Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το μαρτύριο της σταγόνας για την Ελλάδα – Το χρέος ξεφεύγει από τις προβλέψεις και δημιουργεί νέα τρύπα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ

– Θέμα παραμένει ακόμα η εποπτεία και ο ειδικός λογαριασμός
– Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία παραμένουν ακόμα επιφυλαχτικές
– Π. Καψής: Προς το παρόν δεν υπάρχουν νέες αξιώσεις από τους δανειστές
– ΝΔ: Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντώνης Σαμαράς για απόφαση τη Δευτέρα

Για τις απαιτήσεις των ευρωπαίων ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς το Εurogroup έδωσε μεν το πράσινο φως για να ληφθούν αποφάσεις ωστσόσο μένουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα.

Τα ανοιχτά αυτά ζητήματα είναι:

– Η ανταλλαγή των ομολόγων καθώς η έκθεση βιωσιμότητας δείχνει ότι το κούρεμα θα φέρει το ελληνικό χρέος κοντά στο 129% του ΑΕΠ το 2020 αντί για το 120% όπως αρχικά είχε προβλεφθεί και άρα απαιτείται είτε μεγαλύτερο κούρεμα ή πρόσθετη χρηματοδότηση.

– Το ζήτημα της αυξημένης εποπτείας της τρόικας στην Ελλάδα

– Η απαίτηση για ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό που θα διασφαλίζει οτι δίνεται προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους

– Οι δεσμέυσεις που ζητούνται απο όλα τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και εκείνα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το μπλοκ των Γερμανών και των Ολλανδών ζητούν να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές, με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάνκερ να ζητά είτε την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε την αναβολή της πληρωμής της βοήθειας για μετά τις εκλογές.

Ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και την στάση των εταίρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ανακοίνωσε, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ότι ο κ. Παπαδήμος είχε χθες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα συνεχίσει και αύριο τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο, τη Δευτέρα θα πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο εκτός αν υπάρξει κάποιος με κάποια πρόταση που ανατρέπει την όλη συμφωνία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει όλες τις δεσμεύσεις που απαιτήθηκαν και είναι επαρκέστατες. “Έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις και προσδοκούμε ότι την Δευτέρα το θέμα θα κλείσει θετικά”. Ο κ. Καψής πρόσθεσε πώς αναμένεται να ανάψει το “πράσινο φως” και πώς “εμείς περιμένουμε να κλείσει την Δευτέρα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι της ΝΔ μετά τη συνάντηση ήταν “συγκρατημένα αισιόδοξοι” ότι οι αποφάσεις την επόμενη Δευτέρα θα είναι θετικές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα. “Η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε. Ο λαός έκανε πολλές θυσίες”, ήταν το μήνυμα του αρχηγού της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι δεν έχει διατυπωθεί καμία νέα αξίωση ούτε καινούργιες δεσμεύσεις. Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Καψής δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν απασχόλησε τις συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τους κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά. “Το ζήτημα των εκλογών είναι στη απόλυτη δικαιοδοσία της Ελλάδας και δεν έχει τεθεί από κανένα εταίρο τέτοιο θέμα”, απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Όσο για τις συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Καψής ανέφερε ότι αποσκοπεί στην πλήρη ενημέρωση τους, η οποία είναι απαραίτητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μισό “ναι” και αναβολή οριστικής απόφασης για Δευτέρα – Θέλουν επιτροπεία και τα χρήματα δεσμευμένα

Εγείρουν θέμα τώρα έξτρα δεσμεύσεων από όλα τα κόμματα – Τη Δευτέρα οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας

Βόμβα Παπούλια για τα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας: Ποιός είναι ο κ. Σόιμπλε που λοιδορεί τη χώρα μου;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε