Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Τα πρώτα σύννεφα και οι γκρίνιες στη Ν.Δ. για την ήττα του β γύρου

Δεν μπόρεσε να “συνομιλήσει” πολιτικά με κανένα άλλο κόμμα. Αλλιώς περίμεναν τα αποτελέσματα και αλλιώς τους…ήρθαν στη ΝΔ.

Η επόμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών βρίσκει την Ρηγίλλης να δίνει την μάχη των εντυπώσεων και ενώ μπροστά της έχει την έκκληση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για συνεννόηση και συναίνεση προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η Ρηγίλλης αναγνωρίζει ότι «ο δεύτερος γύρος των εκλογών θολώνει το μήνυμα που στάλθηκε την πρώτη Κυριακή» και ότι οι εντυπώσεις που θα επικρατήσουν θα επηρεάσουν την διαπραγματευτική της δυνατότητα στο θέμα που βάζει ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό η Ρηγίλλης επιμένει ότι «η νηφάλια και ψύχραιμη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η ΝΔ βγήκε πιο ισχυρή από την εκλογική αναμέτρηση και ότι διευρύνει το ακροατήριό της».

Για να στηρίξει τον ισχυρισμό της κάνει σύγκριση με το αποτέλεσμα των περυσινών βουλευτικών εκλογών αν μεταφραζόταν σε νομούς. «Στις εθνικές εκλογές ήμασταν μπροστά μόλις σε 6 νομούς που ήταν παραδοσιακά κάστρα της Ν.Δ. και τώρα είμαστε μπροστά στους 33 από τους 54 Νομούς» αναφέρουν στελέχη της Ρηγίλλης και προσθέτουν ότι «κερδίσαμε 5 Περιφέρειες, θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει και την 6η στο Βόρειο Αιγαίο για μερικές εκατοντάδες ψήφους».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη υπό το νέο αρχηγό εκλογική αναμέτρηση του έμοιαζε να έχει αναστηθεί. Και όλοι πίστευαν ότι η δεύτερη Κυριακή θα έφερνε την ολοκλήρωση αυτού του καλού αποτελέσματος με τη διατήρηση των παραδοσιακών δήμων όπως της Αθήνας και της Θεσ/νίκης και τη νίκη στην περιφέρεια Πελ/νήσου ίσως και Αττικής.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό. Και αν την πρώτη Κυριακή η ΝΔ είχε κάθε λόγο να μιλά για νίκη χθες κατέγραψε ήττα που σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις χαρακτηρίζεται ιστορική.

Οι δήμοι Αθηνών και Θεσ/νίκης παρέμεναν υπό τον έλεγχο της τα τελευταία 24 χρόνια. Και χάθηκαν χθες παρά τις ευνοικές συγκυρίες, όπως π.χ. το μνημόνιο.Χάθηκε επίσης και η Πελ/νήσος αλλά και παραδοσιακά “κάστρα” όπως ο δήμος Σερρών κλπ..

Οι αιτίες γι’ αυτά συνοψίζονται κυρίως σε δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι η στάση που κράτησε η ΝΔ την εβδομάδα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις. Χαρακτηρίστηκε αλαζονική και αποξενωμένη. Εριξε το βάρος της στο περιβόητο αντιμνημονιακό μέτωπο. ‘Ομως οι πολίτες έδειξαν από την πρώτη Κυριακή ότι μπορεί η κυβέρνηση να τους έχει εξαντλήσει αλλά θέλουν να την αφήσουν να συνεχίσει το έργο της. ‘Αρα το μέτωπο αυτό δεν είχε …εύρος.

Ο δεύτερος λόγος που έχει και άμεση σχέση με τον πρώτο είναι η αδυναμία -όπως αποδείχθηκε στην πράξη- να συνομιλήσει η ηγεσία της ΝΔ με την αριστερά και κυρίως με το ΚΚΕ.

Στο εσωτερικό του κόμματος πάντως υπάρχει προβληματισμός, αφενός για το πώς χάθηκαν περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα και ο δήμος της Θεσσαλονίκης. Κομματικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι «όχι μόνο δεν βοήθησαν όλοι οι βουλευτές και οι κομματικοί παράγοντες, αλλά κάποιοι υπονόμευσαν την προσπάθεια, κοιτάζοντας προς άλλους ενοίκους της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας». Ένιοι εκ των βουλευτών αναρωτιούνται για το αν «το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου επιβεβαιώνει την εκτίμηση της πρώτης Κυριακής περί ολικής επαναφοράς του κόμματος».

Πάντως οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το ζήτημα περιορίζεται στο επίπεδο των εντυπώσεων και προκαλείται από το ότι ο κ. Σαμαράς δεν αρκέστηκε στην επιτυχία του πρώτου γύρου, αλλά έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και στον δεύτερο γύρο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πολιτικού και εσωκομματικού προβληματισμού ο κ. Σαμαράς έχει μπροστά του το δίλημμα της συνεννόησης και της συνεργασίας που του βάζει ο πρωθυπουργός.

Η Ρηγίλλης απαντά ότι «από θέση αρχής, φυσικά και υπάρχει η διάθεση συνεννόησης και συμπαράστασης στα ζητήματα εκείνα τα μεγάλα και τα μείζονα, προκειμένου η πατρίδα να βγει μια ώρα αρχύτερα από τη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται σήμερα».

Προσθέτουν όμως ότι το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση θα γίνει η συνεννόηση. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορεί η ΝΔ να προσφέρει νομιμοποίηση στην πολιτική της κυβέρνησης «για νέα μέτρα, απολύσεις στον δημόσιο τομέα και γενικότερα για συνέχιση της ίδια μονοδιάστατης φοροεισπρακτικής πολιτικής». Προσθέτουν ότι «μπορεί να προσφέρει στήριξη μόνο αν ο πρωθυπουργός ανταποκριθεί στο μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες και αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη».

Επαναλαμβάνουν πάντως την αυτό που έχει πει ο κ. Σαμαράς ότι «δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες». Μια πρώτη εικόνα των διαθέσεών της θα δώσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει την εβδομάδα που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα παιχθεί το «blame game» ήτοι σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνεννόηση ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη. Στην Ρηγίλλης έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει εκλογές μέχρι την Άνοιξη – για να γίνουν με λίστα – και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκκλησή του για συνεννόηση προκειμένου να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι με την στάση της δεν αφήνει περιθώριο».

Υποστηρίζουν δε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης με τις εξεταστικές και την «επιχείρηση ποινικοποίησης πολιτικών αποφάσεων στην οικονομία» δεν συνάδουν με μία πραγματική διάθεση συνεννόησης.

Η ΝΔ έχασε μια ευκαιρία από εσωστρέφεια. Και επειδή από την επόμενη Κυριακή θα έχει να αντιμετώπισει έναν ακόμα πονοκέφαλο.

Η Ντ. Μπακογιάννη θα ανακοινώσει και επισήμως το κόμμα της πλαγικοπώντας από τα αριστερά τον Α. Σαμαρά. Ταυτόχρονα ο Γ. Καρατζαφέρης θα εντείνει την από δεξιά πίεση του δίνοντας στοιχεία που θα δείχνουν κατ’ αυτόν ότι η ΝΔ δε στήριξε σωστά τους κοινούς τους υποψήφιους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται είναι απαραίτητο για κάθε κομματική δύναμη να μπορεί να συνομιλεί με τις υπόλοιπες,έστω κι αν διαφωνεί ριζικά. Και στη ΝΔ ακόμη δεν το έχουν πετύχει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε