Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Τελικά σέρβιραν μόνο πορτοκαλάδες και αναψυκτικά στην δεξίωση στο Προεδρικό

Με μια ιδιαιτέρως λιτή τελετή, στον απόηχο της κρίσης, και λιγότερο κόσμο από άλλες χρονιές γιορτάσθηκε φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο, η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μετά την 7χρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Οπως είχε ανακοινωθεί η φετεινή επέτειος θα εορταζόταν όπως και πέρυσι χωρίς φαγητό αλλά μόνο με αναψυκτικά και πορτοκαλάδες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας παρότρυνε τους πολιτικούς να “μιλάνε περισσότερο και να παρεμβαίνουν”, ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεχόταν συγχαρητήρια για την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες.

“Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, περιγράφοντάς τις ως “βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που έγινε, αν και με μεγάλη καθυστέρηση”, ενώ έκανε λόγο για διαρκή και όχι μάταιο αγώνα για τις κατακτήσεις που διεκδίκησε το αντιδικτατορικό κίνημα για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στα τραγικά γεγονότα της Νορβηγίας, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του και την αλληλεγγύη του προς τον νορβηγικό λαό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς είχε σύντομη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, ενώ συμφώνησαν να “τα πουν σύντομα” και με τον υπουργό Άμυνας Π. Μπεγλίτη.

Δεν παρέστη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως σημείωσε σε σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «η Δημοκρατία μας φέτος δεν γιορτάζει. Δεν παρέστη, όπως και πέρυσι, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Παρόντες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και Χρ. Σαρτζετάκης ενώ απουσίαζαν η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάνη και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Παρόντες, επίσης, αντιστασιακοί του ΠΑΚ, της Δημοκρατικής Άμυνας και του “Ρήγα Φεραίου” όπως ο Σπύρος Καβουνίδης, ο Γιάννης Σταράκης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο Γεράσιμος Νοταράς, ο Ν. Βουλέλης κά, Ο καθηγητής στο Πάντειο και αρθρογράφος του “Βήματος” Δημήτρης Ψυχογιός από την “20ή Οκτώβρη” κά. συζητούσαν την επιστολή των 41 αντιστασιακών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία τον ενημέρωναν ότι δεν θα παραστούν , γιατί “αρνούνται να νομιμοποιήσουν την οικονομική δικτατορία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 37 χρόνια δημοκρατίας – Το χρονικό της 24ης Ιουλίου 1974

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε