Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για τη δημοσκόπηση του NewsIt

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για τη δημοσκόπηση του NewsIt

Πολλές φορές εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε την τάση να υποτιμούμε τον κόσμο.

Κι όμως, όπως κατέδειξε η μεγάλη έρευνα της ΑΛΚΟ για λογαριασμό του newsit, ο κόσμος είναι πολύ πιο ώριμος από ότι νομίζαμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνω του 80% των ερωτηθέντων καταφέρεται εναντίον των καταλήψεων των λιμανιών, που αλλοιώνουν και συκοφαντούν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού διεθνώς.
 
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ερωτήματα σχετικά με το ασφαλιστικό. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστά, που προσεγγίζουν ακόμα και το 90%, οι πολίτες θεωρούν ότι τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα για το ασφαλιστικό είναι άδικα. Αλλά σε ποσοστό που προσεγγίζει το 45% τα θεωρούν αναγκαία. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος, παρά την σύγχυση και την ανησυχία του, το φόβο του αλλά και την οργή του για το μέλλει γενέσθαι, για τη ζωή του από εδώ και πέρα είναι αρκετά ώριμος και γνωρίζει ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν παρά να γίνουν και πρέπει σε πολλά πράγματα να αλλάξουμε. 

Αυτή η διαπίστωση επίσης ανοίγει κι ένα μεγάλο ζήτημα για το ποιες πρέπει να είναι οι επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης, που σε πολλά ζητήματα ακολουθεί πολιτικές που είναι μονόδρομος αλλά σε άλλες περιπτώσεις αποφεύγει να πάρει τα σωστά μέτρα διότι φοβάται να συγκρουσθεί με τις ισχυρές συντεχνίες, κυρίως του Δημοσίου, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ ( κι αργότερα κι η ΝΔ) επί σειράν ετών εξέθρεψε. 

Ασφαλώς τα μέτρα για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις είναι οδυνηρά και σε πολλές περιπτώσεις άδικα. Αλλά επίσης, κακά τα ψέματα, είναι δυστυχώς αναγκαία. Δεν είναι δημοφιλή αλλά είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και δεν είναι βεβαίως τυχαίο ότι παρόμοια μέτρα με της Ελλάδας λαμβάνουν αυτές τις μέρες χώρες, όπως η Ισπανία αλλά κι η Γαλλία, που διέθετε το πλέον φιλολαϊκό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ευρώπη. 

Συνεπώς, η κυβέρνηση έχει μεγάλα προβλήματα στην εν γένει πολιτική και συμπεριφορά της. Αλλά όχι στο ασφαλιστικό για το οποίο δέχεται τις μεγαλύτερες επιθέσεις, ακόμα κι εκ των έσω, ακόμα κι από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να ελεγχθεί για την ανεπάρκεια της να περάσει αποφασιστικά, με συνέπεια και με θάρρος τις μεγάλες, οδυνηρές αλλά απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, που χρειάζεται να κάνει στο Δημόσιο. Μόλις πριν από τρεις μέρες, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε το νομοσχέδιο, που τίθεται σε διαβούλευση, για τον περιορισμό των ζημιογόνων δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών. 

Αλλά ακόμα κι αυτό το σχέδιο, που το περιμέναμε εδώ και καιρό, είναι άτολμο και επιφυλακτικό, δεν προκαλεί πραγματικές τομές στο Δημόσιο, που κατατρύχεται από τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του μεγαλύτερου αριθμού δημοσίου υπαλλήλων στον κόσμο όλο. Ας μην ξεχνάμε ότι το 70% των δαπανών του Δημοσίου προορίζονται κάθε χρόνο για μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους και για συντάξεις. Κι αυτή είναι η μεγάλη κακοδαιμονία αυτής της χώρας. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οδηγηθήκαμε στο σημερινό αδιέξοδο, έχοντας τα μεγαλύτερη ελλείμματα και χρέη στην Ευρώπη ολόκληρη. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για να προωθήσει πολλές άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι η κατάργηση στο καμποτάζ, που εξαγγέλθηκε αλλά υπό τον φόβο του ΠΑΜΕ δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης, το επάγγελμα τους όχι μόνον δεν άνοιξε αλλά στην πραγματικότητα έγινε ακόμα πιο κλειστό. Ενώ για τους ιδιοκτήτες ταξί, οι όποιες αποφάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος αυτού ανεβλήθησαν για μετά το 2012, προφανώς γιατί η κυβέρνηση, κι ειδικά το υπουργείο Μεταφορών, θέλουν να αποφύγουν να αναλάβουν το όποιο πολιτικό κόστος, που θεωρείται μεγάλο. 

Όμως συγχρόνως, κι ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο, η κυβέρνηση δεν δείχνει να διαθέτει αναπτυξιακό όραμα, που θα μπορούσε να μεταλαμπαδεύσει σε μια κοινωνία, που φοβάται κι έχει μεγάλη ανάγκη να νιώσει ότι υπάρχει έξοδος από την τραγική αυτή κατάσταση στην οποίαν βρισκόμαστε σήμερα. 

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη Δημοσκόπηση Newsit: Μπακογιάννη 9,1% και Κουβέλης 5,9% – Aλλάζει το πολιτικό σκηνικό

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε