Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τούσκ και Γιούνκερ στέλνουν μήνυμα στον Τσίπρα: Αποφασίστε! Δεν υπάρχει άλλος χρόνος

Τούσκ και Γιούνκερ στέλνουν μήνυμα στον Τσίπρα: Αποφασίστε! Δεν υπάρχει άλλος χρόνος

– Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα
– Σχοινάς: Γιούνκερ και Τσίπρας συναντήθηκαν χθες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους!
– «Όλα στο τραπέζι! Μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα» είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
– Κάθετα αντίθετη η Αριστερή Πλατφόρμα στην συμφωνία που θα κλείσει το Μαξίμου – Πως θα επιχειρήσουν να τους μεταπείσουν
– Τι δίνει και τι παίρνει η Αθήνα από τους δανειστές – Τα μέτρα που έρχονται
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Λίγο πριν την συνάντηση των δυο ανδρών ο Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στο ελληνικό ζήτημα γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντ.Τουσκ και πρόσθεσε: «κατά τη γνώμη μου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πια χώρος για παιχνίδια. Θα έρθει η μέρα που κάποιος θα πει ότι τα παιχνίδια τέλειωσαν».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι το επόμενο Eurogroup θα είναι κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα και κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος».


Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους. Δηλαδή, ο Γιούνκερ έκανε μούτρα στον Τσίπρα, ή ο Τσίπρας στον Γιούνκερ και συναντήθηκαν χθες για λίγο και μετά φίλιωσαν…

Εξήγησε και τι εννοούσε νωρίτερα σήμερα ο Γιούνκερ όταν μίλησε για μια αγελάδα που βρίσκεται πάνω σε πάγο και πρέπει να την τραβήξεις από αυτόν.
Όπως είπε, «Η αγελάδα – δηλαδή η Ελλάδα – πατινάρει εδώ και καιρό πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου και πρέπει να την απομακρύνουμε από εκεί γιατί θα σπάσει».

Πληροφορίες για τις εξελιξεις των διαπραγματεύσεων μετέδωσε και το Reuters, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 18 Ιουνίου που θα γίνει το Eurogroup». Αυτή η εκτίμηση αποδίδεται από το Reuters σε ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, θα συνεχιστούν και σήμερα και θα επικεντρωθούν στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτά και άλλα πολλά θα πέσουν στο τραπέζι. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει  συμφωνία σήμερα αλλά την ερχόμενη εβδομάδα το Eurogroup θα βάλει την σφραγίδα του σε μια συμφωνία».

Νωρίτερα, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η Άνγκελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννιάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

Που βρισκόμαστε μέχρι αυτή την στιγμή

Ένα ακόμη ορόσημο προστέθηκε στα τόσα των τελευταίων μηνών. Η 18η Ιουνίου, όποτε συνεδριάζει το Eurogroup και όπως όλα δείχνουν θα δώσει τέλος, οριστικό ή προσωρινό συζητήσιμο, στην πολύμηνη και σκληρή ομολογουμένως διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Τα δεδομένα:

– το ελληνικό ζήτημα μόνο ελληνικό δεν είναι πλέον και η πολιτική ηγεσία τα Ευρώπης και όχι μόνο κατανοεί το κόστος ενός ελληνικού ναυαγίου και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας

– Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ με τη συνδρομή και του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ αποτελούν την πολιτική «τρόικα» που δίνει τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στα τεχνικά κλιμάκια

– Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα με σκοπό μια συνολική ενιαία λύση, συμφωνία δηλαδή που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο μάλιστα θα αποτελέσουν το «δόλωμα» προς την κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να υπερψηφίσει την «έντιμη» αλλά «επώδυνη» συμφωνία.

Και θα είναι «επώδυνη» γιατί όπως όλα δείχνουν τα δώρα των εταίρων και «δανειστών» θα έχουν και συγκεκριμένα «αντίδωρα» από την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή νέα μέτρα που θα πλήξουν λίγο ή πολύ, εμμέσως ή άμεσα τους πάντες.

Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν:

– με την κάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος από 0,75% που προτείναμε σε δεύτερο χρόνο στο 1%, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά χθες στο λιώσιμο των πάγων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

– με την αύξηση των συντελεστών στο ΦΠΑ ιδίως στην ενέργεια και τις μεταφορές και την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά

– με την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς νέες αντικειμενικές αξίες

– με το ασφαλιστικό-επικουρικές συντάξεις

– με την κατάργηση ενδεχομένως του ΕΚΑΣ

– με το νέο φορολογικό που θα κατατεθεί σύντομα

– με την αποδοχή ιδιωτικοποιήσεων όπως του ΟΛΠ πιθανότατα και των περιφερειακών αεροδρομίων

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία ουσιαστικά θα έχει ένα σημαντικό περιθώριο διαβούλευσης και υλοποίησης καθώς η ελληνική κυβέρνηση ζητά και μάλλον θα τη λάβει παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2016 οπότε λήγει και το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει σημαντικά κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε