Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Το θέμα της ονομασίας σκίασε τις Πρέσπες

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο σκοπιανός ομολογός του Ν.Γκουεφσκι. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η δεύτερη άτυπη συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με τον Ν.Γκρούεφσκι δείχνει πως η Αθήνα είναι ανοιχτή στον διάλογο…

όμως τα Σκόπια θα πρέπει να αλλάξουν λογική αν θέλουν να πάρουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Αν και η τριμερής συνάντηση, Γ.Παπανδρέου, Ν.Γκρουέφσκι και Σ.Μπερίσα, στις Πρέσπες είχε ως αντικείμενο τη διάσωση της λίμνης, ήταν φυσικό ο έλληνας πρωθυπουργός με τον σκοπιανό ομόλογό του να αναφερθούν στο θέμα της ονομασίας με τον κ. Παπανδρέου να δηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Ελλάδα δεν υποχωρεί από τις πάγιες θέσεις της. Ο κ. Γκρούεφσκι για άλλη μία φορά έδειξε να παραμένει αδιάλλακτος στο θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν αναφέρει τις θέσεις της ως απειλή και τόνισε ότι “ελπίζω ο κ. Γκρούεφσκι να κατανοεί τις θέσεις μας” και πρόσθεσε ότι αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σχετικά με τις Πρέσπες, συμφωνία θα υπογράψουν στις 2 Φεβρουαρίου 2010 Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, όπως διεφάνη από την κοινή δήλωση των πρωθυπουργών. 

Η τριμερή συνάντηση των ηγετών πραγματοποιήθηκε μετά απο πρωτοβουλία της Ελλάδος.

Στη κοινή δήλωση οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την πρόωθηση της συνεργασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί η ρύπανση, να προστατευτεί η βιοποικιλότητα της περιοχής, στα πλαίσια της εδαφικής ακεραιότητας.

Επίσης, αναφέρεται η ένθερμη υποστήριξη και των τριών σε μία συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε