weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Το Μεσοπρόθεσμο καταψήφισαν 2 δωροδοκηθέντες βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ένας μεθυσμένος»

Το Μεσοπρόθεσμο καταψήφισαν 2 δωροδοκηθέντες βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ένας μεθυσμένος»
Το άρθρο έχει ως τίτλο » Το τέλος πλησιάζει» και συνεπώς το χειρότερο σενάριο περιγράφεται κάτω από τον τίτλο » Πάει, τέλειωσαν όλα».
 
Οι Γερμανοί αρθρογράφοι διακωμωδώντας τους πολιτικούς μας, γιατί άραγε, ξεκινούν με την υπόθεση ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν »περνάει» συγκεντρώνοντας μόλις 149 ψήφους υπέρ από πλευράς ΠΑΣΟΚ.Πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν το ψηφίζουν γιατί, 2 έχουν δωροδοκηθεί από τη Ν.Δ, ένας είναι τελείως μεθυσμένος και ένας έχει εξαφανιστεί.
 
Τα νέα μαθεύονται στους διαδηλωτές που εκτός Βουλής πανηγυρίζουν φωνάζοντας: »Νικήσαμε τους Ναζί!».
 
Μάταια η αστυνομία προσπαθεί να επιβάλει την τάξη ιδίως έξω από τις τράπεζες που μαζεύεται κόσμος και κάποιοι προκαλούν ζημιές στα ΑΤΜ.
 
Τότε όλοι θυμούνται τον Θεόδωρο Πάγκαλο που είχε προειδοποιήσει ότι θα βγουν τα τανκς για να προστατέψουν τις τράπεζες.Η Καθημερινή βγαίνει με τίτλο »Καληνύχτα, Ελλάδα».
 
Στην καγκελαρία, στο Βερολίνο, η Μέρκελ τηλεφωνεί στον Σαρκοζί και συνεννοείται μαζί του να συναντηθούν σε 6 ώρες στις Βρυξέλλες, ενώ επιπλήττει τον Άκερμαν και τους άλλους τραπεζίτες γιατί δεν δέχτηκαν την γαλλική πρόταση της ήπιας αναδιάρθρωσης.
 
Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη το πρωί τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών είναι άδεια. Τα υποκαταστήματά τους έχουν σπασμένα τζάμια και ορισμένα καίγονται ακόμα.Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να στείλει στρατιώτες, αλλά ο πρωθυπουργός Παπανδρέου διστάζει.
 
Τη νύχτα, πολλά δισεκατομμύρια καταθέσεων μεταφέρθηκαν ηλεκτρονικά στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σταματά τις συναλλαγές μέχρι να εκδοθεί διάταγμα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Η κυβέρνηση ανακοινώνει προσωρινή αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν για να ελέγχει στα σύνορα όσους φεύγουν με πολλά μετρητά μαζί τους. Οι μετοχές κατρακυλούν και το ΧΑΑ αναγκάζεται να κλείσει.
 
Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί διαβεβαιώνουν από τις Βρυξέλλες μπροστά στις κάμερες ότι το ευρώ δεν θα αποτύχει. Ήδη όμως έχουν κλείσει οι τράπεζες στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και τα διεθνή χρηματιστήρια κατρακυλούν.
 
Ο Σαρκοζί, παρουσία των Ρομπάι και Τρισέ, προτείνει να δοθούν άνευ όρων άμεσα 7 δις ευρώ στην Ελλάδα.
Η Μέρκελ αντιτείνει ότι τότε θα πέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της, μαζί με άλλους τρεις στην Ευρώπη.
Ο Γιουνκέρ προτείνει να σταλεί ευρωπαϊκή αποστολή στην Αθήνα, αλλά ο χρόνος πιέζει.
Τα spread των πορτογαλικών, ιρλανδικών και ισπανικών ομολόγων έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι βελγικές και γαλλικές τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν από άλλες χρήματα.
 
Χτυπά το τηλέφωνο και είναι ο Παπανδρέου, που θέλει να ανακοινώσει την παραίτησή του. Όσοι είναι στις Βρυξέλλες τον παρακαλούν να μην το κάνει. Εκείνος τους λέει: »Έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η χώρα είναι ακυβέρνητη».
 
Διαβάστε τώρα το πιο ήπιο σενάριο που φέρει τον τίτλο »Θα τα φτιάξουμε πάλι».
 
Αμέσως μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κόσμος ξεχύνεται να πανηγυρίσει στους δρόμους της Αθήνας γιατί »έφυγε ο ζυγός της Ευρώπης» από πάνω του.
Μόνο σε λίγες τράπεζες κάνει ουρές ο κόσμος.
 
Στη γερμανική καγκελαρία η Μέρκελ στέλνει το εξή sms στον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε:»Δεν ρισκάρω. ΑΜ».
Αμέσως μετά τηλεφωνεί στον Σαρκοζί και κανονίζουν να συναντηθούν νωρίς το επόμενο πρωί στις Βρυξέλλες.
Ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άκερμαν, που ανακοινώνει στη Μέρκελ ότι οι γερμανικές τράπεζες δέχονται το γαλλικό σχέδιο διακράτησης ελληνικών ομολόγων και ανταλλαγής τους με νέα 30ετούς διάρκειας. Η καγκελάριος τον ευχαριστεί.
 
Στην Αθήνα, η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής τελείωσε στις 5 το πρωί.
Στη διάρκειά της ο Παπανδρέου πρόσφερε δύο φορές την παραίτησή του, αλλά όλοι τον παρακάλεσαν να παραμείνει.
Τη νύχτα έγιναν βανδαλισμοί σε τράπεζες και μία από αυτές στη Θεσσαλονίκη έπιασε φωτιά.
 
Το ΧΑΑ ανοίγει με απώλειες 5%, αλλά οι συναλλαγές συνεχίζονται.
Ο DAX πέφτει κάτω από τις 7000 μονάδες και το ευρώ κάτω από 1,40 δολάρια, αλλά γενικά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Μια αντίδραση όπως μετά την κατάρρευση της Lehman έχει αποφευχθεί.
 
Στις Βρυξέλλες, Μέρκελ και Σαρκοζί δηλώνουν μπροστά στις κάμερες ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο το ευρώ.
Συγκαλείται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξετάζονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας με 6-7 δις ευρώ άνευ όρων, προκειμένου να γλιτώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες το ρεζιλίκι της κατάρρευσης του ευρώ επί θητείας τους.
 
Η Μέρκελ πάντως αντιδρά: »Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» και αντιπροτείνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα με πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, που η Ελλάδα δεν έχει ακόμα απορροφήσει. Όλοι συμφωνούν και βρίσκουν την ησυχία τους.
 
Διαβάστε επίσης :

Ενότητες
#TAGS MM