Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Το δημοψήφισμα τινάζει στον αέρα την 6η δόση – ΔΝΤ και Σαρκοζί έξαλλοι με τον Παπανδρέου

Το δημοψήφισμα τινάζει στον αέρα την 6η δόση – ΔΝΤ και Σαρκοζί έξαλλοι με τον Παπανδρέου

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ πλέον ελπίζει μόνο πως στις Κάννες θα πειστεί ο έλληνας πρωθυπουργός να αλλάξει την απόφασή του για δημοψήφισμα.

Η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό και απογοήτευση τόσο στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και στους υπόλοιπους αξιωματούχους του Ταμείου που ασχολούνται με τα οικονομικά της Ελλάδας, καθώς πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση αποσταθεροποιεί τις διεθνείς αγορές, που είχαν στο μεταξύ ηρεμήσει μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, το ΔΝΤ θεωρεί πως η απόφαση του κ. Παπανδρέου δημιουργεί σοβαρά τεχνικά προβλήματα τόσο για την εκταμίευση της έκτης δόσης που είχε προσδιοριστεί για τα μέσα Νοεμβρίου όσο και για την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση του νέου προγράμματος και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η έκτη δόση για την οποία οι έλληνες πολίτες γονάτισαν προκειμένου να την πάρει η χώρα, πλέον βρίσκεται στον αέρα μετά τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Παράλληλα, αρχές Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένο τα μέλη της τρόικας να φτάσουν στην Αθήνα και να παραμείνουν έως τα μέσα του μήνα, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία. Μετά βέβαια τα σημερινά δεδομένα, η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα είναι και αυτή στον αέρα.

Επίσης, όπως πολλές φορές το ΔΝΤ έχει διευκρινίσει για να δοθεί η οποιαδήποτε βοήθεια στη χώρα θα πρέπει να έχει εγγυηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το δημοψήφισμα οπότε και ένα ενδεχόμενο όχι των ελλήνων πολιτών θέτει σε αμφιβολία αυτή τη βιωσιμότητα, άρα σύμφωνα και με το καταστατικό του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει καμία βοήθεια.
Το ΔΝΤ βέβαια ανησυχεί και για την πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και έτσι και η συνεδρίαση των αξιωματούχων του ταμείου για να εγκρίνουν την έκτη δόση στην Ελλάδα είναι επίσης στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει πότε κι αν θα γίνει.

Έξαλλος και ο Γάλλος πρόεδρος που δεν ήξερε τίποτα

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε απόψε ότι το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες είναι “ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους”, σε δήλωσή του μετά το τέλος διυπουργικής συνόδου.

“Το να δίδεται ο λόγος στους ανθρώπους είναι πάντα νόμιμο, αλλά η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει το σχέδιο της ΕΕ σε δημοψήφισμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε