Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τώρα και η ελληνική κυβέρνηση “παίζει” με τη χρεοκοπία της Ελλάδας!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Μόλις δυο μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής που μόνο και μόνο το γεγονός ότι γίνεται εκτάκτως και για πρώτη φορά κατακαλόκαιρο το να εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών να λέει ότι η “επιλεκτική” χρεοκοπία δεν είναι τίποτε το … τρομακτικό αφήνει πολλά υπονοούμενα.

Κατ’ αρχήν από τη στιγμή που μιλάμε για επιλεκτική χρεοκοπία μιλάμε για υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην τελευταία βαθμίδα της κλίμακας των οίκων αξιολόγησης (για τα σκουπίδια δηλαδή όπως είναι και η ακριβής έκφραση στα αγγλικά).
Μάθαμε σε … χαλαρούς ρυθμούς από τον νέο “τσάρο” της οικονομίας και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ότι το θέμα αυτό τέθηκε στο Eurogroup και το Ecofin, όμως ο υπουργός διευκρίνισε ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο.
Ας μείνουμε αρχικά στη δήλωση του υπουργού, ότι αφού δεν πρόκειται για “πιστωτικό γεγονός”, μάλλον έρχεται νέα υποβάθμιση για την οποία μας προετοιμάζει … ψυχολογικά.
Αν έρθει αυτή η υποβάθμιση οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα θα είναι οι τράπεζες καθώς οι εγγυήσεις του δημοσίου θα είναι για… τα σκουπίδια. Μόνο στήριγμα η ΕΚΤ που θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια και να δέχεται (το έχει ήδη ανακοινώσει) τα ελληνικά ομόλογα.
Για πόσο;
Το κλίμα θα εξαρτηθεί κι από τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής. Με δεδομένο όμως ότι στον κύκλο με τους στόχους των αγορών έχουν μπει πλέον χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία με μεγέθη πολλαπλάσια της Ελλάδας, μήπως ο υπουργός μας προετοιμάζει και για κάτι ακόμη και δεν είναι τυχαία η αποστροφή του λόγου του για “επιλεκτική χρεοκοπία” όπου συμπλήρωσε “εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση”
Ποια είναι η λύση που αναζητείται και ποιο είναι το βασικό πρόβλημα;
“Υπάρχει ζήτημα ρευστότητας, ζήτημα κάλυψης των τραπεζικών αναγκών σε πανευρωπαϊκή βάση, καθώς δεν λειτουργεί σωστά η διατραπεζική αγορά. Έχουμε παρατηρήσει πιέσεις στην διατραπεζική αγορά και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα” είπε ο υπουργός αμέσως μετά τα περί “επιλεκτικής χρεοκοπίας” που όλως τυχαίως θα πλήξει πρώτα απ’ όλες τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι άραγε πλέον επιλογή της κυβέρνησης; Δεν είναι η κυβέρνηση που λέει ότι θα στηρίξει τις τράπεζες για να ανοίξουν οι κάνουλες χρηματοδότησης ώστε να αρχίσει να κινείται η αγορά και γενικότερα η παραπαίουσα ελληνική οικονομία;
Τι από τα δύο που λέει η κυβέρνηση ισχύει; Να είμαστε ψύχραιμοι;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε