Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τα παίρνει όλα πίσω ο Σίκατσεκ για τις μίζες της Siemens σε έλληνες πολιτικούς

Την Παρασκευή το πρωί πάντως η εξεταστική θα βρεθεί και πάλι στο Μόναχο για να εξετάσει τον τελευταίο μάρτυρα, τον συνδιαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Μίχαελ Κουτσενόϊτερ.

Αιφνιδιαστικά αναίρεσε ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, την προ δεκαημέρου κατάθεσή του ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών – μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το ομώνυμο σκάνδαλο στην Εισαγγελία του Μονάχου και με συμπληρωματική χθεσινή του δήλωση επιχείρησε να «αθωώσει» τη μητρική εταιρεία από τη γνώση της πολιτικής των δωροδοκιών.

Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, κατά την δεύτερη επίσκεψη του κλιμακίου των βουλευτών στο Μόναχο προχθές τους γνωστοποιήθηκε από την εισαγγελέα κ. Μπόιμλερ ότι με γραπτή του δήλωση ο Σίκατσεκ, τέσσερις ημέρες μετά την κατάθεσή του, σημείωσε ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα κατέθεσε και ότι ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είχε γνώση των δωροδοκιών η εταιρεία.

Βεβαίως αυτό έρχεται να αναιρέσει και όσα ίδια «περί πολιτικής της εταιρείας» υποστήριξε ενώπιον των Ελλήνων δικαστών Παναγιώτη Αθανασίου και Νίκου Ζαγοριανού το 2008.

– Παίρνει πίσω, όσα εννοούσε για τις μυστικές πληρωμές στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βαλυράκης, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό φαίνεται να έχει θορυβηθεί η γερμανική πλευρά από τις διαδικασίες περί οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος που έχει κινήσει η ελληνική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η εξεταστική επιτροπή, που θα εισηγηθεί και θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής παράταση ενός μηνός για να καταλήξει ως τις 15 Δεκεμβρίου σε πόρισμα, εντείνει την κριτική και στρατηγική πιέσεων.

Μετά τη χθεσινή επιστολή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, με την οποία η επιτροπή δια του κ. Βαλυράκη ζητεί να εφαρμοστεί ο νόμος για το οργανωμένο έγκλημα και να επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο από 50.000 έως 5 εκ. ευρώ, σήμερα ο κ. Βαλυράκης απέστειλε ανάλογη αναφορά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην αναφορά γνωστοποιούνται προς την επιτροπή η παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού από την Siemens, η οποία κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά εφάρμοσε για μεγάλο διάστημα (από το 1992-2008) παράνομες τακτικές παρακώλυσης του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μυστικές συμφωνίες, διοχέτευση μαύρου χρήματος εξαπατώντας μεταξύ άλλων και το Ελληνικό Δημόσιο, παραβιάζοντας το εσωτερικό και το κοινοτικό δίκαιο.

Τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συγκριμένη περίπτωση φθάνουν μέχρι το 1/15 του συνολικού τζίρου της μητρικής εταιρείας κατ’ έτος επί 18 έτη.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα μέχρις ότου η Siemens σε συνεννόηση με το ελληνικό κράτος υποχρεωθεί σε αποζημίωση για τις ζημιές 2 δισ. που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές της και θα υποχρεωθεί να δώσει στην εξεταστική επιτροπή τη γνώση της για όσους «λαδώθηκαν» που γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει», δήλωσε σχετικά ο κ. Βαλυράκης.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής απέστειλε εξάλλου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συμπληρωματική πορισματική αναφορά για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κατάχρηση εξουσίας, «γιατί ενώ προέκυπτε η εμπλοκή των στελεχών της μητρικής εταιρείας σε παράνομες πράξεις προς όφελός της και ιδιαίτερα όσων ομολόγησαν ότι διαχειρίζονταν τα μαύρα ταμεία, δεν είχε ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη και μάλιστα για οργανωμένο έγκλημα».

Με την πράξη αυτή μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που έκανε την προανάκριση και ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός.

Για μία ακόμη φορά ο κ. Βαλυράκης κατηγόρησε και τη σημερινή εφέτη – ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα για απαράδεκτη ολιγωρία να προσωποποιήσει με κατηγορίες την δίωξη για το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, ενώ υπονόησε ότι θα μπορούσε να ασκήσει διώξεις κατά των στελεχών της Siemens, υπόδικων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

– Βεβαίως και είναι αποστολή μας η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά «ο δρόμος μέχρι τους υπουργούς είναι μέσω της Δικαιοσύνης που ολιγώρησε», τόνισε ο κ. Βαλυράκης.

Η εξεταστική επιτροπή ομόφωνα εξάλλου με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, αποφάσισε να καταγγείλει τη Siemens στους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΟΣΑ, τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη Διεθνή Κεφαλαιαγορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια συμβούλια υπουργών.

Την Παρασκευή το πρωί πάντως η εξεταστική θα βρεθεί και πάλι στο Μόναχο για να εξετάσει τον τελευταίο μάρτυρα, τον συνδιαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Μίχαελ Κουτσενόϊτερ, ενώ θα συνέλθει εκ νέου στις 15 του μηνός Δευτέρα, για να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε