weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Το σίριαλ της «μετρολογίας» συνεχίζεται! «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές και αναδρομικά το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ

Με το που σταμάτησαν οι ζωντανές συνδέσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε λαλίστατος για τα νέα μέτρα. Το στιγμα το έδωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση.»

Ο κ. Βενιζέλος για άλλη μία φορά έσπευσε να κάνει μία μακροσκελή ανάλυση της κατάστασης με την οποία κάθε φορά προσπαθεί να πανικοβάλλει τους πολίτες, αλλά για την ταμπακιέρα ούτε λόγος. Ούτε λόγος δηλαδή για τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασίσει και τα οποία ουδέποτε συγκεκριμενοποιεί, παίζοντας με την αγωνία των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν ξέρουν τελικά τι μέτρα θα έρθουν στις πλάτες τους.

Άλλωστε κανείς τόσες ημέρες από τους κυβερνώντες δεν ξεκαθαρίζει ποιά μέτρα θα ληφθούν, αλλά και ποιά δεν θα ληφθούν τελικά.

Ανακοίνωσε οτι:

– Το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011 και από αυτό θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους, για τους οποίους το αφορολόγητο θα είναι 9.500 ευρώ. Μειώσεις για το αφορολόγητο θα γίνουν και για την ύπαρξη παιδιών και στους πολύτεκνους.

– Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές (π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κ.λπ.). Το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 0,6% του ΑΕΠ.

– Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που θα απαιτείται, θα αυξηθεί, συναρτώμενο ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλωθεί. Οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

– Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013. Εφέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα «διοχετεύουν» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίδεται η επιδότηση θέρμανσης

– Με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών, θα καταρτισθούν οι κατάλογοι για την εργασιακή εφεδρεία, μετά την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά «στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;».
Η εφεδρεία, θα γίνει υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με βασικά κριτήρια, την εγγύτητα προς τη σύνταξη, τις σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, κ.λπ.

 – Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου και η μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει σε 20% συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει το 80% των υπαλλήλων, ενώ θα ευνοηθεί ένα περίπου 10% και θα υπάρξει πρόβλεψη για πριμ παραγωγικότητας.

– Aπό τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητούνται εφέτος έσοδα 4 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 5 δις. ευρώ). Ο υπουργός, είπε ότι το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί από το 2012, όταν το «πακέτο» θα αφορά κυρίως σε ακίνητα, ενέργεια και τουρισμό
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών
άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της εφεδρείας, τότε, δεν αποκλείεται να δούμε και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της εφεδρείας, τότε, δεν αποκλείεται να δούμε και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Βέβαια, πριν τους… κύκλους ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος είχε φροντίσει να πει: «είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι από τους 900.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο δεν υπάρχει ένα 3% που είναι πλεονάζοντες;»..

Το εντυπωσιακό είναι οτι την ώρα που η συνέντευξη Τύπου μεταδιδόταν από 2 τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να πει οτιδήποτε για τα νεα μέτρα (ρωτήθηκε 3 φορές και δεν απάντησε) και περιορίστηκε στο να περιγράφει την κατάσταση. Μάλιστα η περιγραφή της κατάστασης ήταν ιδιαίτερα γλαφυρή, αφού σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε οτι «υπάρχει κίνδυνος δραματικών εξελίξεων».


 
Μας κάλεσε επίσης να συναισθανθούμε το βάρος που σηκώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού θα κληθούν να ψηφίσουν απόψε το χαράτσι στα ακίνητα.

Τα μέτρα που παίρνουμε, είπε, είναι μέτρα που υποκαθιστούν άλλα τα οποία δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα και υπηρετούν την απολύτως αναγκαία περικοπή δαπανών. Στα μέτρα αυτά όμως απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά.

Το μόνο που μάθαμε είναι 2 επιστολές, μια δική του και μια του πρωθυπουργού θα αποσταλλούν στους ηγέτες και τους θεσμικούς παράγοντες ευρωπαϊκών και άλλων οργανισμών.

Ούτε καν στην ημερομηνία επιστροφής της τρόϊκας δεν ήταν συγκεκριμένος. Είπε οτι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, λίγο αργότερα  ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Τετάρτη ή την Πέμπτη. 

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε και πάλι κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του χρέους κατά 50% και συνέστησε στα ελληνικά μέσα να αποφεύγουν την αναπαραγωγή σεναρίων επιβλαβών για τη χώρα.

Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δε νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.

Επίσης χαρακτήρισε «θεσμικό ευαγγέλιο» τις αποφάσσεις της 21ης Ιουλίου.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε.

Κατάληψη της αίθουσας Τύπου από εφοριακούς και τελεωνειακούς

Από τον 3ο όροφο στον 6ο και από εκεί πάλι στον 3ο οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπ. Οικονομικών.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ

Λίγο πριν τις 12 τελωνειακοί και εφοριακοί κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Οικονομικών, επί της οδού Νίκης.

‘Ετσι αποφασίστηκε η συνέντευξη Τυπου Βενιζέλου να γίνει σε άλλον όροφο. Μεταφέρθηκαν λοιπόν στον 6ο. Ομως λίγο αργότερα έληξε η κατάληψη και έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στον 3ο.

Και τελικά μετά από καθυστέρηση 20 λεπτών η συνέντευξη άρχισε… (διαβάστε περισσότερα και δείτε όλα όσα έγιναν ΕΔΩ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεπτό προς λεπτό όλη η συνέντευξη

Έλεος! Θέλουν να βάλουν εισφορά σε εισοδήματα 450ευρώ/μήνα!

Κόβονται φοροαπαλλαγές, αλλάζει η φορολογία ακινήτων

Κόβονται οι φοροαπαλλαγές με βάση το εισόδημα και την περιουσία – Τέλος οι φοροαπαλλαγές και για δαπάνες

Η δημοσιογράφος που προκάλεσε δυσφορία στον Ευάγγελο Βενιζέλο

#TAGS MM