weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Θρίλερ μέσα στη νύχτα – Επαφές Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ως τα μεσάνυχτα – Προχωρούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χωρίς τη ΔΗΜΑΡ;

Θρίλερ μέσα στη νύχτα – Επαφές Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ως τα μεσάνυχτα – Προχωρούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χωρίς τη ΔΗΜΑΡ; | Newsit.gr

Το “παζάρι” είναι σκληρό και δεν λείπουν και οι εκβιασμοί. Ουσιαστικά το παιχνίδι παίζεται σε δύο γήπεδα. Ένα στο οποίο “παίζουν” οι τρεις εταίροι της Κυβέρνησης μεταξύ τους και το δεύτερο αυτό της Κυβέρνησης με την τρόικα.

Οι κυβερνητικοί τριγμοί είναι και ένας τρόπος εκβιασμού της τρόικας. Καθώς πιθανή κυβερνητική αστάθεια δεν συμφέρει τους εταίρους που ποντάρουν στην κυβέρνηση ώστε να περάσουν τα μέτρα και να επέλθει σταθερότητα στο μέτωπο της Ελλάδας σε κρίσιμες στιγμές για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Με ανοιχτό το μέτωπο της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας οι εταίροι πολύ θα ήθελαν να κλείσουν άμεσα το μέτωπο της Ελλάδας.

Όπως και να ‘χει οι αντιδράσεις μεταξύ των τριών εταίρων έφεραν τις πρώτες, έστω και … μίνι, υποχωρήσεις τις τρόικας.

Το μέτωπο όμως είναι ανοιχτό. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ χθες το απόγευμα ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπερψήφισης του πακέτου που θα περιλαμβάνει τα εργασιακά.

Εδώ ξεκινάει το ντέρμπι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Αυτό που διεφάνη μετά τη σύσκεψη με την πίεση Σαμαρά που είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι τα μέτρα θα είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, φαίνεται πως σταθεροποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη Βενιζέλου.

Όλη την ημέρα φάνηκε να διαμορφώνεται ένα μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο τα μέτρα, όλα συμπεριλαμβανομένων και των εργασιακών, θα πάνε στη βουλή σε ένα νομοσχέδιο.

Δηλαδή δεν αφήνουν οι δύο εταίροι της κυβέρνησης περιθώρια ελιγμών στον τρίτο.

Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ ήταν άμεση.

Είτε θα πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα για τα εργασιακά, είτε θα αποσύρει τα συγκεκριμένα μέτρα προσωρινά και να συζητηθούν εκ νέου εν ευθέτω χρόνο, είτε θα καταψηφίσει εάν έρθουν στη Βουλή για ψήφιση.

Επτά το απόγευμα και η απαντήσεις τις ΔΗΜΑΡ οδηγούσαν σε ρήξη.

Αυτό μέχρι το απόγευμα.

Έπεσε η νύχτα και άρχισαν και πάλι τα τηλέφωνα.

Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν επικοινωνία, επιβεβαίωσαν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι ένα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να τηλεφωνήσει στον Φώτη Κουβέλη, ώστε να βρεθεί συμβιβασμός.

Παράλληλα στελέχη του ΠΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού Δ. Σταμάτη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η αίσθηση ε΄8ιναι ότι υπάρχει “χαραμάδα” υποχώρησης απ’ την πλευρά της ΔΗΜΑΡ εάν υπάρξουν και νέες βελτιώσεις απ’ την τρόικα…

Ωστόσο ήδη ο Γ. Στουρνάρας μιλάει για ένα πακέτο που έκλεισε με την τρόικα και ήδη ξεκινάει από σήμερα η παρουσίασή τους και στους εταίρους…

Είναι και αυτό μέτρο πίεσης στη ΔΗΜΑΡ;

Έχουν αποφασίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν και χωρίς τη στήριξη Κουβέλη;

Θα επιμείνει μέχρι τέλος ο Φ. Κουβέλης;

Πολλοί λένε ότι ακόμη και εάν πει ναι αυτή τη στιγμή ο Φ. Κουβέλης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον ακολουθήσουν λέγοντας ναι στην ψηφοφορία για τα μέτρα πολλοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Το ίδιο πρόβλημα ωστόσο υπάρχει και στο μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ ουδείς είναι βέβαιος ότι θα είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική ομάδα, ότι όλοι θα ψηφίσουν τα μέτρα ειδικά μετά από μια άρνηση της ΔΗΜΑΡ.

Αν υπάρξουν και κάποιες απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά την ψηφοφορία το… βατερλό είναι κοντά.

Το “παιχνίδι” των ισορροπιών είναι πάντα δύσκολο.

Διαβάστε επίσης:
Παρατείνεται το θρίλερ με τα εργασιακά – Μικρό «παράθυρο» άφησε ο Κουβέλης στον Βενιζέλο εάν υπάρξουν νέες βελτιώσεις από την τρόικα

ΔΝΤ: Ποια συμφωνία; Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Έκλεψαν το βουλευτικό αυτοκίνητο του Αντιπροέδρου της Βουλής!

#TAGS MM