Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θλιβερή εμφάνιση Παπακωνσταντίνου – Δεν έδωσε καμία απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα – Η μεγάλη αντίφαση στην οποία υπέπεσε

Θλιβερή εμφάνιση Παπακωνσταντίνου – Δεν έδωσε καμία απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα – Η μεγάλη αντίφαση στην οποία υπέπεσε

– Δεν έδωσε τη λίστα σε κανέναν για να την προφυλάξει αλλά αυτή… χάθηκε!
– “Δεν είδα τα ονόματα, δεν αλλοίωσα εγώ τη λίστα”
– “Να γίνει τεχνική πραγμαατογνωμοσύνη για να δούμε ποιος αφαίρεσε τα ονόματα”
– “Θέλω να καθαρίσει το ονομά μου, δε θα πάω εγώ φυλακή για μη πέσει η κυβέρνηση”
– Δείτε όλα τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών

Τουλάχιστον ως θλιβερή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εμφάνιση του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στη NET αφού ουσιαστικά ενώ κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις για το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ, ο ίδιος περιορίστηκε σε γενικότητες και απέφυγε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα.

Επίσης στην προσπάθειά του να πείσει ότι χειρίστηκε σωστά τη περιβόητη λίστα και δεν διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του έπεσε στης εξής μεγάλη αντίφαση: Από τη μία ισχυρίζεται ότι δεν έδωσε τη λίτσα σε κανέναν για να την προφυλάξει και από την άλλη δεν εξηγεί πως αυτή χάθηκε.

Ειδκότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με δική του πρωτοβουλία αφού τη ζήτησε από κ. Λαγκάρντ. Ωστόσο δεν πρωτοκόλλησε το έγγραφο, μόλις το παρέλαβε, γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους. Έτσι το έδωσε σε ένα συνεργάτη ζητώντας από αυτόν να του δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού. «Αν είχε πρωτοκολληθεί, πάλι μπορεί να μην είχε προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.

Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν έκανε χρήση της λίστας ώστε να πιάσει όσους έχουν παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό ο ίδιος δήλωσε ότι ένα τέτοιο αρχείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης ούτε μπορεί να υπάρξει δικαστική παρέμβαση. Ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει και το ζήτησε είναι να γίνει έρευνα για συγκεκριμένους ανθρώπους.

“Δεν είναι δουλειά του υπουργού να ελέγχει τα αρχεία”

Δεν ήταν δική του δουλεία να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία και γι’ αυτό το λόγο δεν είδε τα ονόματα της λίστας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου!  Αυτό που τελικά ο ίδιος έκανε ήταν να δώσει στον κ. Καπελέρη 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και του ζήτησε να κάνει έναν έλεγχο.

Σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα και έδωσε μόνο 20 ονόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο διαρροών. «Όταν δώσεις σε κάποιον 20 ονόματα θα τα ελέγξει, όταν του δώσεις 2.000 ονόματα θα τα δώσει σε άλλον». Με λίγα λογια δεν έδωσε όλη τη λίστα για να είμαστε σίγουροι ότι ο έλεγχος, που τελικά δεν έγινε, θα γινόταν και πως δε θα υπάρξουν διαροοές! “Δεν ενημέρωσα τον Ε. Βενιζέλο για την λίστα. Ο Διώτης όφειλε να το κάνει και το έπραξε” τόνισε επίσης.

Στη συνέντευξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν ήξερε πως η λίστα περιελάμβανε ονόματα συγγενικών του προσώπων ενώ διευκρίνισε ότι έφτιαξε αντίγραφο της λίστας για λόγους ασφαλείας. Το αντίγραφο, είπε, αποθηκεύτηκε σε usb ενώ το αρχικό cd με τη λίστα το έδωσε για φυλαξη στο γραφείο του. Ωστόσο το γραφείο του δεν αποδείχτηκε και τόσο ασφαλές αφού το cd που περιείχε την πρωτότυπη λίστα έκανε φτερά! Από τη μία λοιπόν προσπάθησε να προφυλάξει τη λίστα, από την άλλη η λίστα χάθηκε! Στο σημείο αυτό, παραδέχτηκε ότι οι χειρισμοί που έγιναν όσον αφορά στη φύλαξη της λίστας δεν ήταν οι καλύτεροι.

“Έμαθα από τους δημοσιογράφους για τις εξαδέρφες…”

Πάντως, αρνήθηκε οποιαδήποτε επαγγελματική ή οικονομική σχέση με τις ξαδέρφες του και συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο από δημοσιογράφους για τον λογαριασμό που διατηρούσαν εκείνες. Μέχρι εκείνη την ώρα ο ίδιος αγνοούσε την ύπαρξή τους! Όσο για το αν τα χρήματα των συγγενικών του προσώπων είναι νλόμιμα ή όχι πάλι δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Θα δείξει εν καιρώ και αφού ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία…

Να πάω εγώ φυλακή για μην πέσει η κυβέρνηση;

Επιμένει ότι δεν αλλοίωσε τη λίστα και δε ξέρει ποιος μπορεί να το έκανε παρά τις κάποιες υποψίες που έχει… “Αν το είχα κάνει εγώ, δεν θα έβγαζα άλλους δέκα για ξεκάρφωμα;” υπογράμμισε. Ωστόσο κάνει λόγο για άδικη στοχοποίηση του ιδίου και πως είναι άδικο να πάει ο ίδιος φυλακή για να μην πέσει η κυβέρνηση. “Θέλω να γίνει προανακριτική και να καθαρίσει το όνομά μου” δήλωσε με έμφαση ενώ υπογράμμισε πως πρεπει να γίνουν τεχνικές πργματογνωμοσύνες ώστε να αποκαλυφθεί ποιος τελικά αλλοίωσε τη λίστα!

Σε γενικές γραμμές δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις αφού ο πρώην υπουργός απέφυγε με γενικότητες κρίσιμα ερωτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατηγορεί Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου για υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος!

Πως θα κινηθεί η Βουλή στη διαδικασία για την προανακριτική

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε