Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Το σχέδιο Κουτρουμάνη για τις μειώσεις στις επικουρικές ανά ταμείο

Το σχέδιο Κουτρουμάνη για τις μειώσεις στις επικουρικές ανά ταμείο

Προς το παρόν φαίνεται πως από το “μαχαίρι” θα εξαιρεθούν τα επικουρικά ταμεία των ΕΛΤΑ, του ΝΑΤ, του Μετοχικού Ταμείου των Πολιτικών Υπαλλήλων, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Με βάση την πρόταση του υπουργού Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του νέου ενιαίου ταμείου, αυτές θα φτάσουν κατά μέσο όρο το 16%, γεγονός που σημαίνει ότι οι μειώσεις δεν θα είναι ίδιες για όλα τα ταμεία, αλλά οι περικοπές θα εξαρτηθούν από τα ελλείμματα και φυσικά τον αριθμό των συνταξιούχων κάθε ταμείου.

Αυτό σημαίνει πως οι μειώσεις θα ξεκινούν από 8% και θα φτάνουν και το 25% κυρίως στα πιο προβληματικά ταμεία, εκείνα δηλαδή που είναι στο κόκκινο. Σύμφωνα με την πρόταση οι περικοπές φυσικά θα αφορούν κυρίως το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περικοπές θα κυμαίνονται από 10% έως 20% για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ έως 30% για το ΤΑΥΤΕΚΩ έως και 25% σε μια 5ετία για το ΤΕΑΔΥ , έως 25% για το ΤΑΔΚΥ και ως 25% επίσης για το ΤΕΑΥΦΕ.

Το ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων έχει ήδη ζητήσει πάντως να εξαιρεθεί καθώς σημειώνουν πως η σύνταξη που χορηγείται στους υπαλλήλους των τραπεζών είναι ένας συνδυασμός κύριας και επικουρικής και μία ενδεχόμενη περικοπή θα αφορά ουσιαστικά την κύρια σύνταξη.

Με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, τα επικουρικά έχουν εφέτος έλλειμμα 850 εκατ. ευρώ το οποίο θα φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ το 2012. Πέρα από τα ελλείμματα όμως “μαύρη” χαρακτηρίζεται και η σχέση εργαζομένων συνταξιούχων, αφού το 1995 για να πληρωθεί μία σύνταξη δούλευαν 4,3 εργαζόμενοι, ενω΄το 2010 αυτή η αναλογία έγινε 1,5 εργαζόμενοι.

Αντίθετη η ΓΣΕΕ σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων 

Την έντονη διαφωνία της στη νέα κυβερνητική επίθεση κατά των επικουρικών συντάξεων εξέφρασε η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι θα οδηγήσουν συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει εύκολη λύση τις περικοπές. “Εκτιμά δε ότι αυτές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα για τη βιωσιμότητα των ταμείων, καθώς το πρόβλημα δεν είναι οι παροχές, αλλά οι εισφορές και τα έσοδα, τα οποία, λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, της ανεργίας και της εισφοροκλοπής, έχουν μειωθεί δραματικά”, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

“Την ώρα που οι συντάξεις περικόπτονται, η οικονομική προοπτική των ασφαλιστικών φορέων δεν διασφαλίζεται. Ειδικότερα, για το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, το μεγάλο φορέα επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η βιωσιμότητά του είναι αμφίβολη, αφού δεν προβλέπεται επιστροφή η κάλυψη των οφειλομένων του από την αφαίμαξη, που υπέστη, όλο το προηγούμενο διάστημα, “δανείζοντας” τον κλάδο σύνταξης.

Οι συνταξιούχοι, όπως και οι εργαζόμενοι, έχουν φτάσει στα έσχατα όρια και δεν έχουν άλλες αντοχές”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπαδήμος: “Αν δεν με αφήσετε να κυβερνήσω θα παραιτηθώ”

Το πρώτο ρήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου – Η ΝΔ δεν στηρίζει τις μειώσεις στις επικουρικές

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε