Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Τρεις υπερδυνάμεις “στριμώχνουν” τη χώρα- Ομπάμα: Να κάνει δύσκολες επιλογές η Ελλάδα – Μέρκελ: Δεν υπάρχει πολύς χρόνος

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Η Μέρκελ έστειλε μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα πως για να δείξει αλληλεγγύη πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα
– Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως δεν υπάρχει άλλη προθεσμία από τα τέλη Ιουνίου
– Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα διευκρίνισε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη
– Ο Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να είναι σοβαρή με τις μεταρρυθμίσεις
– Το απόγευμα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Brussels Group- Συνάντηση Παππά-Τσακαλώτου με Μοσκοβισί

Με καταιγιστικό ρυθμό έρχονται οι δηλώσεις των ηγετών των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου για το ελληνικό ζήτημα, καθώς τέθηκε στη Σύνοδο των G7 στο Σλος Ελμάου στη Γερμανία.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη”, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στην Βαυαρία.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει δύσκολες επιλογές, αλλά έστειλε ένα μήνυμα και προς τους ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντάς τους πως θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία. Διευκρίνισε επίσης πως ο κόσμος θα πρέπει να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που η Ελλάδα αντιμετωπίζει.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι εταίροι “αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση” και πρόσθεσε: “Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά – ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα”.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πιο σαφής στην τοποθέτησή της για την Ελλάδα. Όπως έκανε γνωστό έγινε συζήτηση στην G7 για την Ελλάδα και ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη, αλλά είπαμε ότι η αλληλεγγύη σημαίνει ότι η Ελλάδα πρεπει να εφαρμόσει μέτρα». Η κα Μέρκελ έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη λέγοντας ότι: «Πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει χρόνος και γι’ αυτό πρέπει να δούλεψουμε σκληρά. Μεθαύριο θα το συζητήσουμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κάθε μερα μετράει για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δουλεια που πρέπει να γίνει».

Στην παρέμβασή του ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως υπάρχει μία διορία έως τα τέλη Ιουνίου και αυτή είναι η αργότερη δυνατή προθεσμία, αφήνοντας ταυτόχρονα παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας νωρίτερα, καθώς όπως είπε, αυτό θα είναι προς όφελος της Ελλάδος. Διευκρίνισε πως τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και για αυτό πρέπει να προχωρήσουν σε μία συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε πως θα πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες για να ανοίξουν το δρόμο για συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο, όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο μέχρι την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα πάνε στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη για μία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής ώστε να επιτρέψουν μία “διασαφήνιση”, είπε, προσθέτοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε