Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Θα δούμε ονόματα μεγαλοφοροφυγάδων; Περιμένουν το πράσινο φως από την Αρχή προστασίας για να τους “βγάλουν στη σέντρα”

– Ονόματα ζήτησε σήμερα ο Παπανδρέου – Θα δούμε χειροπέδες;
– Θα μάθουμε ποτε αν και ποιος πληρωσε τα πρόστιμα που επιβάλονται;
– Ψάχνουν και όσους έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό
– Στην διάθεση της οικονομικής αστυνομίας όλα τα δεδομένα από το υπ. Οικονομικών
– Εξετάζεται ακόμα και άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους φοροδιαφεύγουν
– “Μηδέν εις το πηλίκο” από τις εφορίες – Ούτε ελέγχουν, ούτε εισπράτουν για να κλείσει η “μαύρη τρύπα”

“Η κυβέρνηση έχει πλέον στοιχεία για τους φοροφυγάδες, ενώ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και υπάρχει η πολιτική βούληση για δημοσιοποίηση των στοιχείων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων”.

Αυτό είπε κυβερνητικό στέλεχος απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο ζήτημα της φοροδιαφυγής.

Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Ε. Βενιζέλος, Μ. Παπαϊωάννου, Χ. Παπουτσής, Γ. Καπελέρης και Ι. Διώτης.

Σημειώνεται ότι η “χρυσή τομή” που αναζητά η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αφορά και όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν διοχετεύσει, φοροδιαφεύγοντας, διάφορα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη εξετάστηκε η καλύτερη, ταχύτερη και ευρύτερη συνεργασία των φοροδιωκτικών αρχών με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τις τράπεζες.

Ειδικότερα εξετάστηκε η δυνατότητα πρόσβασης της οικονομικής αστυνομίας στα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών για να επιτευχθεί ο συντονισμένος έλεγχος του φορολογικού εγκλήματος.

Επίσης, εξετάστηκαν τρόποι για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων στην δίωξη του οικονομικού -εν προκειμένω- ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και οι απαραίτητες ρυθμίσεις που πρέπει να επέλθουν στον εφαρμοστικό νόμο ώστε η οικονομική αστυνομία να μπορεί να ζητά την συνδρομή των τραπεζών – σε σχέση με το απόρρητό τους – στην περίπτωση που διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις.

Κάτω από τη βάση οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας!

Και όλα αυτά, ενώ η απόδοση των εφοριών της χώρας που εισπράττουν το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων κινείται σε ρηχά νερά. Οι 12 μεγαλύτερες ΔΟΥ δεν έχουν ελέγξει ουτέ καν μια υπόθεση, οι υπόλοιπες έλεγξαν… και μια!

Βέβαια, όλα αυτά φέρνουν στην πρώτη γραμμή ένα άλλο ζήτημα: τα ποσά που χρωστούν οι μεγαλοφειλέτες τα ξέρουμε, ονόματα των φοροφυγάδων ίσως τα μάθουμε. Το αν αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν ποτέ στα ταμεία του κράτους, θα το μάθουμε άραγε ποτέ; Και ποιος θα τα εισπράξει όταν -τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- δείχνουν ότι οι εφορίες όχι μόνο δεν ελέγχουν, αλλά δεν εισπράττουν τους φόρους που πρέπει, με αποτέλεσμα να μην πιάνουν τους στόχους και η “μαύρη τρυπα” των εσόδων να απειλεί ξανά τους μικρομεσαίους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μεταξεταστέες» πάλι οι εφορίες – Δεν γίνονται έλεγχοι, δεν εισπράττονται οι φόροι

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε