Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Το αμπέλι δεν είναι ξέφραγο, είναι τρυγημένο!

Το αμπέλι δεν είναι ξέφραγο, είναι τρυγημένο!

Την εποχή αυτή τα αμπέλια είναι τρυγημένα, συνεπώς δεν έχουν μεγάλη σημασία οι φράχτες.

Νόημα έχουν ,όταν οι αμπελώνες είναι καλλιεργημένοι , παραγωγικοί και φορτωμένοι . Παλιά γίνονταν φόνοι στα αμπέλια την εποχή του ώριμου καρπού και για να νομιμοποιήσουν κάποιους απ’ αυτούς, έβαζαν περιφράξεις , όπως ιστορούσε ένας παππούς, που γεννήθηκε το 1875 !

Ερχόμενος από το Παρίσι ο πρωθυπουργός, Αντ . Σαμαράς, επανέλαβε εμφατικά το αφόρητο κλισέ ,«δεν θα αφήσω τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι »,που μόλις πριν από τρείς μέρες εκφώνησε ,από την Πάτρα, ο Νικ. Δένδιας και παλαιότερα είχαν βροντοφωνάξει ο Μιχ. Χρυσοχοίδης και αρκετοί άλλοι αρμόδιοι υπουργοί και κυβερνήτες .

Μετά από τόσες αποφασιστικές διαβεβαιώσεις στο πέρασμα των χρόνων λογικά δεν θα υπήρχαν αστοχίες στην περίφραξη ,τόσο υψηλή τρωτότητα στην περίμετρο και τόση ακαταστασία στις βραγιές . Μετά και την τελευταία αξιοσημείωτη παρέμβαση του πρωθυπουργού μπορεί να μην ξανακούσουμε σύντομα την έκφραση «ξέφραγο αμπέλι».

Βεβαίως είναι πολύ πιθανό , μάλλον βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε αυτή την φορά την αντοχή των εσωτερικών περιφράξεων , όπως αυτή της κύριας πύλης του Πενταγώνου που ανασήκωσαν εύκολα προχθές οι τελούντες σε αγανάκτηση , απλήρωτοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων και όχι οι αγανακτισμένοι απόστρατοι ,όπως πέρυσι . Γεγονός που θεωρήθηκε υποκριτικά από πολλούς ως ένδειξη ανυπαρξίας του κράτους , της άμυνας και της ασφάλειας .

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι διάγουμε περίοδο δημοσιονομικής και κοινωνικής ασφυξίας , που ταυτοχρόνως νομιμοποιεί και απονομιμοποιεί δράσεις . Ακόμη δοκιμάζει αντοχές και στρατηγικές έντασης και βίας σε πολλά μέτωπα. Στο έδαφος αυτό ,το χειρότερο είναι η πύκνωση των συμβάντων κοινωνικού εκτραχηλισμού και συμμορίτικης δράσης ομάδων , τα οποία πρέπει να διαχωρίζονται και να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις έντονες διαμαρτυρίες εργαζομένων .

Στο τεταμένο κλίμα , το οποίο είναι φανερό ότι διαρκώς θα επιδεινώνεται δεν χωρούν πλειοδοσίες περί της νομιμότητας και μάλιστα από το καθ ύλη αρμόδιο υπουργείο όπως της Δημόσιας Τάξης ,αλλά ούτε και επιχειρησιακοί ή διοικητικοί συμψηφισμοί . Χωρίς να το επιδιώκει το νευραλγικό υπουργείο μοιάζει να έχει περιπλεχθεί για να μην πούμε παγιδευτεί στις πολλαπλές εστίες των τεχνητών ή αυθόρμητων εντάσεων και κατά κάποιο τρόπο τις ανατροφοδοτεί .

Αυτή η εμπλοκή κατευθύνει την ένταση στην κορυφή της κυβέρνησης , όπως άλλωστε γινόταν πάντοτε , με τη διαφορά ότι το κοινωνικό τοπίο είναι το πιο θολό και επιβαρυμένο της τελευταίας 25ετίας . Δηλαδή το αμπέλι δεν είναι ξέφραγο , αλλά πρωτίστως άγονο , παρασιτοκρατούμενο και χέρσο . Γιατί εδώ τα περισσότερα χρόνια ασχολούμασταν κατ επίφαση με τις περιφράξεις και καθόλου με τις καλλιέργειες .

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε