Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Τώρα η Κομισιόν τρέχει για ευρωομόλογο

Ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις ανησυχίες για την Ελλάδα, παραδέχτηκε πως οι αγορές δεν αντέδρασαν όπως αναμενόταν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αλλά υπόσχεται πως εως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες και οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
 
 

Ο Φινλανδός επίτροπος, μπροστά στη πρωτοφανή κρίση των αγορών, δήλωσε πως η Κομισιόν εξετάζει όλες τις πλευρές και θα παρουσιάσει έκθεση ως προς την πρόταση του ευρωομολόγου.
 
Χωρίς να γίνει συγκεκριμένος υπονόησε πως πρέπει να γίνει τεράστια ένεση ρευστότητας στους Ευρωπαικούς Μηχανισμούς Διάσωσης: ”Για να είναι αποτελεσματικό το EFSF πρέπει να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές. Κατά συνέπεια πρέπει να το εξετάζουμε συνεχώς και από την στιγμή που θα στηθεί και θα λειτουργεί”.
 

Ο ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται “ημέρα και νύχτα” για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.

“Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται ημέρα και νύχτα για να δώσουν μορφή στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου”, στην έκτακτη σύνοδο των ηγεσιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, είπε ο κ. Ρεν στη συνέντευξη Τύπου.

Αδικαιολόγητες χαρακτηρίζει τις ανησυχίες για την Ελλάδα ο επίτροπος Όλι Ρεν

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε για την Ελλάδα πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες των κρατών στις 21 Ιουλίου, βελτίωσε πολύ σημαντικά τους όρους δανεισμού της χώρας μας.

«Δεν δικαιολογείται ανησυχία για την Ελλάδα. Κάνουν λάθος οι αγορές» τόνισε και προέβλεψε ότι οι διαδικασίες για το ελληνικό «πακέτο» μπορεί να είναι έτοιμο έως τέλη Σεπτεμβρίου. Έθεσε όμως προ των ευθυνών τους τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών, ζητώντας τελειώνουν άμεσα τις διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Όπως τόνισε «θα απαιτηθεί επικύρωση από 27 κοινοβούλια, θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες -όχι μήνες- αυτό είναι το τίμημα της δημοκρατίας. Όλοι βλέπουν όμως τώρα ότι οι αποφάσεις πρέπει να επιταχυνθούν» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε