Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τα πιθανότερα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Τα πιθανότερα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Η πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά κίνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τον δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο ανασχηματισμός σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κα κομματικών στελεχών ξεκίνησε ήδη, με αφορμή:

-την πρόσληψη 20 έμπιστων συμβούλων στο Πρωθυπουργικό Γραφείο

– το ξεκαθάρισμα του υπάρχοντος προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου με πρώτο «θύμα» μάλιστα την ίδια την νομική του σύμβουλο Γλυκερία Σιούτη, γεγονός που αποδυναμώνει ενδεχομένως εν όψει και των γενικότερων αλλαγών τη θέση και το ρόλο του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, δεξί χέρι του οποίου ήταν η κ. Σιούτη

Η αποπομπή Σιούτη σύμφωνα με κάποιες άλλες προσεγγίσεις αποκαλύπτει και τον υπόγειο πόλεμο που υπάρχει ανέκαθεν στο περιβάλλον Παπανδρέου μεταξύ «παπανδρεϊκών» και «κομματικών», χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα ενδώσει στις πιέσεις και τις εισηγήσεις των συμβούλων που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό και οι οποίοι επιδιώκουν την «πλειοψηφία» στο υπό διαμόρφωση «οβάλ γραφείο».

Πάντως όσον αφορά στον χρόνο που θα εκδηλωθούν οι δομικές αλλαγές στο πρωθυπουργικό γραφείο και στη κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ανακοινωθού πριν από τη ΔΕΘ.

Το πιθανότερο σενάριο είναι:

– πριν από τη ΔΕΘ να συμπληρωθούν τα κενά που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη μεταπήδηση κυβερνητικών στελεχών ως υποψήφιοι στο χώρο της αυτοδιοίκηση
– ο δομικός ανασχηματισμός να εκδηλωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε να συνδυαστεί επικοινωνιακά με το κλείσιμο ενός έτους κυβέρνησης Παπανδρέου ή το αργότερο στις αρχές του 2011, μετά δηλαδή και την ψήφιση του 3ετούς πλέον Προϋπολογισμού του Κράτους από τη Βουλή

Άλλωστε όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους πολλά κυβερνητικά στελέχη ένας ανασχηματισμός στην παρούσα κρίσιμη φάση και μάλιστα δομικός θα αποτελούσε τροχοπέδη στο έργο της κυβέρνησης, η οποία καλείται να προωθήσει εδώ και τώρα τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου και όχι μόνο.

Τέλος υπάρχουν και εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών που θεωρούν ότι η αποπομπή Σιούτη επισπεύδει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε