Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Το πρώτο ρήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου – Η ΝΔ δεν στηρίζει τις μειώσεις στις επικουρικές

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις φέρνει την πρώτη μεγάλη σύγκρουση στην κυβέρνηση Παπαδήμου με τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει πως δεν θα στηρίξει τα συγκεκριμένα μέτρα.

Απορρίπτει η ΝΔ τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και καταγγέλλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία για “καταλήστευση των επικουρικών ταμείων”.

Αυτό αποτελεί μέγα πολιτικό θέμα, καθώς η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων και φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της αυτή, διαχωρίζει τη θέση της σε ένα μείζον για την κυβέρνηση θέμα. Ερώτημα φυσικά παραμένει εάν με αυτή της τη στάση η Νέα Δημοκρατία θα έχει πρόβλημα με τους δανειστές μιας και έχει δεσμευτεί να στηρίξει το πρόγραμμα προκειμένου να ξεκινήσει η νέα δανειακή σύμβαση.

Με ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας της ΝΔ, βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος απορρίπτει με κατηγορηματικότητα την νέα περικοπή και επιτίθεται στον υπουργό, αλλά και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την διαχείριση των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων.

Ο κ. Νικολόπουλος κατηγορεί τον κ. Κουτρουμάνη ότι “εντελώς αιφνιδιαστικά αναγγέλλει, από τηλεοράσεως, μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που θα εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τον Έλληνα συνταξιούχο και εξαγγέλλει συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων χωρίς μελέτη, τεκμηρίωση και σχέδιο, με πρόσχημα τη μείωση λειτουργικών δαπανών, αποκρύπτοντας την καταλήστευση των αποθεματικών τους τα τελευταία 2 χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ”.

Ο υπεύθυνος της ΝΔ υπενθυμίζει ότι τα αποθεματικά έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμά του και προσθέτει ότι “η χρησιμοποίησή τους για χρηματοδότηση της κύριας σύνταξης, συνιστά κρυφό έλλειμμα της κυβέρνησης, για το οποίο οι υπεύθυνοι, πρέπει απολογηθούν, δίνοντας στοιχεία και εξηγήσεις”.

Ακολούθως ο κ. Νικολόπουλος θέτει τα εξής ερωτήματα:

– Γιατί η πολιτική των περικοπών και της συνένωσης αποφασίζεται τώρα – και μάλιστα στο γόνατο – από τον κ. Κουτρουμάνη, ενώ δεν αποτελεί δέσμευση της χώρας μας, με βάση το Μεσοπρόθεσμο και το Πολυνομοσχέδιο, αλλά ούτε αποτελεί πρόβλεψη του Προϋπολογισμού που μόλις ψηφίσαμε;

– Γιατί ο κ. Κουτρουμάνης φέρνει άρον-άρον νέα βάρη, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου;

– Πόσο είναι, τελικά, το έλλειμμα της Επικουρικής Ασφάλισης από την κτήση ή την πρόσφατη αγορά ομολόγων και την χρηματοδότηση της Κύριας ασφάλισης;

– Η χωρίς σχέδιο ενοποίηση Επικουρικών Ταμείων και η τρίτη κατά σειρά περικοπή των Επικουρικών Συντάξεων, είναι ικανή να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος ή θα είναι μια ακόμα θυσία χωρίς αποτέλεσμα;

Ο κ. Νικολόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι η ΝΔ δεν στηρίζει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και ότι η διαχείριση του “κουμπαρά” της Επικουρικής Ασφάλισης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών απαιτεί διαφάνεια, ορθολογισμό και κυρίως σεβασμό.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των επικουρικών συντάξεων αναμένεται να συζητηθεί αυριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε