες σε νέες ιδέες αλλά υιοθέτησε τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και ταξικές πολιτικές σε βάρος της κοινωνίας, έτσι ώστε δύσκολα μπορεί κανείς σήμερα να διακρίνει ποια είναι η Δεξιά παράταξη” σχολίασε το γραφείο τύπου του ΣΥΝ.

“Πολύ σημαντικό βήμα” χαρακτηρίζει την υποστήριξη της υποψηφιότητας Καμίνη, η Δημοκρατική Αριστερά. “Τώρα ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει σελίδα ο Δήμος της Αθήνας, για να ηττηθεί η σημερινή δημοτική αρχή που συσσώρευσε μόνο μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα στην πόλη” αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι προηγήθηκε – Το ρεπορτάζ του Newsit λεπτό προς λεπτό

Ώρα 13.45: Στο βήμα του Εθνικού Συμβουλίου ο Θανάσης Τσούρας για τις τελικές ανακοινώσεις. Στην αίθουσα μπήκε χειροκροτούμενος ο Γ. Παπανδρέου που θα μιλήσει στη συνέχεια. Σε 10 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε όλους τους δήμους, όπως είπε ο κ. Τσούρας ενώ τόνισε ότι όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες από τα μέλη της Επιτροπής.

Ώρα 13.25: Σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισαν ο Γιάννης Σγουρός για την περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Καμίνης για τον δήμο Αθηναίων,ο Γιάννης Μίχας – μετά από πρωτοφανές παρασκήνιο – για το δήμο Πειραιά και ο Γιάννης Μπουτάρης για τη Θεσσαλονίκη.

Ώρα 13.05: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά το “θρίλερ Μίχα” κλείνει προς την κατεύθυνση που το είχε σχεδιάσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο νομάρχης Πειραιά φαίνεται ότι δέχτηκε να είναι υποψήφιος για το δήμο Πειραιά με περιφερειάρχη το Γιάννη Σγουρό.

Στα παραλειπόμενα: Ο κ. Μίχας μετά τις έντονες διαβουλεύσεις αισθάνθηκε αδιαθεσία και χρειάστηκε να του μετρήσουν την πίεση.

Ώρα 12.35
: Συνάντηση Παπανδρέου με την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά. Την ίδια ώρα ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας ξαναμπαίνει στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται από το ΠΑΣΟΚ και δεύτερο σενάριο μετά την κάθετη άρνησή του για την δημαρχία Πειραιά.

Αυτό περιλαμβάνει την κάθοδο Μίχα ως περιφερειάρχη, με άγνωστη την αντίδραση Σγουρού στην περίπτωση αυτή αλλά και ζήτημα για τη δημαρχιά Πειραιά καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμενο να στηρίξει τον Π. Φασούλα.

Ώρα 12.20: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση με τον νομάρχη Πειραια Γιάννη Μίχα σε μία ύστατη προσπάθεια να πειστεί να είναι υποψήφιος για το δήμο Πειραιά. Ο κ. Μίχας είναι κάθετα αντίθετος και δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να είναι δήμαρχος Πειραιά με περιφερειάρχη το Γ. Σγουρό.

Ώρα 11.20: Συνάντηση μεταξύ ΠαπανδρέουΜίχα. Ο κ. Μίχας σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsit εκφράζει έντονες διαφωνίες για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του νομάρχη Αθηνων Γ. Σγουρού, για την Περιφέρεια Αττικής.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ καταλήγει στη στήριξη του Πέτρου Τατούλη για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληφορορίες έχουν “κλειδώσει” οι υποψηφιότητες:

Του υφυπουργού Οικονομίας Μ. Μπόλαρη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απέναντι στον Π. Ψωμιάδη
– του αντιπροέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη, για την περιφέρεια Ηπείρου
– του υφυπουργού οικονομίας, Σταύρου Αρναουτάκη, για την περιφέρεια Κρήτης
– του νομάρχη Δωδεκανήσου, Γιάννη Μαχαιρίδη, για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
– του νυν νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια για την περιφέρεια Θεσσαλίας
– του νυν νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
– του νυν δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
– Αλλαγή στη Δυτική Ελλάδα καθώς φαίνεται ότι επείσθη τελικά ο νυν υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας να κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντί του Θύμιου Σώκου.

Για τους δήμους:

Κλείδωσε για το δήμο Πάτρας ο νυν νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος

Ξυνίδης: “Μεγάλη μάχη” – Αιχμές για τον εργατολόγο Δ. Μητρόπουλο

Δίνοντας το στίγμα των επικείμενων εκλογών ο Γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης δήλωσε ότι “πέρα από τα κόμματα και τα πρόσωπα”, η “μάχη θα είναι μεγάλη” και από αυτή θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα. Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι “η κυβέρνηση έχει επενδύσει στον Καλλικράτη”, τον οποίο περιέγραψε ως τον “ιμάντα που πάνω του θα τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση”.

