Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τετ α τετ Παπανδρέου-Νίμιτς

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τις διήμερες επαφές του Αμερικανού με την ηγεσία των Σκοπίων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ. “περιμένουμε να ακούσουμε πώς είδε ο κ Νίμιτς τα πράγματα κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, ελπίζουμε ότι θα δούμε έναν πιο εποικοδομητικό πρωθυπουργό- Γκρούεφσκι- και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια λύση στο θέμα της ονομασίας”
Επισήμως ο κ. Νίμιτς δεν κομίζει νέα πρόταση αλλά, κάποιες “νέες ιδέες που μπορούν να δώσουν ώθηση” ωστόσο η επίσκεψή του μια μέρα μετά την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου στον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφτεί το Λευκό Οίκο ίσως δεν είναι τυχαία.
Η Ελληνική πλευρά ωστόσο ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι περιμένει το πρώτο βήμα να το κάνουν τα Σκόπια που μέχρι στιγμής δείχνουν τηρούν αδιάλλακτη στάση “Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνείται να διαπραγματευτεί. Έχει χρησιμοποιήσει διάφορες δικαιολογίες, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το θέμα της ταυτότητας», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ.
“Από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο ζήτημα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα”, δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς, προσθέτοντας ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει και οι δύο χώρες να βάλουν … νερό στο κρασί τους.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε