Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

“Θα είχαμε χρεοκοπήσει αν δεν πληρώναμε σήμερα το ομόλογο των 435 εκατ.€”

“Θα είχαμε χρεοκοπήσει αν δεν πληρώναμε σήμερα το ομόλογο των 435 εκατ.€”

Αυτό τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, λέγοντας μάλιστα, ότι προβλέπεται στις συμφωνίες, η πληρωμή ομολόγων που είναι εκτός PSI.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν με νόημα, ότι η απόφαση για την αποπληρωμή είναι απόφαση της κυβέρνησης και όχι του Λουκά Παπαδήμου. Μάλιστα, συμπληρώνουν ότι για την απόφαση αυτή ενημερώθηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των ομολόγων, ύψους 435 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο και δεδουλευμένοι τόκοι), τα οποία δεν εντάχθηκαν στο PSI και λήγουν σήμερα 15 Μαΐου.

Η εξόφληση θα γίνει, αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σταθμίστηκαν προσεκτικά όλοι οι σχετικοί παράγοντες και οι επιπτώσεις, καθώς και η τρέχουσα συγκυρία.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα συμπεριλαμβάνονται σε ένα σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισ. ευρώ, τα οποία υπάγονται σε αλλοδαπό δίκαιο, και που έχουν εκδοθεί από το Δημόσιο ή έχουν την εγγύηση του κράτους (δάνεια ΔΕΚΟ). Οι κάτοχοι των ομολόγων αυτών αρνήθηκαν την πρόταση για «κούρεμα» και ανταλλαγή και δεν εντάχθηκαν στο PSI.

Πάντως, το υπουργείο αφήνει ευθέως ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν και τα υπόλοιπα περίπου 6 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναταραχή στις τράπεζες – Καταθέτες τραβάνε χρήματα

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε