weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Τι πρότεινε η Λούκα Κατσέλη στον Παπαδήμο

Τι πρότεινε η Λούκα Κατσέλη στον Παπαδήμο | Newsit.gr

Την ώρα που θα σενάρια ανασχηματισμού και αλλαγών στην κυβέρνηση ανοίγουν ξανά, ο Λουκάς Παπαδήμος συνάντησε την πρώην υπουργό Οικονομίας και Εργασίας, και συζήτησαν για το τι πρέπει να γίνει ώστε η ελληνική οικονομία να βγει από τη βαθιά ύφεση.

«Πρώτη προτεραιότητα για την χώρα αποτελεί η ανάσχεση της ύφεσης» τόνισε η κα Κατσέλη μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο. «Πρέπει να αλλάξει το κλίμα ηττοπάθειας και εσωστρέφειας. Γι’ αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο και μετρήσιμα αποτελέσματα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη στήριξη της απασχόλησης και την εξεύρεση πόρων ενόψει της κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος».

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώην υπουργός κατέθεσε τις προτάσεις της:

• Μείωση υψηλού συντελεστή ΦΠΑ όταν οι συναλλαγές διενεργούνται με χρεωστικές κάρτες.
• Έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας σε υγιείς επιχειρήσεις, όταν οι οφειλές του δημοσίου προς αυτές υπερβαίνουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.
• Μείωση τιμών στο ράφι μέσω αποτελεσματικού έλεγχου ενδοομιλικών συναλλαγών. (Η υπερτιμολόγηση σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 15%-20% και η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται σε 1-1,2δισεκ. ευρώ ετησίως).
• Ρευστότητα στην αγορά και εξασφάλιση εσόδων από ΦΠΑ, μέσω υποχρεωτικής αναγραφής του αριθμού τιμολογίου και υποχρέωση των Τραπεζών για άμεση εξαργύρωση των επιταγών.
• Προώθηση επενδύσεων σε ακίνητα και παραθεριστική κατοικία με κατάργηση παράλογων αντικινήτρων και βελτίωση διαδικασιών αδειοδότησης.
• Παροχή διευκολύνσεων σε δημόσιους υπαλλήλους που πλήττονται από την εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.
• Άμεση ενεργοποίηση ταμείων του ΕΣΠΑ που εξακολουθούν σήμερα να είναι ανενεργά, όπως το ΕΤΕΑΝ, δημιουργία νέων ταμείων, όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, άμεση έναρξη προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης και ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης.
• Σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης & Εγγυήσεων, κατά τα πρότυπα του γερμανικού KfW, για τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα με άμεση διοχέτευση εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις.
• Εφαρμογή του νέου τρόπου ανατιμολόγησης των φαρμάκων με βάση τον νόμο 3848/2010, επέκταση σε αναλώσιμα και επιτάχυνση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η συνάντησή τους έρχεται μόλις μια μέρα πριν από το ραντεβού του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, αλλά και ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου πολλοί περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος.

Στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα τον αφήσουν να κυβερνήσει ή θα φύγει; Αποφασισμένος για όλα ο πρωθυπουργός

#TAGS MM