Αναφερθείς “στον σύντροφο που αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εργασίες του ΕΣ για να μην επικυρώσει πολιτικές αντιλαϊκού χαρακτήρα“, ο κ. Ξυνίδης είπε ότι αυτοί οι αφοριστικοί χαρακτηρισμοί αποτελούν ύβρη για το σώμα του ΕΣ και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι στο Κίνημα ποτέ δεν κυριάρχησαν διαχωριστικές αντιλήψεις περί “ευαίσθητων” και μη , “παλαιών” και “νέων” “αριστερών” και μη και υπογράμμισε ότι όσοι πάνε να επιβάλλουν τέτοιες αντιλήψεις θα μπουν στο περιθώριο.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, πριν την έναρξη των εργασιών του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του Σώματος, Αλέξης Μητρόπουλος, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον γραμματέα του Κινήματος, στην οποία διατύπωνε τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους δεν θα λάμβανε μέρος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός προχωρά σε σαρωτικό ανασχηματισμό τον οποίο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt, θα ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ανεξαρτήτως αυτοδιοικητικών εκλογών και ανασχηματισμού, μεγάλη είναι η απαισιοδοξία των πολιτών για την κατάσταση της χώρας, καθώς ένας στους δύο πολίτες θεωρούν ότι οι θυσίες δεν θα έχουν αποτέλεσμα και το 45,9% θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News.

Όσον αφορά το στίβο των εκλογών του Νοεμβρίου, για την Περιφέρεια Αττικής τις πιο θετικές κρίσεις έχει ο Γ. Σγουρός (42,5%), ακολουθεί ο Κ. Σκανδαλίδης με 36,9%, η Τίνα Μπιρμπίλη με 35,4%, ο Μάκης Βορίδης με 31,1%, ο Βασίλης Κικίλιας με 27,3%, ο Αλέκος Αλαβάνος με 24,1%, ο Θανάσης Παφίλης με 20,2% και ο Π. Γεννηματάς με 17,3%.Για το δήμο Αθηναίων, πρώτος σε θετικές κρίσεις είναι ο Ν. Κακλαμάνης με 46,3%, ακολουθεί η Φ. Γεννηματά με 44,2% και τρίτος έρχεται ο Γ. Καμίνης με 14,6%.

Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας πρώτος έρχεται ο Π. Ψωμιάδης με 47,2%, ακολουθεί ο Γ. Φλωρίδης με 28,7%, ο Γ. Μαγκριώτης με 28,2%, ο Κ. Κιλτίδης με 17,2% και ο Μ. Μπόλαρης με 8,9%. Για το δήμο Θεσσαλονίκης, πρώτος έρχεται ο Γ. Μπουτάρης με 49,3% και ακολουθεί ο Κ. Γκιουλεκας με 44,8%.

“Ανασχηματισμός γρήγορα” λένε οι πολίτες – Ποιούς θέλουν εκτός

Στην ίδια δημοσκόπηση, σε ερώτηση αν είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός το 57,2 απαντούν ότι χρειάζεται ενώ το 30,9% θεωρούν ότι δεν είναι. Σε ερώτηση αν ο ανασχηματισμός χρειάζεται να γίνει άμεσα ή σε βάθος χρόνου. Το 72,3% λένε ότι πρέπει να γίνει άμεσα και μόνο 23,7% θεωρούν ότι πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου.

Ποιούς ο κόσμος θεωρεί βαρίδια για την κυβέρνηση; Στην ερώτηση ποιοι θα θέλατε να απομακρυνθούν πρώτη έρχεται η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, με 20,9%, ακολουθεί η Μ. Ξενογιαννακοπούλου με 17,9%, η Κ. Μπατζελή μα 15,8%, ο Θ. Πάγκαλος με 15,2 και η Τίνα Μπιρμπίλη με 14,6%.

Διαβάστε ακόμη: 
Σαμαράς: Φόροι, λουκέτα και ανεργία αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ

Μπουτάρης: Τιμή κι ευθύνη η στήριξη απο το ΠΑΣΟΚ

Συγχαρητήρια Κικίλια στον Σγουρό

Ψωμιάδης: Τιμώ και σέβομαι τον Μπόλαρη

Συνεργασία απο όλους ζητά ο Γ. Σγουρός

Γ. Καμίνης: “Ξεκινάμε να φτιάξουμε από την αρχή μια πόλη”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε