Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Θέλουν επιτροπεία και τα χρήματα δεσμευμένα – Την Δευτέρα αποφασίζουν

Θέλουν επιτροπεία και τα χρήματα δεσμευμένα – Την Δευτέρα αποφασίζουν

– Στο τραπέζι από χώρες του Eurogroup μαζί με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για το ελληνικό χρέος
– Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία ζητούν να μη δοθεί το δάνειο πριν τις εκλογές
– Επειγόντως στο Μαξίμου τη νύχτα ο Ε. Βενιζέλος για ενημέρωση
– Γιούνκερ: πιστεύω ότι τη Δευτέρα το Eurogroup θα πάρει την τελική απόφαση
– Απαιτούν δήλωση… νομιμοφροσύνης από όλους!

Είναι πλέον φανερό, δεν είναι το πρόβλημα τα 325 εκατομμύρια, ούτε οι υπογραφές των αρχηγών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οι εταίροι, με την πίεση της Γερμανίας και των δορυφόρων της πλέον επιθυμούν τον πλήρη έλεγχο της Ελλάδας, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Θέλουν ο πλήρης έλεγχος να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα.
“Απαιτείται περισσότερη επεξεργασία για τον ειδικό μηχανισμό εποπτείας που θα ισχυροποιήσει την επιτήρηση του προγράμματος και θα διασφαλίσει ότι η προτεραιότητα αυτού θα είναι στην εξυπηρέτηση του χρέους” είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον οι εταίροι δανειστές μας απαιτούν να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, αλλά και η διαχείριση των χρημάτων να περάσει σε εκείνους μέσω επιτροπείας.

Δηλαδή με τον ειδικό λογαριασμό θα δεσμεύονται πρώτα τα κονδύλια για τόκους και χρεολύσια δανείων και κατόπιν θα καλύπτονται άλλες ανάγκες του ελληνικού κράτους, οι οποίες ανάγκες θα αποφασίζονται από την τρόικα ή την task force ή όποια άλλη επιτροπή επιβληθεί.

Το είπε ευθέως ο Ε. Βενιζέλος, η συζήτηση δεν κινήθηκε τόσο σε τεχνικά ζητήματα:
“Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη Κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Εκτός από αυτό, τίθενται και άλλα θέματα, θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά, που αφορούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τα θέματα αυτά, λοιπόν, προετοιμάστηκαν, θα προετοιμαστούν και στη συνάντηση του EuroWorking Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ώστε με το καλό να ληφθεί η οριστική απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και για τη δημόσια ανακοίνωση του PSI τη Δευτέρα.”

Με την κατάσταση στην Ελλάδα ούτως ή άλλως τεταμένη, οι εταίροι μοιάζουν πλέον να ωθούν την Ελλάδα σε αντίδραση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον δεν τίθεται μόνο ζήτημα υπογραφών των εταίρων της Κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτικών εταίρων, το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Οικονομικών:
“Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα”

Μπορεί το νέο Μνημόνιο να ψηφίστηκε από τα 2/3α της Βουλής αυτό δεν αρκεί. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι το ζητούμενο είναι η επόμενη κυβέρνηση να τηρήσει κατά γράμμα το Μνημόνιο.
Το επιθυμητό, ειδικά για τη Γερμανία θα ήταν όχι κυβέρνηση πολιτική, αλλά κυβέρνηση τεχνοκρατών αλά Μόντι στην Ιταλία και κυρίως κυβέρνηση που θα ακολουθεί όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική γραμμή Βρυξελλών ή για την ακρίβεια πολιτική Βερολίνου.

Ο Ε. Βενιζέλος αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και κυρίως για τις κινήσεις που απαιτούνται από δω και πέρα, τα επόμενα τρία 24ωρα ώστε επιτέλους τη Δευτέρα να υπάρξει η απόφαση κυρίως για να προχωρήσει το PSI.

Διαβάστε επίσης:  Aπό που κόβονται τα 325 εκατομμύρια

Εγείρουν θέμα τώρα έξτρα δεσμεύσεων από όλα τα κόμματα – Τη Δευτέρα οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας

Βόμβα Παπούλια για τα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας: Ποιός είναι ο κ. Σόιμπλε που λοιδορεί τη χώρα μου;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε