Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Το γνήσιο της υπογραφής το βάζουν στις Βρυξέλλες

Στις 17 Ιανουαρίου 1960, εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Ελευθερία. Στην πρώτη σελίδα η γελοιογραφία του Μποστ που μαζί με μια άλλη, την κότα του Τσάτσου από τον Φ. Δημητριάδη, σφράγισαν την απαράμιλλη ιστορία της ελληνικής γελοιογραφίας.

Τ΄άλογο τ΄ άλογο πάει στη Βόνη
Κανέλος έρχεται το δίσκο απλόνη
…..
Τόρα ξεπέζεψε ψάχνη εις πάρκον
Ζητά να έβρη κρυμένων Μάρκον…
 
Ο τότε υπουργός Οικονομικών Παναγιώτης Κανελλόπουλος έχει επισκεφθεί την Γερμανία, και ζητά δήθεν πολεμικές αποζημιώσεις. Στην πραγματικότητα δάνειο, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας γιατί οι πλημμύρες στην περιοχή της Καβάλας έχουν δημιουργήσει ανυπολόγιστες καταστροφές.
 
Οι Γερμανοί, ο μόνιμος τότε υπουργός Οικονομικών Ερχαρντ, ζητά …γραπτές εγγυήσεις για την σοδειά των καπνών και τις εξαγωγές μας…..
 
Ο Μποστ παραφράζει το «Τ΄άλογο τ΄άλογο Ομερ Βρυώνη» από το γνωστό ποίημα Μάρκος Μπότσαρης του Α. Βαλαωρίτη, που τότε στη δεκαετία του 60 , απαγγελλόταν σε κάθε σχολειό σε κάθε επέτειο της 25ης Μαρτίου.


 

Χθες Δευτέρα το Eurogroup , δια στόματος Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ζήτησε γραπτή δέσμευση από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ώστε να μας δοθεί η 6η δόση του δανείου.
Το ζήτησε από τον νέο Κανέλο, τον επονομαζόμενο Β. Βενιζέλο.
Γραπτά διότι δεν είμαστε πλέον εταίροι, ο λόγος μας δεν μετρά.
Διότι κυβέρνηση δεν έχουμε, άρα τα κόμματα πρέπει να δεσμευθούν.
Διότι θεωρούν πως είμαστε απλοί επαίτες δανείων, που δεν τηρούμε τους όρους των συμβάσεων.
 
Χθες Δευτέρα, δια χειρός Σαμαρά, όλη μέρα προσπαθείται να μην εφαρμοσθεί ό, τι αποφασίσθηκε την Κυριακή. Να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας για την προσωρινή ανακούφιση της χώρας.
Η μέγιστη ευθύνη στον κ Σαμαρά. Γιατί ψάχνει δοτό πρωθυπουργό, ανδρείκελο. 
Προσπαθεί να κρατήσει αντιμνημονιακή πολιτική με κυβερνητική ανοχή , με ελάχιστη συμμετοχή.
Πράγματα αδύνατα, σχήματα ανόητα. Δυο καρπούζια στην ίδα μασχάλη.

Απλά δεν γίνονται, το λέμε με πίκρα και απόγνωση. Δεν υπάρχει ο χρόνος της διαπραγμάτευσης, όσο κι αν το θέλει ο κ. Σαμαράς.

Γιατί δεν υπάρχει κανείς να μας ακούσει.

 Και οι Ευρωπαίοι δεν αφήνουν πλέον την τύχη των χρημάτων τους, είτε τώρα είτε προεκλογικά, χωρίς γραπτές δεσμεύσεις, λεπτομερείς και σαφείς, στα χέρια κανενός Έλληνα πολιτικού.
 Προτιμούν την έξοδο μας από την Ευρώπη παρά να ακούσουν έστω, τον κ. Σαμαρά, να τους εξηγεί πως π.χ. για τα ταξί πρέπει να επιβληθούν πληθυσμιακά κριτήρια.
 
Στη δραχμή, στη δραχμή
Για να δείτε προκοπή
 
Με αυτό το σύνθημα θα διαδηλώνουν έξαλλοι τροικανοί και έντρομοι Ευρωπαίοι επίτροποι στο Σύνταγμα, εάν εκτεθούν στα απίστευτα σοφίσματα των συμβούλων του κ. Σαμαρά.
 
Είμαστε για γέλια, επειδή έχουμε ξεπεράσει το όριο του γελοίου.
 
Στην ημιθανή Ελλάδα, ασελγούν ο μικροεγωισμός και η απίστευτη ελαφρότητα υποψηφίων κυβερνητών της.
Πλέον μόνο στις Βρυξέλλες, όπως κάποτε μόνο στη Βόννη, πιστοποιείται το γνήσιο της υπογραφής.

Χωρίς γνήσιο δεν υπάρχει Ευρώ για την Ελλάδα.
Χωρίς Ευρώ, θα αναζητήσουμε νέο Μποστ για να ξαναγελάσουμε πικρά με τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα, τα δυο ρακένδυτα παιδάκια της δεκαετίας του 60.

 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε