Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Το τέλος του ΠΑΣΟΚ;

Το τέλος του ΠΑΣΟΚ;

Ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ προς το συντακτικό του Συνέδριο τον Φεβρουάριο θα είναι αγώνας επιβίωσης στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

38 χρόνια από τη ίδρυση του και 31 χρόνια από την ιστορική νίκη του1981 το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πνέει τα λοίσθια και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι ο τελευταίος ηγέτης του κόμματος ΠΑΣΟΚ.

Ευρισκόμενο εξαρχής στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του αυτή την περίοδο νοιώθουν καυτή την ανάσα της Δεξιας και της Αριστεράς, καθώς η οικονομική εκκαθάριση της χώρας αναμένεται να σηματοδοτήσει και την πολιτική εκκαθάριση μέσα από τη διάλυση κομμάτων και την δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων.

Καταλύτης της διαμόρφωσης του νέου πολιτικού σκηνικού είναι η ίδια η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και η ψήφιση του πακέτου μέτρων.

Οι βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις είναι:

το θετικό προφίλ που έχει αποκτήσει ο πρωθυπουργός μεταξύ εχθρών και φίλων, εντός και εκτός κυβέρνησης
η σημαντική πτώση της δημοφιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη
η κυβερνητική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ
η εδραίωση της Χρυσής Αυγής με βάση της δημοσκοπήσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί μια «κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ και μια «αξιωματική αντιπολίτευση» Χρυσής Αυγής, στελέχη παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, αλλά και από «δορυφόρους» (ΔΗΜΑΡ), βρίσκονται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέων συνθέσεων που θα οριοθετήσουν ουσιαστικά τη γέννηση της νέας Μεταπολίτευσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς με τις μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο να έχουν ανέβει κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να αποτελεί τον νέο «πολι(τι)κό αστέρα» που δείχνει το δρόμο και συγκεντρώνει ως εκ τούτου την αποδοχή από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών στελεχών και πέραν του δεξιού φάσματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και Θόδωρος Πάγκαλος αλλά και στελέχη του κόμματος που βρίσκονται εκτός του Κοινοβουλίου αυτή την περίοδο, μιλούν με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τον πρωθυπουργό, λένε μάλιστα ότι τους έχει διαψεύσει…θετικά, μη αποκλείοντας μάλιστα τη συμμετοχή τους σ’ ένα εγχείρημα Σαμαρά, όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή όμως αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί «μεταρρυθμιστές» (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Μόσιαλος…) φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα νέο κεντροαριστερό πολιτικό σχήμα μέσα από την συνένωση δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Αναζητούν όμως τον ηγέτη, καθώς θεωρούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει «τελειώσει» πολιτικά, ενώ βλέπουν θετικά ίσως τον Φώτη Κουβέλη σε μια μεταβατική περίοδο.

Με άλλα λόγια ουδείς μιλά, ακόμη ίσως και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, για το ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι θεωρούν ότι ήρθε ή ώρα να κλείσει τους λογαριασμούς του με την ιστορία και μέσα από τις στάχτες του να γεννηθεί κάτι νέο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε