Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Από το ψυχροπολεμικό κλίμα τώρα βλέπουν συμφωνία – Θρίλερ με το ποσοστό του πλεονάσματος – Κομισιόν και Αθήνα ετοιμάζουν έκτακτο Eurogroup

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Πληροφορίες ότι η συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα – Ολάντ θα γίνει στις 22.00
– Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για “υποχώρηση” Τσίπρα και συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα 1%
– Λίγο αγότερα, κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν πως οι διαφορές στο θέμα αυτό παραμένουν
– Γερμανικό Πρακτορείο: Κομισιόν και Αθήνα εξετάζουν το ενδεχόμενο νέου εκτάκτου Eurogroup
– Κυβερνητικές πηγές: “Δεν θα τα “σπάσουμε” για 500 εκατ. ευρώ”
– Μέρκελ: “Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος” λέει για τις διαπραγματεύσεις
– Συναντήθηκε με Γιούνκερ ο Τσίπρας – Νέα συνάντηση αύριο

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των αυρωπαίων εταίρων είναι καταιγιστικές!

Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες καταφθάνουν σε μορφή… “τσουνάμι” και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αφού κάθετί νέο ανατρέπεται σε διάστημα ίσως και λεπτών!

Το καλύτερο παράδειγμα είναι ένα από τα πλέον “καυτά” ζητήματα της διαπραγμάτευσης που δεν είναι άλλο από το πρωτογενές πλεόνασμα. Σταθερή επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι για φέτος ο συγκεκριμένος δείκτης να μην ξεπερνά το 0,75% με τους δανειστές να αξιώνουν 1%.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (με τον οποία θα συναντηθεί και αύριο) ανέφεραν αρχικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε το 1% για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν και αρχικά στην ελληνική πρόταση των 47 σελίδων ήταν στο 0,6% που λίγες ημέρες μετά έγινε όπως προείπαμε 0,75%.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και πως η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της.

Κανονικά η συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα – Ολάντ

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί απόψε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, όπως γνωστοποίησαν πριν από λίγο οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.

“Επιβεβαιώνω ότι θα γίνει μια συνάντηση του πρωθυπουργού (της Ελλάδας Αλέξη) Τσίπρα με την καγκελάριο (της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ) και τον πρόεδρο (Φρανσουά) Ολάντ. Θα γίνει μετά το δείπνο”, είπε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να γίνει “μια εκτίμηση της κατάστασης”, ανέφερε πηγή στη γαλλική κυβέρνηση.

Δήλωση – “κλειδί” από τον Μοσκοβισί

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ένας από τους ανθρώπους που τις τελευταίες ημέρες έχει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως θεωρεί την συμφωνία πιο κοντά και πιστεύει σε αυτή περισσότερο από ποτέ, ενώ λίγο νωρίτερα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA ν΄ αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρω, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δισ. ευρω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν ο άνθρωπος που τις τελευταίες δύο ημέρες είχε συναντήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Ο κομβικός ρόλος της Μέρκελ

Παράλληλα, φαίνεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, παίρνει πάνω της την διαπραγμάτευση!

Η Μέρκελ, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι φυσικά και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα αν και ο ίδιος το θέλει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε επίσης πως “όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος“, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Το μήνυμα θα είναι: οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν“, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη“, τόνισε επίσης. “Αλλά κάθε ημέρα μετράει“, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε