Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Θα καταθέσει ο Χριστοφοράκος αλλά στην Γερμανία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens δέχεται να καταθέσει σε κλιμάκιο της Εξεταστικής επιτροπής που θα μεταβεί στο Μόναχο.

Σε επιστολή του αντιπροέδρου του ΔΣ και γενικού νομικού συμβούλου της Siemens ΑG, Πέτερ Σόλμσεν, επιβεβαιώνεται η θετική θέση των τριών πρώην στελεχών Χριστοφοράκου, Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής στη Γερμανία, ενώ υπογραμμίζεται ότι ανάλογη πρόταση που έγινε από τη Siemens και προς τον Πρόδρομο Μαυρίδη απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Βέβαια, είναι αμφίβολο κατά πόσο η κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, θα βοηθήσει το έργο των μελών της Εξεταστικής, δεδομένου πως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens στην Ελλάδα έχει υπογράψει συμβόλαιο εχεμύθειας με την μητρική εταιρία και δε θα θελήσει να αποκαλύψει ονόματα πολιτικών που πιθανόν δωροδόκησε.

Η εξεταστική επιτροπή δεν έχει ακόμη καταλήξει στο αν θα μεταβεί ή όχι κλιμάκιό της στη Γερμανία. Έχει κάνει, όμως, όλες τις δέουσες ενέργειες, αν κριθεί σκόπιμο, να κάνει το ταξίδι στη Γερμανία. Η σκοπιμότητα εξαρτάται από τη διαβεβαίωση, ότι, είτε οι κατηγορούμενοι, είτε η μητρική εταιρεία θα δώσουν ονόματα δωροδοκηθέντων, κάτι που δεν έχει γίνει ως σήμερα, ειδικά μετά την επιστολή της 18ης Αυγούστου.

Ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι αύριο φεύγει προς την Εισαγγελία του Μονάχου νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής με συμπερίληψη και των διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς, προκειμένου να προετοιμάσει την τυχόν μετάβαση του κλιμακίου των βουλευτών ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η βουλευτική αποστολή που θα συνοδεύεται από τον εφέτη Γιώργο Χριστοδούλου, θα εξετάσει πέραν των τριών εμπλεκομένων, το σημερινό πρόεδρο της εταιρείας Πέτερ Λέσερ, το γενικό διευθυντή Πέτερ Σόλμσεν και τον υπεύθυνο μόνιτορ Τέο Βάιγκελ.

Ταυτόχρονα θα ζητήσουν οι έλληνες βουλευτές να λάβουν γνώση του αποδεικτικού υλικού της Εισαγγελίας Μονάχου που αφορά σε αξιόποινες πράξεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και νομικών προσώπων και τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος σε ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και πολιτικά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, νέα πίεση προς τη Siemens ασκεί η εξεταστική επιτροπή, με την πρόταση προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει συμπληρωματική ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Η φράση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη, είναι χαρακτηριστική: «Η Siemens εξακολουθεί να μας «δουλεύει» και να μη συμμορφώνεται».

Κατά τα άλλα, το ανακριτικό έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί την Πέμπτη, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα εξεταστεί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε