Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσακωμός Τσίπρα – Μητσοτάκη για… εξωγήινους και Καμμένο!

Τσίπρας Μητσοτάκης

Αυτός κι αν ήταν άγριος καυγάς! Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκαν με σφοδρότητα λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία και ξεκινήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου.

Οι χαρακτηρισμοί και οι σκληρές εκφράσεις που αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο… παρά πέντε της διαδικασίας για την αλλαγή φύλου, έδιναν κι έπαιρναν. «Γιαλαντζί φιλελεύθερος» από τη μια και… Καμμένος από την άλλη.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με σφοδρότητα τόσο για το παράδειγμα Μητσοτάκη για τον… εξωγήινο όσο και για τον Πάνο Καμμένο. Ο οποίος βρίσκεται στη Βραζιλία και ψήφισε με επιστολή ψήφο.

Αλέξης Τσίπρας: Κωλοτούμπα και… κρεσέντο Μητσοτάκη

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ονομαστική ψηφοφορία, στην αίθουσα της Ολομέλειας, μπήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δεν ήθελε μόνο να ψηφίσει. Ήθελε, κυρίως, να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που λίγα λεπτά πριν είχε ολοκληρώσει την ομιλία του.

Άκουσε, όπως είπε, την ομιλία Μητσοτάκη στην τηλεόραση. Και ήθελε να απαντήσει. Και το έκανε σε πολύ υψηλούς τόνους. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική κυβίστηση» με στόχο «τη διατήρηση της συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Αυτά τα βλέπει η ελληνική κοινωνία, τα κρίνει, τα βλέπουν οι πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα κριθούν και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από δύο μήνες, συναντήθηκε με πολίτες που τους αφορά το θέμα και τους είπε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο, αλλά σήμερα «σε ένα κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματος του και παραχώρησης χώρου στην ακραία δεξιά πτέρυγα, αλλάζει θέση».

«Ντροπή σας! Άλλο παράδειγμα δεν βρήκατε;»

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στο παράδειγμα Μητσοτάκη με τον… εξωγήινο. Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση, που, όπως είπε, του ανέφερε ψυχίατρος. Αφορούσε έναν 18χρονο, που αποφάσισε να αλλάξει φύλο γιατί «πήγε στον Λυκαβηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υποτιμά και προσβάλλει τους διεμφυλικούς και δείχνει περιορισμένη ευαισθησία.

«Αυτή η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αναφερθεί σε αυτό το παράδειγμα, ότι τάχα ένας ψυχίατρος του είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε την επιλογή σε έναν άνθρωπο 18 ετών χωρίς ιατρική γνωμάτευση, διότι αναφέρθηκε στην περίπτωση ατόμου που όταν ρωτήθηκε από τον γιατρό γιατί κάνει αυτήν την επιλογή, εκείνος του απάντησε ότι πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός. Και αναρωτήθηκε «άλλο παράδειγμα δεν βρήκατε;».

«Αυτό είναι ντροπή! Είναι ντροπιαστικό να υβρίζει μία κοινωνική κατηγορία που έχει το δικαίωμα της επιλογής ότι τάχα χρήζει ιατρικής και ψυχιατρικής περίθαλψης διότι διεκδικεί το δικαίωμα της επιλογής» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Να το πάρει πίσω»

«Είναι ντροπή και αναμένω τον κ. Μητσοτάκη που έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες, όσες κυβιστήσεις κρίνει, να πάρει πίσω αυτή την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα, που ούτε ο ίδιος αρνείται» επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε πως αυτή η άστοχη αναφορά του προέδρου της ΝΔ σηματοδοτεί ότι όσοι διεκδικούν αυτό το δικαίωμα της επιλογής χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Η πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Να είστε πιο ψύχραιμος

Φυσικά, η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα δεν έμεινε αναπάντητη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα και εθελοτυφλία, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στον Πάνο Καμμένο. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να μην του κάνει μαθήματα φιλελευθερισμού, αλλά να τα κάνει στους ΑΝΕΛ.

«Θα συνιστούσα να είστε πιο ψύχραιμος, να μην δείχνετε τόσο πάθος για ζητήματα που σας δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα. Αυτό το θέμα το εργαλειοποιείτε για να συσπειρώσετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό στα περί «συνοχής της Κ.Ο. της ΝΔ» είπε: «Ο κ. Καμμένος που είναι; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Εκείνος που πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε ότι θα έριχνε ακόμη και την κυβέρνηση. Αυτή είναι η υποκρισία αυτού του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού».

Ο εξωγήινος

Όσον αφορά στο παράδειγμα με τον… εξωγήινο που του ανέφερε ψυχίατρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρόκειται για περιστατικό που του ανέφερε «ένας άνθρωπος που για 40 χρόνια ασχολείται με προβλήματα διεμφυλικών».

Όπως είπε, επέλεξε να το αναφέρει το συγκεκριμένο παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται αυξημένη συνείδηση και δικλείδες ασφαλείας.

«Φίλτρο ασφαλείας, προτείναμε και μία διάγνωση, να πάει κάποιος σε έναν ειδικό στο πιστοποιημένο κέντρο στο Αιγινήτειο και να τον διαβεβαιώσει για τις ευθύνες που αναλαμβάνει με την αλλαγή ταυτότητας. Δεν είναι ζήτημα ψυχοπάθειας, είναι ζήτημα στοιχειώδους ευαισθησίας. Η δύσκολη απόφαση δεν είναι να αλλάξει ταυτότητα, η δύσκολη απόφαση είναι να αποφασίσει ένα αγόρι να βγει από το σπίτι ντυμένο κορίτσι. Αν δεν το βλέπετε εθελοτυφλείτε και είστε ανεύθυνος. Μίλησα και με την κοινότητα (των ΛΟΑΤΚΙ) και αναγνωρίζω το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, αλλά χρειαζόμαστε και μία δικλείδα ασφαλείας».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κόντρα Νο2 για τον Πάνο Καμμένο

Η κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη με επίκεντρο τον… Πάνο Καμμένο δεν σταμάτησε στην πρώτη αναφορά του προέδρου της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ (σ.σ. απουσιάζει στη Βραζιλία), ψηφίζει με επιστολική ψήφο επί της αρχής το νομοσχέδιο. Και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν έχει ψηφίσει κι άλλα νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ΝΔ έρχεται στη Βουλή με την καραμέλα των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου και τους κατηγορεί για ακροδεξιούς, αν και άλλοι είναι οι ακροδεξιοί και έχουν γίνει αντιπρόεδροι στο κόμμα της ΝΔ.

Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε… διαφορετική άποψη. «Ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι. Δεν θυμάμαι τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Ο κ. Καμμένος δεν το ψήφισε, το ψήφισα εγώ και άλλοι 17 βουλευτές, αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει… Ο κ. Καμμένος θα καταδικαστεί σε πολιτική αφάνεια. Με τις πολιτικές πιρουέτες που κάνει δεν τον βλέπω να μπαίνει στην Βουλή εκτός αν του δώσετε διέξοδο και του προσφέρετε μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

«Εγώ δεν ανέβηκα στον Υμηττό να ρωτήσω τους εξωγήινους»

Παίρνοντας το λόγο για δεύτερη φορά μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως έχει πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων του.

Είπε πως «η συζήτηση που διεξάγεται σε αυτή την αίθουσα έχει βαθιά υποκριτική διάσταση».

«Εγώ κύριε Μητσοτάκη δεν ανέβηκα στον Υμηττό για να ρωτήσω τους εξωγήινους για να αλλάξω γνώμη. Έχω άποψη, έχω θέση, έχω ευθυκρισία! Και δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου», συνέχισε.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλη και ουσιαστική τομή που αφορά έναν στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και που 19 χώρες έχουν εντάξει στο δίκαιό τους». «Τη δυνατότητα στους πολίτες που το επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν δηλαδή, συζητάμε με περισσή υποκρισία την υπόθεση που αφορά την ηλικία των 15 ετών», τόνισε.

«Για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τα διεμφυλικά αυτά παιδιά, που υφίστανται τρομακτικό bullying στα Λύκεια, αυτό το οποίο έπρεπε να βαραίνει στη συνείδησή μας είναι αν θα τους δώσουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτή η δραματική συμπεριφορά που υφίστανται. Αυτό πρωτίστως θα έπρεπε να μας αφορά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια ώρα που αναφέρεται σε ψυχιάτρους και σε πρόσωπα που ανεβαίνουν στον Υμηττό και μιλούν με εξωγήινους, δεν αναφέρεται στις δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολεία μας, και στην ελληνική επαρχία, που κρύβονται κάτω από το χαλί, εξαιτίας της ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου που δεν δίνει τη διέξοδο της κανονικότητας.

«Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»

«Λαϊκίζετε για τους 15χρονους και δεν ξέρετε ότι στα 12 δίνουμε ταυτότητα στα παιδιά;», επέμεινε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη “γιαλαντζί φιλελεύθερο”!

Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται από τη στάση του «γιαλαντζί φιλελεύθερος». Ενώ, όπως σημείωσε, είναι «ένας σκληρά νεοφιλελεύθερος και βαθιά συντηρητικός αρχηγός» που με ευκολία ψηφίζει νομοθετήματα που καταργούν την κοινωνική συνοχή αλλά αρνείται να ψηφίσει διεύρυνση δικαιωμάτων.

«Την ίδια στιγμή που λέτε ότι είστε υπέρ του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, θέλετε να παίρνουν γνωμάτευση οι ενήλικες πολίτες για να αποκτήσουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Δηλαδή ετεροπροσδιορισμός στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Έχετε χάσει την μπάλα, κύριε Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η συζήτηση γίνεται με όρους σκοταδισμού από την πλευρά σας. Εμείς λοιπόν βγαίνουμε μπροστά κύριε Μητσοτάκη. Έχουμε την ευθύνη της γνώμης και της άποψης μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Και ζήτησε εκ νέου από τον πρόεδρο της ΝΔ «να ανακαλέσει το απαράδεκτο παράδειγμα που έδωσε διότι είναι προσβλητικό απέναντι σε μια κοινωνική κατηγορία και δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσβάλλει σε αυτούς τους ανθρώπους».

«Δεν έχετε δικαίωμα να τους προσβάλλετε και να τους εξευτελίζετε», τόνισε.

Η δεύτερη τοποθέτηση του πρωθυπουργού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις