Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Από τη σύμβουλο της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου δόθηκε η εντολή για τη διαταγή για τους παράνομους μετανάστες

Από τη σύμβουλο της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου δόθηκε η εντολή για τη διαταγή για τους παράνομους μετανάστες

– Στο έγγραφο αυτό φαίνεται η παρέμβαση της κας Σπαθανά που είναι σύμβουλος της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κας Χριστοδουλοπούλου
– Το έγγραφο αυτό για τους παράνομους μετανάστες ίσως είναι η λύση για το ποιός έδωσε την εντολή
– Ωστόσο, σε αυτό το έγγραφο δεν γίνεται λόγος για άνοιγμα συνόρων και για κλείσιμο των κέντρων κράτησης
– Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούσης δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτα και πως θα ζητηθούν παραιτήσεις

Ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης με ημερομηνία σημερινή, δηλαδή 4 Μαρτίου 2015 δίνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα των παράνομων μεταναστών, μετά τον πολιτικό “πόλεμο” που ξέσπασε από χτες το βράδυ με την αποκάλυψη πως θα αφήνονται ελεύθεροι οι μετανάστες από τα κέντρα κράτησης και δεν θα συλλαμβάνονται όσοι μπαίνουν παρανόμως στη χώρα.

Αυτό το ενημερωτικό σημείωμα έχει συνταχτεί από τη Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σχετικά με τα κέντρα κράτησης των μεταναστών και όπως όλα δείχνουν αποσαφηνίζεται ίσως για το ποιός ευθύνεται για την επίμαχη διαταγή.

Σε αυτό το έγγραφο αναφέρεται πως από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων κατόπιν παρέμβασης της κας Σπαθανά και με σκοπό να υλοποιηθεί η νέα πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης, “έφυγε” η συγκεκριμένη διαταγή για τους παράνομους μετανάστες.

Η κα Σπαθανά είναι σύμβουλος της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κας Χριστοδουλοπούλου και η οποία φέρεται να έδωσε την οδηγία για τη σύνταξη της συγκεκριμένης διαταγής και εν συνεχεία ο υποστράτηγος, κ. Νίτσας εξέδωσε τη συγκεκριμένη διαταγή.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο τουλάχιστον σημείωμα δεν γίνεται κανένας λόγος για άνοιγμα των συνόρων ή περί κλεισίματος των κέντρων κράτησης των μεταναστών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης σημείωσε πως καθ’ υπέρβαση της ιεραρχίας, εστάλη η διαταγή για την απελευθέρωση κρατουμένων αλλοδαπών στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες και άφησε αιχμές για τον τρόπο που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλα και για τον τρόπο χειρισμού από την πλευρά των ΜΜΕ.

Τι προέβλεπε η επίμαχη διαταγή

Η επίμαχη διαταγή εστάλη με θέμα «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών», χθες προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και υπογράφεται από τον κλαδάρχη υποστράτηγο Γιώργο Νίτσα.

Η διαταγή αναφέρει ότι «θα αφήνονται ελεύθεροι όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί μετά την ταυτοποίησή τους και θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, χωρίς κράτηση, με προθεσμία 30 ημερών, ενώ θα επιβάλλονται και κάποιοι περιοριστικοί όροι. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα συλλαμβάνονται εκ νέου και θα εκδίδονται σε βάρος αποφάσεις επιστροφής, οι οποίες θα αναβάλλονται για 6 μήνες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Για τους ήδη κρατούμενους -στα Κέντρα Κράτησης και σε διάφορα κρατητήρια- και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναστέλλεται για 6 μήνες η απόφαση απέλασης. Το σημείο που προκαλεί το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα ισχύει “ανεξάρτητα” από τον πόσο χρόνο κρατούνται».

Σε δεύτερη διαταγή, όμως, διευκρινίζεται ότι «είναι αυτονόητο ότι θα αφεθούν ελεύθεροι ανεξάρτητα από τον χρόνο κράτησής τους οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες, ενώ ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας».

Ο κ. Πανούσης -για να μη λέμε ψέματα, όπως είπε- δήλωσε ότι αυτό είναι σωστό και επικαλέστηκε διεθνείς αποφάσεις και εκθέσεις φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε