Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Το C4I στην εξεταστική για Siemens

Το C4I στην εξεταστική για Siemens

Άνοιξε σήμερα ο φάκελος C4I στην Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS,

με την κατάθεση του Γιώργου Τρεπεκλή, του εκπροσώπου της Αμερικανικής εταιρείας SAIC που ανέλαβε σε κοινοπραξία με τη SIEMENS την προμήθεια του C41στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, από την εξέταση του μάρτυρα προκύπτουν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων για την παραλαβή του συστήματος το 2008, που δεν έχουν παραγραφεί.

Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του κ. Τρεπεκλή στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν υπήρξε καμία εύνοια από την Κυβέρνηση Σημίτη κι ότι νόμιμα η εταιρεία του πήρε το έργο, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν σχέσεις με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Σε συνομιλία του μάλιστα με δημοσιογράφους, πριν την είσοδο του στην Επιτροπή, ο κ. Τρεπεκλής δήλωσε πως αντίθετα υπήρξε δυσμενής αντιμετώπιση της προσφοράς της εταιρεία του. Όπως, είπε, 7 φορές έγινε διαγωνισμός για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων και τις 4 φορές τους κέρδισε η εταιρεία του, «επειδή είχε κότσια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα κατήγγειλε πως στις 15-01-2003 ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπ. Άμυνας κ. Τραυλός έθεσε ως όρο στην εταιρεία του προκειμένου να αναλάβει το έργο, να συνεργαστεί με την Γαλλο-αμερικανικήTRC, κάτι που τελικά δεν έγινε και η SAIC του συνεργάστηκε με τη SIEMENS
Όσον αφορά στην καθυστέρηση παραλαβής του C4I ο κ. Τρεπεκλής κατέθεσε πως αυτή οφείλεται στην μη ετοιμότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι στην εταιρεία που εκπροσωπούσε.
Πάντως, εκτίμησε πως η παραλαβή του συστήματος σήμερα έχει ολοκληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο, αν και κανένας υπουργός μέχρι σήμερα, δεν το αποδέχεται. Συγκεκριμένα δήλωσε πως το C41 έχει παραληφθεί με πρωτόκολλο παραλαβής που υπογράφτηκε το 2008, επί υπουργίας Παυλόπουλου και Χηνοφώτη.
Μάλιστα τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2006 έγινε τροποποίηση της σύμβασης επί υπουργίας Πολύδωρα, ώστε να παραληφθεί το έργο από την αρμόδια επιτροπή, χωρίς υπογραφή υπουργού.

Επεισόδιο Τρεπεκλή – Καμμένου

Ενταση επικράτησε στην Επιτροπή όταν ο κ. Τρεπεκλής υποστήριξε ότι παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2005 από τα καθήκοντα του ως εκπροσώπου της SAIC.
Οι τόνοι ανέβηκαν με τον Πάνο Καμμένο να παρεμβαίνει και να καταγγέλει ότι το 2007, τον αναζητούσε ως στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας για να υπογράψει ως υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας την παραλαβή ενός υποσυστήματος.
«Ουδέποτε σας έψαξα κύριέ μου» απάντησε σε έντονο ύφος ο Γ. Τρεπεκλής.
«Να γίνει άρση του απορρήτου μου και να ρωτήσετε την γραμματέα μου και τον υπασπιστή μου που ήταν μπροστά» ανταπάντησε ο βουλευτής της Ν.Δ. ο οποίος αποκάλυψε στην Επιτροπή ότι ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τον είχε προειδοποιήσει να μην υπογράψει τίποτα «γιατί θα πάει φυλακή».

Αύριο θα καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή ο εκπρόσωπος της ανταγωνίστριας εταιρείας TRS κ. Πεζάς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε