Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Το κείμενο με τις απαιτήσεις της τρόικας και η νέα πολιτική συμφωνία

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ουσιαστικά η χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, για πρώτη φορά καθώς ως τώρα υπήρχαν μόνο κατ’ ιδίας συναντήσεις, έθεσε τις βάσεις για την ανατροπή ή την αναθεώρηση της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια που οδήγησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο Λουκάς Παπαδήμος έριξε στο τραπέζι χθες το κείμενο με τις απαιτήσεις-προϋποθέσεις τρόικας για να προχωρήσουμε σε νέα δανειακή σύμβαση.

Βάση αυτού του κειμένου οι τρεις αρχηγοί καλούνται πλέον να επανέλθουν την επόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου (Τετάρτη ή Πέμπτη λένε οι πληροφορίες) όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.Τα “ναι” και τα “όχι” ή τους “αστερίσκους”.

Επ’ αυτών θα διαμορφωθεί μια νέα συμφωνία την οποία ο Λ. Παπαδήμος έχει ήδη “στα σκαριά”. Ουσιαστικά καλεί τους αρχηγούς να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη της κυβέρνησης και να δεσμευτούν ότι θα τη στηρίξουν σε αυτή την πορεία.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχηγοί καλούνται να δεσμευτούν σε μια σειρά θεμάτων άμεσα συνδεδεμένων με τη νέα δανειακή σύμβαση. Μια σειρά νόμων και αλλαγών που θα πρέπει να στηρίξουν με την ψήφο τους στη Βουλή.

Η σειρά αυτή των νόμων και των μέτρων που πρέπει να “περάσουν” από μόνη της βάζει έναν νέο ορίζοντα στο έργο της κυβέρνησης και αυτομάτως μάλλον αυξάνει και τον βίο της.

Πληροφορίες λένε ότι χθες έπεσαν στο τραπέζι και μια σειρά θεμάτων όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα λέγεται ότι έπεσε ακόμη και το “σπάσιμο” εκλογικών περιφερειών όπως η Β’ Αθήνας, αλλά ακόμη και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Πιθανή συμφωνία των αρχηγών να συμφωνηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα και να προωθηθούν από την παρούσα κυβέρνηση (η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική) σημαίνει επίσης παράταση του βίου της (ως τώρα υπάρχει εικόνα για εκλογές τον Μάρτιο).

Παράλληλα φαίνεται ότι έπεσε στο τραπέζι το θέμα του ανασχηματισμού για το οποίο ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΛΑΟΣ ότι δόθηκε “εν λευκό” εξουσιοδότηση από τους τρεις αρχηγούς στο Λ. Παπαδήμο να προχωρήσει, ωστόσο όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο newsit ίσως αυτή τη στιγμή ένας ανασχηματισμός θα ήταν αδόκιμος καθώς “τρέχουν” σημαντικά θέματα.

Διαβάστε επίσης:
Στο Μαξίμου και πάλι ο Τ. Νταλάρα – Στην τελική ευθεία το “κούρεμα”

“Τετ α τετ” Βενιζέλου με Τρόικα – Απαιτούν κούρεμα σε ΔΕΚΟ, μισθούς και επικουρικές

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε