Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Τα βάζουν” με τον Λοβέρδο για την δήλωση περί συνεργασίας με τη ΝΔ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ποικίλες αντιδράσεις και εντός του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος  για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του Κινήματος με τη ΝΔ, σε περίπτωση που το κόμμα του Αντ. Σαμαρά αναδειχτεί πρώτο, αλλά δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν, ο υπουργός επανήλθε στο ζήτημα σήμερα το απόγευμα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι “πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές”.

    Ο ίδιος, νωρίτερα σήμερα, επαναλάμβανε  στο “Ράδιο 9” τη συγκεκριμένη προοπτική και επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα εκτιμήσει τα δεδομένα μετά το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.

    Παράλληλα, διέψευσε σενάριο που θέλει να έχει γίνει συζήτηση για πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον ίδιο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης “γιατί ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα θέλει να είναι στην κυβέρνηση”.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι “την κρίσιμη αυτή περίοδο, που ό, τι λέμε στο εσωτερικό ακούγεται και στο εξωτερικό της χώρας, πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές”.

    Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η θέση του συνίσταται στο ότι “η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα”, την οποία “για να την διασφαλίσουμε καλούμαστε και θα καλούμαστε όλοι να κάνουμε κάποιες υπερβάσεις, στην κατεύθυνση που θα μας υποδείξουν οι πολίτες”.

    Επιπλέον, ο υπουργός τονίζει ότι “ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν αφήνει χώρο για άλλες τακτικές”, ότι “και τα δύο κόμματα θα παλέψουμε για τη νίκη” και πως “αυτό, όμως, είναι αυτονόητο κι απ’ όλους οι στιγμές απαιτούν κάτι περισσότερο από κοινοτυπίες”.

    Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν ότι “οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και κυρίως οι απαντήσεις στα ερωτήματα πώς, από ποιόν και προς ποιά κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα θα διατυπωθούν με πολύ μεγάλη σαφήνεια προεκλογικά, αλλά ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής επεξεργασίας, η οποία θα γίνει αμέσως μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας”.

    Συμπλήρωναν δε ότι “σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα είναι εθνικά υπεύθυνη, πολιτικά συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και προοδευτική”.

   
    Ποικίλες αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ

    Την αντίδρασή του στο ενδεχόμενο που περιέγραψε ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του για το εάν θα είναι υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε “πολιτικά άστοχη” κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν φτάσουμε στις εκλογές και εκφρασθεί δημοκρατικά ο λαός.

    “Μια τέτοια προσέγγιση οριοθετεί το πολιτικό στίγμα του Κινήματος και οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ”, υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την “πλήρη” διαφωνία του “με αυτή την πρακτική του συμβιβασμού με την ήττα”.

    “Επιμένω στην προσπάθεια για να αναδείξουμε το ενωμένο, δυνατό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη”, καταλήγει η δήλωσή του.

    Η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου ήρθε χτες από την ανεξάρτητη πλέον βουλευτή Λούκα Κατσέλη η οποία “απάντησε” στον υπουργό ότι “λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός”. Σε νέα ραδιοφωνική συνέντευξη (ΝΕΤ) η πρώην υπουργός χαρακτήρισε τέτοιες δηλώσεις ενδεικτικές “της απομάκρυνσης που έχει γίνει από τον παλμό της κοινωνίας”.

    «Δεν δέχομαι εκ των προτέρων ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ», δήλωνε (ρ/σ Real Fm) χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Επιπλέον, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εκτίμησε (Ράδιο 9) ότι ο κ. Λοβέρδος δεν έχει “καμία εξουσιοδότηση να κάνει οποιαδήποτε δήλωση που αφορά το μέλλον και αποφάσεις, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά οποιουδήποτε κόμματος”. “Υποθέτω ότι ο καθένας αναφέρεται στον εαυτό του και μόνο”, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

    Ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης υποστήριξε από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα πως “το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περιμένει τη λαϊκή ετυμηγορία και να πειθαρχήσει σε αυτήν”.

    Ακόμη τάχθηκε κατά μιας συνθηκολόγησης του κόμματος σε μια πολιτική “νεοφιλελεύθερη και δεξιά”, τονίζοντας ότι “ως ένας εκφραστής της λαϊκής κυριαρχίας της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ήθελα να σκεφτώ ένα τέτοιο σενάριο”.

    Εν τω μεταξύ, με την προοπτική μιας συγκυβέρνησης μετεκλογικά τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στη νέα κυβέρνηση για να βγάλει πέρα το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως συσχετισμών (…) είμαστε υπεύθυνη δύναμη».

  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λοβέρδος: το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει Σαμαρά

«Όχι» στην επιστροφή των διαγραφέντων, «ναι» σε συνεργασίας με τη ΝΔ η Διαμαντοπούλου

Όλα ανοιχτά στο ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε