Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Το όχι των γερμανών μας σπρώχνει στο ΔΝΤ;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Διόλου τυχαία δεν φαίνεται να είναι η επίσκεψη Παπανδρέου στην Βουδαπέστη. “Τα περιθώρια στενεύουν. Μόνη λύση είναι το ΔΝΤ”, δηλώνει και η Λούκα Κατσέλη!

Όλα δείχνουν πως η επίσκεψη σχετίζεται άμεσα με το σκληρό πόκερ που εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες γιά την ενίσχυση της Ελλάδας, μετά την άρνηση της Γερμανίας να ανάψει “πράσινο φως” στο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας μας.

Κι αυτό γιατί η Ουγγαρία  τον Νοέμβριο του 2008 κατέφυγε σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ στους όρους του δανείου αναφερόταν ότι το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού με την Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας να αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης των μεγάλων ουγγρικών τραπεζών.

 

Μερρικά από τα μέτρα που πήρε στη συνέχεια η Ουγγαρία ήταν:

 -Πάγωμα των μισθών του δημοσίου για 2 χρόνια. 
 – Περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
– Μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τον αγροτικό τομέα.
– Σταδιακή αύξηση από το 2012 της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη στα 65, με αναπροσαρμογή των συντάξεων και περικοπή του δώρου Χριστουγέννων.

– Τα επιδόματα τέκνων δεν θα αυξηθούν για δύο έτη και το όριο ηλικίας για την λήψη τους μειώνεται από το 23ο έτος στο 20ο.

– Αύξηση από 1ης Ιουλίου 2009 του ΦΠΑ από 20% στο 25%, όπως και της φορολογίας στην βενζίνη, τσιγάρα και ποτά κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στα είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, γαλακτοκομικά, θέρμανση ορίστηκε προνομιακός ΦΠΑ 18%.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε πρόσκληση από τον Ούγγρο ομόλογό του, Γκόρντον Μπάιναϊ. Εκτός από τον Μαγυάρο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ουγγρικής Βουλής, Μπέλα Κάτονα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν. 

Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου και Γκόρντον Μπάινάι θα είναι οι κύριοι ομιλητές, στο «Φόρουμ για τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης», που διοργανώνεται στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης σήμερα το απόγευμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε