Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Γιλντιρίμ: Τι συζήτησαν όταν έκλεισαν οι κάμερες

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Γιλντιρίμ: Τι συζήτησαν όταν έκλεισαν οι κάμερες

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διήρκησε δύο ώρες. Συζήτησαν κυρίως για το Κυπριακό, το Αιγαίο, το μεταναστευτικό και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Αναφορικά με την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσου τερματιμού τους και την προώθηση της θετικής ατζέντας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως για πρώτη φορά αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, εθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα έκδοσης των «8» Τούρκων στρατιωτικών ετέθη από την πλευρά του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, αλλά δεν αποτέλεσε βασικό θέμα στις συζητήσεις. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έδειξε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο Γιλντιρίμ ζήτησε την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.  

Ο τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται πως έδειξε ένα άλλο πρόσωπο στη συνέντευξη Τύπου…

 

Προκλητικός ο Γιλντιρίμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου

 

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε προκλητικός και δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω. Στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι «Δεν ήταν πάντα εφικτή η υλοποίηση της ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις», ο Γιλντιρίμ απάντησε: «Η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων [στο Αιγαίο] πρέπει να είναι αμοιβαία».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συνεργασία των δυο χωρών αφήνοντας αιχμές για την επιθετική στάση της Τουρκίας λέγοντας: «Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας: «Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία».

Παίρνοντας τον λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας (win-win). Πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος και η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που απευθύνθηκε και στους δυο πρωθυπουργούς, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ξέρετε ότι στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη και τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν. Η Τουρκία έζησε δύσκολες μέρες. Ελπίζουμε οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων»!»

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε