weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Το παρασκήνιο των επαφών με την Τρόικα και ο καβγάς Στουρνάρα – Τόμσεν

Ακόμα και θέμα παραίτησης έθεσε ο υπουργός οικονομικών μετά απο άγριο καβγά που ξέσπασε με τον Πολ Τόμσεν κατα τη διάρκεια των επαφών με την τρόίκα.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Οικονομικών εξοργίστηκε από τη συμπεριφορά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έφθασε στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησής του και να ζητήσει από τους επικεφαλής της τρόικας να φύγουν από το γραφείο του.

«Τελειώσαμε. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό να υπογράψει πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» είπε όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών και χωρίς την παρέμβαση του Μ. Μορς της Κομισιόν η διαπραγμάτευση θα είχε λάβει πρόωρο τέλος.

Οπως γράφει η εφημερίδα, η Τετάρτη ήταν μία έντονα φορτισμένη ημέρα για τον κ. Στουρνάρα.Μόλις τέλειωσε η σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια για την οριστικοποίηση των μακροοικονομικών σεναρίων ο κ. Στουρνάρας συνοδευόμενος από τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς ανέβηκαν στον έκτο και πέρασαν στο γραφείο του υπουργού, για να κλείσουν τη διαφορά 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και προτίμησαν μία «κλειστή» σύσκεψη, με τους συνεργάτες τους να εξετάζουν λεπτομέρειες του προγράμματος αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την…έκρηξη που θα ακολουθούσε.

Μετά απο μία ώρα συζήτησης σε υψηλούς τόνους, η εμμονή του κ. Τόμσεν έφερε στα όριά του τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος σηκώθηκε από το τραπέζι και σε έντονο ύφος είπε στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ: «Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω», είπε και ξεκαθάρισε: «Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη».

«Ούτε ένα ευρώ» επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Ο Π. Τόμσεν παρέμεινε ψύχραιμος και πιστός στην αρχική του θέση λέγοντας: «Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο».

Ηταν φανερό πως ήθελε να οδηγήσει τη συζήτηση σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Οικονομικός το αντελήφθη και… αντεπιτέθηκε:«Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση», είπε αφήνοντας εμβρόντητη την ηγετική ομάδα της τρόικας.

Στο σημείο αυτό ο Π. Τόμσεν έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι δεν ετίθετο θέμα «μπλόφας», όπως είχε αρχικά εκτιμήσει.
«Δηλαδή μας λες να φύγουμε;» ρώτησε.

Ο υπουργός ήταν εκτός εαυτού και πλέον οι φωνές του παρά τη «διπλή» ηχομόνωση της βαριάς πόρτας ακούγονταν στον χώρο υποδοχής. «Ναι, να σηκωθείτε και να φύγετε», απάντησε.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η παρέμβαση του  Ματίας Μορς, του εκπροσώπου της Κομισιόν, που μέχρι εκείνο το σημείο είχε παραμείνει αμίλητος. Με ένα νεύμα του ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι και απευθυνόμενος στο Γ. Στουρνάρα επιχείρησε να τον κατευνάσει. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μία λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα τα καταφέρουμε» ανέφερε και πρότεινε να ολοκληρωθεί σε εκείνο το σημείο η σύσκεψη και να επαναληφθεί το απόγευμα της Πέμπτης

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν ήταν τυχαία η στάση του κ. Μορς, ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κ. Μαζούχ δείχνουν πιο διαλλακτικοί και πιο συζητήσιμοι.

Αλλωστε από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4.30 το πρωί της Πέμπτης Στουρνάρας και Μορς ήταν σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Μίλησαν κατ’ επανάληψη στο τηλέφωνο και αντάλλαξαν e-mails.

Το τελευταίο μήνυμα προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν καταλυτικό.

«Μην τα παρατάς Γιάννη. Δεν πρέπει να παραιτηθείς. Θα το παλέψουμε και θα βρούμε λύση».

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου αργά το απόγευμα της Πέμπτης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για πρόοδο που φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά σε λύση.

Επαναλήφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να λέει ότι δεν υπάρχουν πλέον «θέματα σύγκρουσης».

Ο Π. Τόμσεν κοιτούσε απορημένος τον υπουργό Οικονομικών που μόλις του είχε ζητήσει να αποχωρήσει. Ο Γιάννης Στουρνάρας κοίταξε έξω από το παράθυρο, το οποίο «κοσμεί» εδώ και καιρό, από τις ημέρες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μια τρύπα από σφαίρα. Την έδειξε στον Τόμσεν και τον ρώτησε:

«Οσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τις θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θέλεις να πάμε; Ετσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση».

Και πριν προλάβει να πάρει απάντηση συνέχισε: «Σας επαναλαμβάνω, τελειώσαμε. Εχω μείνει μόνος μου. Δεν έχω στήριξη από κανένα κόμμα ούτε και από εσάς. Σηκώνομαι και φεύγω». Η τελευταία του ατάκα δεν σήκωνε παρερμηνείες.

Αυτό που έβγαλε από τα ρούχα του τον Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν τόσο η επιμονή του… σκληρού Π. Τόμσεν να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα διαρθρωτικών παρεμβάσεων, αλλά το γεγονός πως έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται ότι το πακέτο περιέχει ήδη πολύ δύσκολα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να δοκιμάσει τις κοινωνικές αντοχές.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, όπως λένε συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, πριν αρχίσει η τα­ραχώδης σύσκεψη, οι δύο πλευρές είχαν έλθει σε συμφωνία για πε­ρικοπές δαπανών ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Ολες επικεντρωμένες σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων κατάργηση των δώρων για όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, κλιμακωτές μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ, ψαλίδισμα οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και κατάργηση εποχικών επιδομάτων.

«Οταν έχεις φθάσεις στα 7,5 δισ. ευρώ με αιματηρές περικοπές, δεν είναι δυνατόν να δέχεσαι αφόρητες πιέσεις να κόψεις κι άλλα από τις ίδιες πηγές», προσθέτουν χαρακτηριστικά…

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο αιφνιδιάστηκε από την εμμονή σε λεπτομέρειες. Αναφέρουν για παράδειγμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες σχολείων, από την οποία το υπουργείο υπολόγιζε 50 εκατ. ευρώ.

Η κουβέντα μόνο γι’ αυτό το μέτρο κράτησε δύο ώρες, γιατί τα τεχνικά κλιμάκια στη θέση των 50 εκατ. ευρώ είχαν βάλει ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

Διαβάστε
Η «ρήτρα» της τρόικας για σκληρές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς αν αποτύχουν τα μέτρα

#TAGS MM