Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για την κυβέρνηση

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αυτή δεν θα τα καταφέρει.

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχει καταρρεύσει μέχρι το Πάσχα και τότε θα προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές, που δεν τις αντέχουν η χώρα κι η οικονομία». Αυτή η εκτίμηση παλιού πολιτικού, που έχει την εμπειρία και την αναλυτική σκέψη για να προβαίνει σε τέτοιου είδους παρατηρήσεις φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει ολοένα και περισσότερους πολιτικούς αναλυτές σύμφωνους.

Κι ο λόγος είναι ο συνδυασμός της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης, που καθίσταται αδιέξοδη, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά στις διαρθρωτικές αλλαγές κι η δυσαρέσκεια των πολιτών, που αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Ένα αποτέλεσμα, που πολλοί εντός κι εκτός του ΠΑΣΟΚ φοβούνται ότι θα γίνει ακόμα χειρότερο αυτή την Κυριακή. Εάν κι εφόσον οι υποψήφιοι της ΝΔ στις 11 περιφέρειες, στις οποίες απέμεινε να εκλεγεί περιφερειάρχης, και στους μεγάλους δήμους της χώρας υπερψηφισθούν στο όνομα ενός αντιμνημονιακού μετώπου, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην κοινωνία αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης επί της ουσίας.

Με την εξαίρεση της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου, στις οποίες έχουν ήδη εκλεγεί οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, όπως αναμενόταν αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, όπου ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Απ. Κατσιφάρας έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να χάσει, σε όλες τις άλλες περιφέρειες τα πράγματα είναι πολύ δυσχερή για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Η Ρηγίλλης έχει θέσει ως δείγμα επιτυχίας την εκλογή 7 η κι 8 περιφερειαρχών.
 
Κι είναι πολύ πιθανόν να το πετύχει. Κι αν μάλιστα, παρ’ ελπίδα του ΠΑΣΟΚ, κατορθώσει η ΝΔ να εκλέξει τον Βασίλη Κικίλια ως περιφερειάρχη στην μακράν μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αυτή της Αττικής, εις βάρος του κυβερνητικού υποψηφίου Γιάννη Σγουρού, τότε το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ως θρίαμβος και ο χάρτης των εκλογών θα βαφτεί γαλάζιος, προκαλώντας φυσιολογικά εξαιρετικά δυσμενείς πολιτικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση (βέβαια η κρατούσα άποψη είναι ότι τελικά ο κ. Σγουρός μάλλον θα εκλεγεί λόγω της μεγάλης ανεπάρκειας της υποψηφιότητας Κικίλια).

Κι αν μάλιστα ένα τέτοιο αποτέλεσμα συνδυασθεί με την εκλογή «γαλάζιων» δημαρχών στους τρεις μεγάλους δήμους της πατρίδας μας, του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά, του Κώστα Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη και του Νικητα Κακλαμάνη στην Αθήνα, τότε το μήνυμα, που θα έχει στείλει το εκλογικό σώμα στην κυβέρνηση θα είναι καταλυτικό. Αυτή την στιγμή για τον Αντώνη Σαμαρά, που επιδιώκει ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα για να εδραιώσει την ηγετική του θέση εντός της κεντροδεξιάς κι έναντι του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και του υπό ίδρυση κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, και τη ΝΔ οι κρίσιμες μάχες είναι στην Περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αθηναίων, που έχουν γίνει οι πλέον αμφίρροπες. Αν τις κερδίσουν τότε πολιτικά το μήνυμα θα είναι καταλυτικό για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτός είναι ο λόγος, που σήμερα αρκετοί εντός κι εκτός του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα μετά τις περιφερειακές εκλογές. Κι όσο κι αν η ΝΔ αποφύγει να θέσει ευθέως θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών αυτό θα τίθεται μοιραία από το κλίμα, που θα έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, ιδίως μάλιστα μετά την βεβαιότητα λήψης νέων επώδυνων μέτρων, που θα εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν στην συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών, στην μείωση και πάλι των αποδοχών, μέσω του ενιαίου μισθολογίου, των δημοσίων υπαλλήλων και την απομάκρυνση των όποιων συμβασιούχων αορίστου χρόνου, που υπάρχουν στο Δημόσιο και νωρίτερα η αργότερα θα οδηγηθούν εκτός κρατικού τομέα. Και τούτο διότι τα μέχρι στιγμής μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση κρίνονται ανεπαρκή από όλους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε