Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τους ξέρουν αλλά δεν λένε ποιοί είναι – 11 βουλευτές σήκωσαν μεγάλα ποσά από τράπεζες αλλά κανείς δεν ξέρει που πήγαν

– Συνολικά 15 έκαναν μεγάλες αναλήψεις – Θα ζητηθεί άρση τραπεζικού απορρήτου
– Ορκωτοί λογιστές θα ζητήσουν εξηγήσεις από έναν – έναν

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει από την αποκάλυψη ότι 15 βουλευτές “σήκωσαν” από τράπεζες ποσά από 100.000 έως 400.000 ευρώ.

Κανείς όμως δεν διευκρινίζει για ποιόν λόγο έγιναν οι αναλήψεις και αν τα χρήματα αυτά τοποθετήθηκαν κάπου αλλού. Τα μετέφεραν σε τράπεζα του εξωτερικού, τα κράτησαν στο σπίτι τους; Επίσης είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχουν δοθεί από την αρμόδια επιτροπή τα ονόματά τους στην δημοσιότητα.

Από τους 15 αυτούς βουλευτές προκύπτει ότι οι 4 έκαναν αγορές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών κομμάτων και πολιτικών, Ευάγγελος Αργύρης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση του τραπεζικού απορρήτου έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τα χρήματα στάλθηκαν στο εξωτερικό. Επίσης, ορκωτοί λογιστές θα ζητήσουν εξηγήσεις από κάθε έναν από αυτούς.

Πιο αναλυτικά:

9 βουλευτές εν ενεργεία αγόρασαν διαμερίσματα το 2009, οι 6 από αυτούς με δάνειο.

Άλλοι 5 βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση κατοικίας. 6 βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχια μικρής αξίας, μόνο το ένα από αυτά είχε αξία 100.000 ευρώ.

Δυο ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με δάνειο. Πέντε ευρωβουλευτές είχαν μικρή μείωση των εισοδημάτων τους ενώ 17 είχαν μικρή αύξηση.

Και ερχόμαστε στους 15.

Όλοι εν ενεργεία βουλευτές και είχαν όλοι το 2009 μείωση στις καταθέσεις τους.

Από αυτούς οι 4 έκαναν αγορές. Ο ένας οικόπεδο, ο άλλος γραφείο, άλλος αγροτεμάχιο και ένας μονοκατοικία.

Η μείωση των καταθέσεων αυτών – των 15 δηλαδή – κυμαίνεται από 100.000 μέχρι και 400.000 ευρώ.

Για το εάν υπήρξαν δηλωμένες εκροές προς την Ελβετία ο κ. Ευάγγελος Αργύρης επεσήμανε ότι «αν βρεθεί έστω και ένας να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία θα είναι παράνομος γιατί κανείς δεν έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσεις στην Ελβετία»

Παρατήρησε πάντως ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες και αυτά που υπάρχουν είναι άνευ σημασίας και προέρχονται κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα.

Είπε επίσης ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει μια τράπεζα δεδομένων κι έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο να δίνονται όλες οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά μόνο οι μεταβολές που υπάρχουν. «Πρόκειται για μια καινοτομία σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» είπε συγκεκριμένα.

Έχει στείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για το εάν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που να έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό από το 2009 και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΕΘΑ: Τα «πόθεν έσχες» της ηγεσίας – Τι δήλωσαν Αβραμόπουλος, Ραγκούσης, Γεωργίου και Σπηλιόπουλος

Στον εισαγγελέα το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε